Indiana Jones míří do IMAXu, Spielberg přemýšlí o natáčení na 70mm

vydáno 16. 8. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: 4K, 70mm, Blu-ray, IMAX, Indiana Jones, Steven Spielberg

Už jsme si zvykli, že se starší filmy po kompletní restauraci vracejí v omezeném počtu kopií do kin, aby se divákům připomněly v obnovených premiérách před releasem na Blu-ray. Současné generace díky tomu mají šanci vidět filmové klenoty v lepší kvalitě, než v jaké je viděli samotní tvůrci nebo tehdejší návštěvníci kin. To je privilegium, kterého bychom si měli cenit. Pokud jste si ale mysleli, že už to lepší být nemůže, tak jste se pletli. Pravděpodobně nastává éra, během níž se budou filmové klasiky na krátko ohřívat na obřích plátnech IMAXů.

První vlaštovkou byl Titanic, který krom restaurace a remasteringu prošel také stereokonverzí. Teď přiletí vlaštovka druhá a mnohým udělá podstatně větší radost. Na limitovanou premiéru v IMAXu se totiž chystá samotný Indiana Jones. Ano, čtete správně, první dobrodružství odvážného archeologa se podívá krátce před svou Blu-ray premiérou na obří plátna IMAXu. K té příležitosti dokonce vznikl krátký trailer:

Zatím ale nejásejte. Pokud už přemýšlíte o tom, že si předobjednáte lístek do IMAXu v Praze, máme pro vás špatnou zprávu: Z agentury zastupující IMAX Flora přišlo vyjádření, že k nám Indy skoro určitě nedorazí. Pokud si tedy budete chtít užít mladého Harrisona Forda po 4k restauraci a „nafouknutí“ na 70mm pásy (film bude jak v analogových tak v digitálních kinech), budete za ním muset vycestovat do zahraničí.

TIP: Podívejte se na Blu-ray trailer na Indiana Jonese

To by ale nemuselo platit u druhé oťukávačky Stevena Spielberga se 70mm formátem. Režisér byl na třetím Batmanovi a Nolanova práce s IMAX formátem ho tak zaujala, že začal na vlastní pěst experimentovat s IMAX kamerami, které by tak mohl použít pro svůj další projekt, sci-fi Robopocalypse. Zatím to není nic oficiálního, Spielberg kamery jen testuje, pokud se mu ale prémiový formát zalíbí, což je vysoce pravděpodobné, bude jeho další režijní počin jeden z mála filmů, které střídají klasickou 35mm nebo 4k kameru se 70mm monstrem. Co si budeme povídat, moc by se nám to líbilo.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře