Hra (recenze Blu-ray)

vydáno 14. 2. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 7 komentářů

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, film, hra, Jack in the Box, recenze

Hra (Jack in the Box, 2008) (Blu-ray)

Sérii Saw si dnes většina z nás spojuje s extrémně sadistickými krvavými orgiemi, ačkoliv z počátku o ně v podstatě nešlo. První Saw byl trochu drsnější komorní thriller o dvou lidech v jedné místnosti, k němuž bylo připojené policejní vyšetřování, aby se v divákovi vzbuzovalo napětí tím, jestli se postavy zvládnou zachránit včas a jestli policisté přijdou na kloub záhadnému únosci, který se pokouší ve vybraných lidských exemplářích obnovit vztah k vlastnímu životu. Na Saw nebylo zajímavé masakrování neznámých tváří a maratony ve vykrajování vnitřností. Zajímavé bylo nahlížet na lidskou psychiku a jednání v extrémních, životu nebezpečných situacích.

Po úspěchu Saw se na podobné vlně pokusila svézt spousta dalších tvůrců (ostatně samo Saw bylo podojeno dostatečně), nicméně žádný výsledek se svými kvalitami vstupence talentovaného Jamese Wana do hollywoodské ligy ani nepřiblížil. A nic na tom nezmění ani nový přírůstek do portfolia Blu-ray edice.

Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008)

I Hra (na ČSFD film naleznete pod názvem Vražedná hra) je bohužel jen dalším pokusem o pozměněné Saw, jemuž ovšem chybí nápady a především talent hned na několika úrovních. Zásadním problémem je podle očekávání scénář, který působí dojmem, že ho spíchli dva nadšenci Wanovy série po jedné zvláště vydařené seanci v hospodě. Samotný princip „zavřeme sedm lidí do místnosti a necháme je hrát židličkovanou do chvíle, než zůstane pouze jeden“ přitom není vůbec špatný. Jenže provedení nekulhá na jednu, ale rovnou na obě nohy a jako bonus má i zlámané ruce a pochroumanou pravou hemisféru.

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické info o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu

Tvůrci jako by si zapomněli určit mantinely, o co jim ve filmu půjde, a naházeli do něj vše, co jim přišlo zajímavé. Chceme trochu gore? Dáme ho tam! Chceme psychologickou studii? Tak tu taky! Co takhle trochu tajemství a záhad ohledně únosců? Ano! A nesmíme zapomenout na šokující pointu! No jasně!

Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008)

Výsledek je hodně silný guláš, z něhož by se zatočila hlava i pejskovi a kočičce, přičemž se v něm i sami tvůrci dočista ztratili. Brutalita a strach jsou spíš chtěné, než že byste si z nich nadělali do kalhot (nic není vidět, ale anonymní zlo v tomhle případě vůbec nefunguje). Postavy se chovají povětšinou iracionálně a jen těžko se věří, že by většina upadla do hluboké apatie a nikdo nezačal bojovat o holý život i mimo hru samotnou. A odhalování tajemství, identit a společných známých je podané natolik nezajímavě, zmateně a hloupě, že ho tvůrci raději brzy zametou pod koberec a až do finále si na něj nevzpomenou.

Samotný závěr (nutno dodat, že předvídatelný), jenž naplno odhalí, že se celý film motá v kruhu a nemá proto ani pointu, už je jen vrcholem celého scenáristického zmaru, jemuž samozřejmě nikterak nepomáhá dubový les zastupující herecké osazenstvo a odevzdaná režie, s jejíž pomocí byste napětí a atmosféru z filmu nevydolovali ani tunou dynamitu a nejnovějším bagrem od CATu.

Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008)

Jsem si ale jistý, že si i tahle Hra (komu se při pohledu na název vybaví fincherovka s Douglasem, ať hodí kamenem) dokáže své fanoušky najít. Někomu totiž povrchní charakterizace, trocha umělé krve a drsné žvásty okolo ke štěstí bohatě postačí. Ostatně slyšel jsem, že i Hitler měl svého času docela silný fanclub.

Technické provedení

Kvality filmu trefně podtrhuje i kvalita samotného disku. U Blu-ray edice jsme sice již zvyklí na horší přepisy, které se dají kvůli nízké prodejní ceně pochopit. Ovšem v případě Hry už je situace skutečně mimo jakékoliv limity snesitelnosti. Hra totiž vypadá, jako by ji na Blu-ray přetáhl čínský pirát ze své obstarožní „véháesky“ z poloviny devadesátých let.

V podstatě celý film je poznamenaný ohromnými známkami komprese (jsou vidět i ze tří metrů!), přirozené zrno je v neustálém digitálním šumu nedohledatelné a ostrost je dalece pod úrovní průměrných katalogových titulů. Přidejte si nízký kontrast, mizernou drobnokresbu i stínokresbu a vypadne vám vizuální noční můra, která vás bude strašit pokaždé, jakmile si na film vzpomenete. A solidní černá a podání barev (v rámci uměleckého záměru chytře desaturovaných) už nic nezachrání.

Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008) Hra (Jack in the Box, 2008)

Malé plus si disk zaslouží jen za audio v Dolby Digital 5.1, které místy příjemně překvapí svou dynamikou (ačkoliv jde v podstatě o komorní konverzačku) a za pomoci všech kanálů slušně buduje pocit klaustrofobie mezi čtyřmi stěnami. Ale že by vás zvuk nějak odpálil ze sedačky, to samozřejmě ani omylem.

Český dabing neurazí a bonusy byste až na trailery při spuštění disku hledali jako obvykle marně.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Hra (recenze Blu-ray)

Vložil Milda (bez ověření), 14. Únor 2012 - 15:09

Obrázek uživatele Milda

takovýhle druhy filmů stačí stáhnout zadara z netu, zkouknut a smazat. na blu-ray si kupuju jen filmy, co za to opravdu stojí

Re: Hra (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 14. Únor 2012 - 19:01

Obrázek uživatele Martin

To jseš ovšem pirát !!! Co budou, chudáci tvůrci, jíst ?? A co jejich děti ?? A děti jejich dětí ?? ACTA na tebe !!! :)

Re: Hra (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 14. Únor 2012 - 17:52

Obrázek uživatele marko

to vydavatelstvo mi pripomyna Ritka Video… ale s bluray filmami

Re: Hra (recenze Blu-ray)

Vložil tnp101 (bez ověření), 14. Únor 2012 - 19:11

Obrázek uživatele tnp101

Řitka už taky vydává Blu-ray filmy a BD edice, věř mi, oproti nim vydává oscarovky :D

Re: Hra (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 14. Únor 2012 - 19:24

Obrázek uživatele Martin

Pořád nechápu, co by firma s takovým jménem, měla vlastně vydávat…:D Nomen Omen.

Re: Hra (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 14. Únor 2012 - 19:46

Obrázek uživatele marko

mas konkretny odkaz ze vydava bluray? neviem o tom…

Re: Hra (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 14. Únor 2012 - 20:13

Obrázek uživatele Martin

Vydala tři – Megažralok vs. Obří chobotnice, Kandahár a Vetřelec vs. Lovec.