Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje Extended Cut

vydáno 16. 7. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy | 8 komentářů

Tagy: 3D, 48fps, HFR, High Frame Rate, Hobit, Hobit Extended Cut, Lord of the Rings, Peter Jackson

Když Peter Jackson před několika měsíci promítal desetiminutový sestřih hotových nebo částečně dodělaných scén z Hobita pro návštěvníky CinemaConu, na internetu se objevilo ohromné množství negativních reakcí na to, jak film vypadal. Ne snad proto, že by návrat do Středozemě působil lacině nebo byl špatně natočený. Problém byl ve zvýšeném frameratu.

Hobit

Ve zkratce by se reakce daly sumarizovat do jedné věty: Film vypadal až moc reálně.

Psali jsme o vyšším frameratu a Hobitovi:

Vytratilo se kouzlo filmové lži, ostrost pohybu stejně jako u přepočítávaných snímků na moderních televizorech evokovala telenovelu nebo sportovní přenos. Z úst filmových nadšenců znělo: „Není to ono“.

Jackson tyto reakce chápal a tvrdil, že je to dáno jednak tím, že materiály nebyly finalizované (nebyly hotové triky a hlavně barevná postprodukce), druhak faktem, že si je na HFR potřeba zvyknout. Deset minut podle něj nestačí na to, aby diváci 48 snímkům za vteřinu, tedy dvojnásobku klasické snímkové frekvence v kinech, přišli na chuť. K tomu je potřeba v HFR vidět celý film.

Proto se rozhodl, že na letošním ComicConu, který momentálně probíhá, promítne ukázky z Hobita ve standardním 24fps. Na svém facebook profilu to odůvodnil tím, že mu jde především o reakce na film, nikoliv na technickou inovaci, kterou přináší.

Přesto se nabízí otázka, jak pozitivní nebo spíš negativní přijetí HFR v příštích měsících čeká. Soudě dle většiny prvních reakcí budou diváci z HFR ještě více rozčarovaní než byli ze 3D, jen ne v dobrém slova smyslu. Může se tedy stát, že zatímco přidání třetího prostoru film jako médium s klidem ustál, HFR odmítne, protože se po technické stránce způsob, jakým k nám filmy promlouvají, změní až moc.

Hobit

Samozřejmě je tu několik činitelů, které by mohly mluvit ve prospěch pozitivního přijetí. Především – na CinemaConu byli hlavně techničtí a filmoví geekové, kteří si potrpí na správném nastavení projekční aparatury. Kdežto obyčejní lidé, kteří většinou nechávají koupené televizory v továrním nastavení a fičury jako SmoothMotion nevypínají, a tím pádem na „slabší verzi HFR“ koukají už teď, by mohli 48fps naopak uvítat. Nebo by si jeho přítomnosti nemuseli všimnout.

Jackson má navíc pravdu, že se jedná o něco, co vyžaduje dlouhé přivykání. Celý jeho štáb Hobita jinak než ve 48fps a ve 3D skoro neviděl a jednohlasně tvrdí, že by se ke 24fps nikdo z nich nevrátil. A hlavně nesmíme zapomenout, že HFR eliminuje mnohé neduhy 3D projekce, čímž by mohlo zpříjemnit návštěvu kina nemalému množství lidí, kteří mají se stereoskopií problémy.

Hobit

Ale dost technických řečiček. O HFR se opravdu budeme muset přesvědčit na vlastní oči. Pojďme k budoucí Blu-ray edici Hobita. Někomu by se mohlo zdát, že je na řeč o ní brzy, vždyť první část dvoudílného (nebo dokonce třídílného, Jackson se prý pokusí studio přesvědčit, aby ho nechalo z Hobita vystřihnout trilogii!) dorazí do kin až o Vánocích, což znamená, že se film na Blu-ray nepodívá dříve než za třičtvrtě roku.

Jenže Jackson dostal na ComicConu otázku, která vrtá hlavou téměř každému: Jak to bude s rozšířenými sestřihy Hobita? Režisér se nejdříve rozpovídal o tom, že není jednoduché odhadnout, jestli zůstane ve střižně dost materiálu na to, aby vznikl kloudný extended cut, pak se ale neudržel a slíbil, že rozšířený Hobit určitě bude.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil DartVader (bez ověření), 17. Červenec 2012 - 0:51

Obrázek uživatele DartVader

Já se na HFR těším. Na Hobita ani ne. Pamatuju si první zážitek s obrazem, který ve mě evokoval nepříjemné pocity – Vice City oproti obrazu který byl do té doby standardem (kupříkladu Lethal weapon). Postupně jsem si na natáčení digitálem zvykl. Pak přišlo FHD a já se nestačil divit, jak mě obraz Rockyho vtahuje na ulici. Takže na HFR se skutečně těším.

Chápu že se to mnoha lidem líbit nebude (mě se digitál taky zprvu nelíbil), ale nakonec to dopadne dle hesla „pokrok nezastavíš“.

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil deiwi (bez ověření), 17. Červenec 2012 - 8:41

Obrázek uživatele deiwi

Tím Vice City máš na mysli asi Miami Vice, že? U digitálu imo záleží na tom, jak s ním je nakládáno. Za příklad bych uvedl právě Manna a jeho Collateral, kterej vypadá skvěle, oproti Public Enemies, kteří místy vypadají spíš jako novácká telenovela.

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil DartVader (bez ověření), 18. Červenec 2012 - 0:29

Obrázek uživatele DartVader

Vidíš to, přesně ten jsem myslel :D No takže to je dokladem toho, jak mě ten film nezaujal a zaryl se mi do paměti pouze jako první zkušenost s digitálem.

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil sareth01 (bez ověření), 17. Červenec 2012 - 9:33

Obrázek uživatele sareth01

Položme si radšej inú otázku. U nás (ČR alebo SR) to bude vôbec nejaké kino premietať v 48fps? Nikde som sa nedopátral k tejto informácii.

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil TT (bez ověření), 17. Červenec 2012 - 9:48

Obrázek uživatele TT

Minimálne Premiere cinemas v Prehe pripravuje k uvedeniu Hobita, aj uvedenie Dolby Atmos zvuku a kedže budú mať najnovšie Sony projektory, 48 fps je tam vysoko pravdepodobné.

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil moviereaper (bez ověření), 17. Červenec 2012 - 11:08

Obrázek uživatele moviereaper

už jsem se asi před měsícem dotazoval na cinestar a všechny jeho multikina by to prý měli bez problému zvládat v 48 fps ;)

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil sareth01 (bez ověření), 17. Červenec 2012 - 16:29

Obrázek uživatele sareth01

Na Slovensku by to Palace Cinemas alebo Cinemax mohli dávať v 48fps.

Re: Jackson už Hobita prezentuje pouze ve 24fps, slibuje ...

Vložil Hexxis (bez ověření), 17. Červenec 2012 - 18:07

Obrázek uživatele Hexxis

ta extended verze bude fajn, ted jde jen o to, jestli to nebude jako u LOTR, to by sme si pak dlouho počkali :-D