Jak vycvičit draka 2 (recenze Blu-ray)

vydáno 1. 12. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, film, How to Train Your Dragon 2, Jak vycvičit draka 2

Jak vycvičit draka 2 (How to Train Your Dragon 2, 2014) (Blu-ray)

Jak vycvičit draka vlétlo před čtyřmi lety do kin a posléze na domácí disky jako uragán. Sebevědomé akčně-romantické dobrodružství, které skvostné nasnímání za pomoci kamerového mistra Rogera Deakinse povzneslo nad úroveň dokonce i návratu Buzze a Woodyho v Příběhu hraček 3, se dokázalo zapsat do historie jako jeden z mála animovaných filmů, jež obstojí i v hrané konkurenci. A očekávání ohledně návratu Škyťáka s Bezzubkou tudíž logicky zamířila až někam do stratosféry. A odtud se padá až příliš snadno.

Obzvlášť když Jak vycvičit draka 2 přišlo o své největší trumfy. Jednoho z režisérů, moment překvapení (od jedničky se nic nečekalo a se světem draků jsme se teprve seznamovali) a jak se ukázalo při sledování filmu, i o pořádnou dávku scenáristické invence.

Jak vycvičit draka 2 je totiž ukázkovou sázkou na dějovou jistotu. Nejprve se dozvíme něco málo z minulosti hrdinů, poté se objeví nový záporák, jenž si ohledně své motivace k masovému vražděním v ničem nezadá s těmi nejhoršími filmy od Marvelu (jsem zlý, protože se mi jako malému něco stalo a taky mě to baví), a světe div se, na konci si to všichni rozdají ve velkém akčním finále, padne pár polibků a hurá za pokračováním.

Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Což je – ruku na srdce – nuda. Jak vycvičit draka samozřejmě stále dovede solidně pobavit a obsahuje víc povedených akčních i srdceryvných momentů než valná většina letošních letních blockbusterů. Většinu času se však hraje pouze na klasické scenáristické postupy, které okolo poloviny způsobují únavu materiálu, jenž nakopávají zpět jen povedené zvraty, sympatické postavy a samozřejmě i neuvěřitelně vylepšené vizuální zpracování, které z prvního dílu dělá chabé technologické demo.

Naneštěstí je to ale jediná disciplína, v níž dvojka předchozí část poráží. V práci s postavami, nápady, dějem i hudbou (John Powell tentokrát hodně recykluje) si dává Škyťákovo putování za dračím kamarádstvím a uznáním otce etudu o přijetí role vůdce a dospělosti k snídani tak snadno jako Bezzubka nové letecké manévry.

Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Pokud čtete HDmag pravidelně, anebo se vám pár animovaných filmů povaluje ve filmotéce, pak jistě víte, že animované filmy jsou takřka vždy referenčním materiálem. A Jak vycvičit draka v tomto směru rozhodně nezklame. Animačně se totiž jedná o jednoznačný vrchol současných technologií a Blu-ray vám pokročilost animací a kvalitu zpracování pěkně vpálí do bulev.

Připravte se na pestrou škálu precizně podaných barev, hrátky s prostorovostí, fantastickou ostrost a kontrast. A samozřejmě drobnokresbu, u které si nejeden divák cvrnkne do gatí. Nezáleží na tom, jestli se vám film líbil, nebo ne. Z vizuálního provedení a prezentace na Blu-ray si sednete na zadek.

A zvuk už to pouze umocní. Draci totiž přiletěli na disky s vysokým rozlišením spolu s nesmírně dynamickou DTS-HD Master Audio stopou připravenou hned pro osm kanálů (7.1). Subwoofer si naplno zabručí, přední kanály zprostředkují čisté a jasné dialogy. A okolní reproduktory se hravě postarají o vyvážený mix hudby a ruchů, ze kterých vám díky hladkým přechodům půjde hlava kolem.

Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014) Jak vycvičit draka 2 (2014)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Víc takových. Po sérii průměrných katalogovek podobná kvalita vždy prozáří den.

P.S.: Dabing je opět pouze v Dolby Digital 5.1 a na rozdíl od prvního dílu mi jeho provedení především namluvením vůbec nesedlo. Pokud máte na výběr, vsaďte raději na originál. Už jen proto, že Jay Baruchel je vážně lepší než Matouš Ruml.

Bonusy

U titulů se záštitou velkého hollywoodského studia jsme si zvykli, že nedochází k výrazným bonusovým odchylkám napříč jednotlivými regiony. V případě Jak vycvičit draka 2 k nim však došlo a fanoušky bonusů hodně zabolí. Zmizel totiž půlhodinový krátký film „Dawn of the Dragon Racers“, který ukazuje hrdiny v situaci, kdy se snaží naučit vikingskou obdobu potterovského Famfrpálu. A především absentují audiokomentáře tvůrců a téměř hodinový film o filmu, který zahraniční recenzenti chválí za detailní pohled do vývoje a výroby filmu.

Co se na český disk dostalo? V podstatě jen (česky otitulkovaná) šmíra. Nudné interaktivní statistiky draků, u nichž uklikáte ovladač i sebe k smrti. To samé v bledě modrém v případě „Drago's Dragon World“, které se věnuje vychytávkám hlavního padoucha, a Hiccup's Inventions in Flight“. Čtyřminutový featurette Berk's Dragon World o změnách v městečku Blp. A závěrem ještě portfolio studia Universal v podobě písní k filmu, trailery a galerii. Jedním slovem: slabota.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Jak vycvičit draka 2 poskytl k recenzi distributor Bontonfilm. Zakoupit ho můžete se slevou v obchodě Filmgame.cz.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Jak vycvičit draka 2 (recenze Blu-ray)

Vložil iDejv (bez ověření), 1. Prosinec 2014 - 23:42

Obrázek uživatele iDejv

Ve 3D na BR je to paráda. Je to přesně ten typ filmu, kde 3D smysl opravdu má. Jen škoda, že se 3D verze obecně neřeší tak jako třeba Titanic / Avatar – ve kdy je obraz přes celou TV a ve 2D pak originální poměr stran. Při sledování 3D, pruhy opravdu ruší a zbytečně kradou obraz.