Hra Metal Gear Solid 4 má problémy s kapacitou Blu-ray

vydáno 13. 3. 2008 | sekce Glosy | téma Ze světa | 4 komentáře

Tagy: DVD, herní konzole, hra, Konami, Metal Gear Solid, Metal Gear Solid 4, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, MGS4, Microsoft, PlayStation 3, PS3, Sony, Xbox 360

Metal Gear Solid - logo

Herní konzole PlayStation 3 společnosti Sony používá pro distribuci her Blu-ray disky, které nabízejí prostor až 50 GB. Člověk by řekl, že taková kapacita musí stačit pro libovolně rozsáhlou a vyšperkovanou současnou hru, ale není to pravda. Jak se zdá, místa pro data nebude nikdy a za žádných okolností dost.

Když Microsoft představil svou herní konzoli Xbox 360, prohlásil kapacitu dvouvrstvého DVD (8,5 GB) za naprosto dostačující pro distribuci jakékoliv hry – právě DVD totiž Xbox 360 používá. Tento názor ale rozhodně nezastává Japonská společnost Konami, stojící mimo jiné i za slavnou sérií videoher Metal Gear Solid. Ta by totiž s něčím takovým, jako je obyčejné DVD, vůbec neztrácela čas.

Metal Gear Solid 4

Zatím poslední díl nazvaný Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots se připravuje exkluzivně jen pro PlayStation 3 a tak samozřejmě vyjde na Blu-ray. Tvůrci hry ale nejsou s výsledkem své práce spokojení, protože díky nedostatku prostoru nemohli do japonského vydání umístit dabing v angličtině a naopak – v evropské i americké verzi nebudou původní japonské hlasy postav.

Hideo Kojima, hlavní designér celé série, prohlásil kapacitu Blu-ray za nedostatečnou a zalitoval věcí, které údajně musely být ze hry odstraněny nebo datově zmenšeny. Přesto to považuje za lepší řešení, než rozdělení hry na dva disky.

Herní svět dokáže zajímavým způsobem bořit všechny známé hranice. Někteří z nás si ještě pamatují neskutečně zábavné osmibitové hry, které se vešly do několika desítek kilobajtů paměti, dnes začíná být málo i padesát gigabajtů.

Kde se asi stala chyba? A je to vůbec chyba?

Metal Gear Solid 4 Metal Gear Solid 4 Metal Gear Solid 4 Metal Gear Solid 4
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře

Re: Hra Metal Gear Solid 4 má problémy s kapacitou Blu-ray

Vložil wasill (bez ověření), 13. Březen 2008 - 20:43

Obrázek uživatele wasill

Tahle zpráva je už poměrně stará, tvůrci hry už sami přiznali, že chyba není na straně „malé“ kapacity blu-ray disku, ale že prostě a jednoduše udělali příliš kapacitně náročnou hru. Btw. pokud vím, existují Double-layer BD se 100 GB, ale nejsem si jistý.

Re: Hra Metal Gear Solid 4 má problémy s kapacitou Blu-ray

Vložil d.f.h, 13. Březen 2008 - 21:16

Obrázek uživatele d.f.h

Jasně, to je všechno pravda. Ona taky ta „malá“ kapacita Blu-ray byla míněná s trochou nadsázky a hlavně v porovnání se stávajícími hrami, o těch historických ani nemluvě.

Každopádně 100 GB Blu-ray disky jsou čtyřvrstvé (25 GB na vrstvu) a předváděly se před půl rokem na CEATECu 2007: http://hdmag.cz/…vat-kapacitu. Na praktické nasazení si ale asi ještě chvíli počkáme.

Re: Hra Metal Gear Solid 4 má problémy s kapacitou Blu-ray

Vložil wasill (bez ověření), 14. Březen 2008 - 11:46

Obrázek uživatele wasill

tak tedy nikoliv Double-Layer, ale asi spíš Qurter-Layer

Re: Hra Metal Gear Solid 4 má problémy s kapacitou Blu-ray

Vložil d.f.h, 14. Březen 2008 - 12:01

Obrázek uživatele d.f.h

Quad Layer :-)