Horem pádem (recenze HD DVD)

vydáno 4. 6. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, DTS-HD, film, HD DVD, Horem pádem, válka formátů, VC-1

Horem pádem (2004)

Film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Horem pádem vznikl už v roce 2004. Ve vysokém rozlišení vyšel v témže roce, takže ani z tohoto pohledu se nejedná o nějakou novinku. Přesto si tento titul představíme. Z nostalgie. A nejedná se o nostalgii vůči filmovému počinu – jde tu o vzpomínku na formát HD DVD.

Film Horem pádem má tu čest být prvním českým titulem, který vyšel na HD DVD – a pokud se nepletu, tak i prvním českým HD diskem vůbec. Všichni víme, jaký byl nakonec osud HD DVD, ale dovolte mi krátkou rekapitulaci, než se pustíme do recenze tohoto vydání.

Krátká historie HD DVD

Když se začaly objevovat a prosazovat HD televize, stále přetrvával problém, jak distribuovat obsah ve vysokém rozlišení. JVC se pokusilo prodloužit život VHS formátem D-VHS, který na pásce skladoval dostatek dat pro video v HD, ale tato snaha se moc daleko nedostala (i když několik filmů vyšlo a dnes jsou to sběratelské kousky). Chvíli to vypadalo, že se studia spokojí s komprimací HD obsahu na jednostranná dvouvrstvá DVD (DVD-9), ale nakonec se začalo soutěžit mezi Blu-ray a HD DVD.

Blu-ray prosazovaly (mimo jiné) společnosti Sony, Panasonic, Philips, Pioneer a Samsung, v partě HD DVD byl kromě Toshiby také například NEC, Microsoft a Intel. Zatímco Blu-ray používá pro interaktivní obsah technologii BD-J (Java) od Sun Microsystems, HD DVD počítalo s HDi od Microsoftu. Oba formáty vznikly kolem roku 2002 a ještě v roce 2005 se protistrany pokoušely dohodnout, aby se předešlo válce formátů, která výrobcům pustí žilou a zákazníky naštve.

Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004)

K dohodě však nedošlo, a tak následovaly necelé tři roky zápasu o přízeň diváků. Totiž, přesněji řečeno o přízeň filmových studií, která svými hlasy nakonec rozhodla o vítězi. HD DVD nepomohlo ani porno, o kterém se říká, že pomohlo potopit technicky vyspělejší Betamax, když si vybralo VHS.

V únoru 2009 Toshiba přiznala porážku – předcházelo tomu oznámení studia Warner Bros., online videopůjčovny Netflix a řetězce se spotřební elektronikou Best Buy – všechny firmy daly přednost Blu-ray. Poslední hřebíček do rakve bylo podobné oznámení od megařetězce Wal-Mart. Koncem března 2008 se HD DVD přehrávače přestaly dodávat do prodejen.

Mnoho lidí tento vývoj překvapil, protože především z počátku to vypadalo, že bude mít HD DVD navrch. První Blu-ray disky musely být chráněny speciální krabičkou podobně jako první CD-R. To bylo nepraktické a drahé. Toshibě se podařilo uvést první HD DVD přehrávač na trh o čtvrt roku dříve než Sony představila svůj první Blu-ray přehrávač. Ten byl výrazně dražší a provázela jej pověst chybového přístroje. Na druhou stranu HD DVD nabízel méně prostoru pro data (maximálně 30 GB) – na obraz i zvuk v dobré kvalitě to však stačilo.

Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004)

Díky náskoku se lépe prodávaly jak HD DVD přehrávače, tak filmy. Blu-ray se dlouho nedařilo na trhu uchytit. Navíc přišel Microsoft s přídavnou HD DVD mechanikou pro svou herní konzoli Xbox, takže bylo pro mnoho hráčů velmi snadné a dost levné získat HD přehrávač. Sony tuto strategii použila v případě PlayStation 3 – to byl nakonec jeden z rozhodujících faktorů. HD DVD nemá regionální kódování a použité DRM nebylo tak drsné jako u Blu-ray, kde máme čas od času s nefunkčními disky problémy ještě dnes.

Pokud by vás přepadla touha pořídit si přehrávač HD DVD a vytvořit si za pár šupů HD sbírku z HD DVD, kterých se všichni zbavují jako zkažených vajíček, podívejte se na eBay – určitě najdete přehrávač i hromadu filmů za příznivou cenu. Já jsem například nedávno koupil balík asi 100 HD DVD filmů za 2,5 tisíce korun.

Horem pádem

Hodnocení filmů Jana Hřebejka je nevděčný úkol, protože se jedná o režiséra, který má oddané příznivce i zaryté nepřátele. Já nepatřím ani k jednomu z těchto táborů, ale musím bohužel konstatovat, že mě film Horem pádem velmi zklamal. Hřebejk u tohoto snímku upustil od svého oblíbeného komediálního žánru a vydal se na tenký led současného českého dramatu. A – podobně jako jeho kolegové, kteří udělali stejnou chybu – ošklivě pohořel.

Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004)

Horem pádem není ani obviňující komentář, ani tragikomický skeč. Není to vůbec nic. Marná snaha snoubit vtipné momenty s vážnými motivy dopadla příšerně. Roztomilé hulvátství, směšné hrdinství i dojemná upřímnost, tedy to, čemu se většina diváků tolik smála v případě Pelíšků, tentokrát chybí. Výsledkem je nezáživná míchanice nesouvisejících hereckých výstupů s více či méně trapnými dialogy.

Je až těžko uvěřit, jak hrozivě v některých chvílích skřípe snaha dua Hřebejk-Jarchovský o vážný dialog, když jsme zvyklí na jejich výtečnou předchozí tvorbu, která uměla rozesmát i rozplakat s elegantní nenuceností. Jenže tentokrát to nevyšlo a hlášky typu „Bůh není – a proto fandím“ divák sleduje s nevěřícným výrazem v tváři.

Film naneštěstí nezachraňuje ani příslovečné hvězdné obsazení – přestože v Horem pádem hraje řada skvělých herců, scénář jim buď vkládá do úst naprosté blbiny, nebo je nechává postávat v pozadí, aniž by jim umožnil vyniknout. Zvláště nevděčná role Jana Třísky dává tomuto panu herci asi tolik příležitosti vyniknout jako sluneční brýle krásným očím.

Petr Forman a jeho emigrant je na tom podobně – ani on neunikl škodolibému scénáři, který ho nutí plácat nesmysly (viz neslaná nemastná scéna před vilou, během které přemlouvá matku k návratu – ačkoliv šlo o vyvrcholení a zásadní okamžik příslušné dějové linie, výsledkem je rozplizlé handrkování – a napětí, pointa i smutek jdou k ďasu).

Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004)

Už jsem nakousl, že skladba scén ve filmu nedává příliš smysl – čas od času si uvědomíte, že nemáte vůbec ponětí, proč vlastně daný záběr skončil v konečném sestřihu. Je to jako sledovat na sobě nezávislé herecké pokusy, aniž by celek vyprávěl nějaký příběh. Přitom je na první pohled vidět, že by z kusů příběhu, které film slepuje dohromady, mohla vzniknout bezvadná podívaná.

Vyhrocené rodinné situace, které film předkládá, si přímo říkají tu o komediální, jinde o parodické a ještě jinde o vážné zpracování. Dočkáme se však jen polovičatého nakousnutí – film jako by se bál přiznat, že vtipům je fajn se smát a hajzly není potřeba mít rád. Proto nás tvůrci mučí natahovanými scénami, ze kterých už se chce pryč, ale pořád ne a ne. A proto vyznívají dojemně srdceryvné výstupy jako reklama na prací prášek.

Konec kritiky, začíná chvála. Obraz tohoto filmu je nádherný a může za to vynalézavá kamera. Zejména noční scény vypadají skvěle, ale celkově je stylizace moc fajn. Jedinou výtku bych měl k přehnané snaze ozvláštnit a vymezit záběry z Austrálie, které jsou tak přežlucené – patrně ve snaze navodit atmosféru bláznivého slunce – až to spíše ruší.

Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004)

Také hudební doprovod je prima. Aleš Březina opět odvedl solidní práci a pokud se přenesete přes úvodní píseň, kterou „recituje“ Dan Bárta, můžete se těšit na příjemný soundtrackový zážitek.

HD DVD

Poněkud spartánské vydání nabízí 107 minut dlouhý film ve formátu 16:9 (VC-1) se zvukem v DTS-HD. Prezentovaný obraz neurazí, i když nový Terminátor (recenze) to není. Je však potěšitelné, že přepis netrpí žádnými zjevnými nedostatky, poskytuje přijatelnou míru ostrosti a barvy podává věrně – ačkoliv to se občas trochu těžko posuzuje, protože jsou mnohé scény různě barevně „vylepšeny“ (viz zmiňovaná Austrálie). Obraz má tak akorát zrna, aby měl divák příjemný kinový pocit.

Zvuk je sice kódovaný v DTS-HD High Resolution Audio 5.1, ale protože se nejedná o film, který by zvukařsky nějak vynikal, je to v podstatě jedno. Nejhlasitější scény jsou pravděpodobně různé smršti nadávek a fandění, takže není příliš prostoru pro prostorovost.

Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004) Horem Pádem (2004)

Bonusy bohužel na disku nejsou vůbec žádné a veškerá extra výbava se omezuje na anglické titulky. Je to docela škoda, i když zpětně můžeme klidně říci, že investice do výpravného HD DVD by ze strany distributora nebyla ta nejlepší volba. Do budoucna už se asi moc kusů neprodá…

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Horem pádem (recenze HD DVD)

Vložil Blerim Zeqaj (bez ověření), 17. Srpen 2012 - 11:26

Obrázek uživatele Blerim Zeqaj

Hello Mr. Robert Krátký

My name is Blerim Zeqaj and I live in Switzerland. I am a huge HD DVD collector and I have seen that you once reviewed the first and only Czech HD DVD „Horem Padem“. This was the format that from Toshiba that lost the format war in 2008 against Blu-ray.

My question now: Do you still own this HD DVD and if so, are you willing to sell it to me? I will pay a good price for it and all the shipping fees etc. Can you please help me?

Many thanks for your efforts and hope to hear soon from you.

Best Wishes from Switzerland,

Blerim Zeqaj