Ivan Tatíček a první český hudební Blu-ray Disc

vydáno 14. 10. 2008 | autor Blanka Šrůmová | sekce Tiskové zprávy | téma Filmy, Z domova

Tagy: 2Wings, 2Wings: Overseas Pilots, Blu-ray, DVD, film, Gympl, Obsluhoval jsem anglického krále, přehrávač, Studio DADA, televizor, Vratné lahve

2Wings: Overseas Pilots (2008)

S filmařem Ivanem Tatíčkem jsme se po letech sešli v kavárně Slavia, ochutnali jsme místní výbornou kávu, které říkají „Bazén“ a nakonec jsme se na tomto místě setkávání českých klasiků společně vyfotili. Řeč byla ale hlavně o prvním hudebním Blu-ray nosiči v Čechách 2Wings: Overseas Pilots a tady je výsledek:

Jak to všechno začalo?

Vždycky jsem se motal okolo nových věcí. Nejdřív to byla v osmdesátých letech videokamera, poté k nám začaly více pronikat počítače, a tak jsme vyrobili první český hudební CD-ROM pro skupinu Tichá dohoda (Fucktography), jak víš, to jsi byla i ty, a to bylo v roce 1996. Pak se jako horká novinka převalila dévédéčka – dneska už zaplavují každou trafiku všemožnými filmy, což třeba v cizině vůbec není a já to cítím jako určitou devalvaci… a teď přišel Blu-ray Disc jako nosič vysokého rozlišení.

A to se mi líbilo, protože já jsem začínal s „osmičkou“ filmem, což je přes třicet let, pak přišly VHS kamery, ale pořád to byl takový chlupatý, neostrý a hnusný obrázek, posléze se objevil digital, DV kazety, ale až když konečně přišla technologie HD, alias vysoké rozlišení, a ta přinesla krásný ostrý obraz, stejný jako kino, to muselo každého filmaře nadchnout.

Je to obrovský skok, takže jsme se do toho pustili a vyrobili jsme zcela koncepčně první Blu-ray nosič v České republice pro skupinu 2Wings, což je Blu-rayová verze hudebního CD s názvem Overseas Pilots, se kterým se po letech vrací do muziky Dan Šustr (Tichá dohoda).

K tomu jsme natočili i půlhodinový hudební dokument o kapele a o Danovi. Je o tom, co dělal těch osm let, co nehrála Tichá dohoda a odehrává se v jejich zkušebně, na koncertě, v posilovně, je o tom, jak 2Wings vznikli, jak jezdí na motorce, o muzice, jak Dan střílí hliněný holuby…

Nejste opět trochu napřed? Protože málokdo má Blu-ray přehrávač…

Samozřejmě, je to opět jako vždy na začátku nové převratné technologie. Lidé si nekupují HD přehrávače, protože si na tom nemají co pouštět a obráceně – ale tak je to vždycky, posléze se tahle „přehrada“ provalí a už v tom jedou všichni.

Blanka Šrůmová a Ivan Tatíček v kavárně Slavia

V čem je ten převrat?

V rozlišení, v kvalitě zvuku, v posledních verzích se lze interaktivně napojit na internet… Dneska si kdekdo koupí velikou plochou obrazovku na zeď, ale přitom si na tom pouští ten chlupatej, starej obraz. S televizními přístroji jsou naopak lidé trochu napřed, ale k nim je potřeba si pořídit i kvalitní obraz a zvuk.

Zatím na Blu-rayi vyšel jen jeden český film, a to Gympl od Tomáše Vorla (na začátku listopadu vyšly další dva: Obsluhoval jsem anglického krále a Vratné lahve – pozn. red.). Pobavilo mě, že v internetové diskusi si někdo zavzpomínal, že první české DVD vydal Karel Gott v roce 1997. Takže nyní existuje i náš nový hudební Blu-ray Disc pro skupinu 2Wings.

Proč jste se do toho s Danem po letech opět pustili společně?

Výchozí, startovací situace se po pauze mnoha let u nás obou prostě objevila znovu. On má novou kapelu a zrovna teď, v době, kdy dodělali novou desku, jsme to vlastně mohli propojit s mým snažením kolem vysokého rozlišení. Znám Dana už dlouho a i pro mě je to po těch letech zajímavé partnerství.

V době asi šestnácti natáčecích dnů jsem ho konečně dobře poznal a vlastně jsem zjistil, že mi vyhovuje, jak si jde za svým, že má o věcech jasnou představu a tudíž se mi s ním dobře spolupracuje.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře