Jak chytře dostat chytrou televizi na síť

vydáno 10. 12. 2015 | autor Pavel Kreuziger | sekce Gadgety | téma Televizory

Tagy: internet, powerline adaptéry, připojení, Smart TV, TP-Link TL-PA8010P KIT

Stejně jako smartphony v uplynulých letech z trhu postupně vytlačily „hloupé“ telefony, stále více se aktuálně v domácnostech prosazují chytré televize, u nichž je sledování televizního vysílání hlavní, nikoliv ovšem jedinou funkcí.

Abyste však všechny funkce a služby Smart TV mohli využívat, potřebujete rychlé připojení k internetu. Bohužel však dosud nebylo příliš obvyklé při budování domácí počítačové sítě nainstalovat ethernetovou zásuvku i blízko typického umístění televizoru. A komu by se chtělo tahat nevzhledné kabely přes obývací pokoj nebo odsouvat nábytek a zasekávat je do zdí?

Když to nejde bez drátů…

Jak tedy „smart“ televizi připojit k síti? Jako vhodné řešení se jeví připojení bezdrátovou sítí Wi-Fi, ovšem je tu řada „ale“. Mnoho chytrých televizorů sice Wi-Fi technologii zvládá, to však zdaleka neplatí o všech modelech. A ne všechny domácnosti Wi-Fi síť mají z různých důvodů včetně obav z možného dopadu elektromagnetického záření na zdraví, rušení zvenčí, nebo i proto, že nechtějí vedle kabelových rozvodů investovat ještě do pokrytí bezdrátovou sítí. Zejména v domech s železobetonovou konstrukcí navíc může být pokrytí signálem poněkud problematické kvůli útlumu ve zdech.

… zkuste to po drátech

Ale po těch, které už doma máte. V situaci, kdy si chcete domů nainstalovat chytrý televizor, avšak u jeho připojování k internetu se naplní všechna „ale“ z předchozích odstavců, může být elegantním řešením vedení počítačové sítě po elektrických rozvodech pomocí síťových adaptérů typu Powerline. Elegantní proto, že elektrickou zásuvku máte vždy blízko internetového modemu nebo routeru i televize. Nemusíte tedy natahovat žádné nové kabely, instalovat a nastavovat přepínače, zesilovače signálu a jiné síťové prvky. K celému zapojení stačí dva malé adaptéry, které se jednoduše zapojí do elektrických zásuvek, a krátké ethernetové kabely, jejichž prostřednictvím se připojí jeden adaptér k modemu/routeru a druhý k televizi. Zásuvkou pro síť LAN jsou totiž na rozdíl od Wi-Fi vybaveny všechny chytré televize na trhu. Powerline adaptéry se navzájem automaticky detekují a naváží spojení, nic dalšího netřeba. Výhodou powerline adaptérů je i nízká cena, bezúdržbový provoz a minimální provozní náklady vzhledem ke spotřebě menší než 2 W, tedy méně než mají například set-top-boxy nebo běžná hi-fi soustava ve stand-by režimu.

Rychlost (takřka) neomezená

Loewe Connect

Dřívější standard pro využití elektrických rozvodů pro počítačovou síť z roku 2001 dosahoval teoretické maximální rychlosti 14 Mbit/s a v reálném provozu neuspokojivých 5 Mbit/s. Ale tehdy jsme se k internetu připojovali vytáčeným připojením v řádu desítek kbit/s a 2 Mbit/s byla špičková rychlost pro firemní zákazníky. V dnešní době se přenosové rychlosti po elektrické síti pohybují v řádu stovek megabitů za sekundu, tedy srovnatelně s rychlými Wi-Fi sítěmi a často i rychleji než dnes nejrozšířenější 100megabitové ethernetové sítě. Rychlost tedy powerline nabízí dostatečnou i pro vícenásobné streamování multimédií včetně 3D a HD videa.

Možnosti (mírně) omezené

Zatím jsme hovořili jen o přínosech a výhodách technologie powerline a je tedy čas zmínit i její omezení. V první řadě může kvalitu spojení ovlivnit stáří a stav elektrických rozvodů. Rychlost mohou rušením ovlivnit i jiné elektrické přístroje zapojené do stejného zásuvkového okruhu. Adaptéry Powerline navíc není vhodné zapojovat do rozboček, kde se jim nemusí podařit vůbec navázat spojení. To je samozřejmě problém ve chvíli, kdy se o jedinou zásuvku musí dělit více spotřebičů. Výrobci powerline adaptérů naštěstí s takovou eventualitou počítají a nabízejí i modely takzvaně průchozí, tedy takové, které se sice do zásuvky zapojí, ale zároveň mají jednu i na sobě a umožňují připojení dalších přístrojů. Jedním z takových powerline adaptérů je například TL-PA8010P KIT z produkce společnosti TP-LINK.

Chytřejší hračky, chytřejší planeta.
Další gadgety naleznete zde »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Gadgety

Komentáře