Homecast HT5101 CO: Něco pro HDTV pionýry (recenze)

vydáno 8. 12. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Přehrávače | 2 komentáře

Tagy: 1080i, 720p, AC3, AVC, Conax, Dolby Digital, DVB-T, EPG, H.264, HD Ready, HDMI, HDTV, Homecast, HT5101 COm HT5101, MPEG-1, MPEG-2, Nova, Nova HD, Scart, tuner

Homecast - logo

Set-top-boxů je dnes na pultech hromada, vždyť během digitalizace se jeho koupi vyhne jen málokdo. Pokud ale uvažujete trochu dopředu, budete se chtít připravit i na DVB-T2 a příjem HD signálu. Homecast HT5101 CO tyto požadavky splňuje.

Homecast HT5101 je překvapivě veliká mašinka, vedle které si bude možná i váš Blu-ray přehrávač připadat jako drobný chlapeček. Při rozměrech 360×60×270 mm a váze 3,4 kg se řadí mezi největší u nás dostupné set-top boxy bez vlastního harddisku a sekundárního tuneru.

Velký sice je, dokáže ale působit dost nevýrazně; chabý smysl pro design (kovovému tělu dominuje plastový přední panel s výrazně svítícím alfanumerickým VFD displejem s 12ti znaky) ostatně tvůrci stvrdili jednoduchým, ale velmi ošklivým ovladačem. Velká je i spotřeba přístroje, vezme si až 24 W, o teplotě pak ani nemluvě – i ve stand-by se tenhle drobeček dokáže dost solidně zahřát. Rozhodně na něj nepokládejte další zařízení, neprospělo by to ani jednomu.

DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO

Set-top-box nemusíte zapojovat do přepěťové zásuvky, má totiž vlastní ochranu před případným poškozením při úderu blesku nebo podobným výkyvem v elektrické síti. Při pohledu na zadní stěnu s konektory zaplesá srdce každého fanouška vysokého rozlišení – dominuje jí totiž HDMI výstup. Výrobce se sice nestačil pochlubit jeho verzí, to je ale celkem jedno – pro HDTV stačí jakákoliv.

Vedle HDMI má Homecast dvakrát Scart, komponentní (YPbPr), S/PDIF a dokonce D-Sub (RS232C) výstupy. Na předním panelu se pod odklopným krytem skrývá ještě čtečka karet Conax. Anténnímu vstupu sekunduje smyčkový výstup. Vedle dálkového ovladače a anglického manuálu jsou v příslušenství už jen komponentní a HDMI kabely.

HDTV Digital Terrestial Receiver je z hlediska kompatibility velmi slušně vybavený přístroj, splňující víceméně všechny požadavky dnešního set-top-boxu. Je schopný příjmu MPEG-2 MP@ML i H.264/AVC videa (je tedy HD Ready), popere se s audiem jak v MPEG-1/2 Audio Layer 1, 2, tak s AC3, tedy Dolby Digital. Ladící rozsah je omezený na 174~230Mhz ve VHF a udávaných 470~860MHz v UHF (v UHF na něm ale nic nenaladíte), citlivost –90~-20dBm je celkem solidní.

DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO

Obrazový výstup závisí na typu připojení, HT5101 umí 720×576p/i, 1280×720p a samozřejmě 1920×1080i. Pokud ho zapojíte právě přes HDMI kabel – což je způsob, který nás zajímá samozřejmě nejvíc – výstup 1080i z přístroje po patřičném nastavení putuje i v případě příjmu SD signálu. Žádné zázraky od upscaleru ale nečekejte, s videem nic krom přepočtu neprovede.

Pokud naladíte HD signál, což momentálně platí pouze pro Pražáky (kde probíhá testovací vysílání Novy a ČT1 v HD) a v nedaleké budoucnosti možná pro Slováky (tedy i Čechy žijící v pohraničí), obraz vypadá při kvalitním vysílání naprosto úžasně. Až při příjmu vysokého rozlišení člověk přestane litovat ceny, za kterou STB pořídil. Podání SD signálu bych totiž i přes přepočet označil spíš za průměrné.

Citlivost přijímače je velmi dobrá, po připojení antény jsem bez problémů naladil všechny DVB-T kanály i v místech, kde se jiné přijímače nechytaly nebo jim vypadával signál. Jen s příjmem obou stanic v HD se konaly pěkné komedie – neustálému přesouvání antény jsem se kvůli slabému a díky počasí dost proměnlivému signálu nevyhnul. Zatímco ČT1 v HD vypadá dost bídně, Nova HD předváděla divy. Při sledování zpravodajství nebo třeba Ztracených plesá srdce HD fandů radostí, obraz je křišťálově čistý s ohromnou hloubkou a precizním podáním detailů.

TIP: Zajímá vás, jak takové tuzemské HD vysílání vzniká? Pak si určitě nenechte ujít náš článek Nova HD: exkluzivní pohled do zákulisí!

DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO

To všechno každého jistě potěší, je tu ale i odvrácená strana mince a tou je uživatelské prostředí. STB sice plně podporuje češtinu, vedle teletextu a EPG na vás díky tomu promluví česky i samotné menu, operovat v něm je ale občas celkem o nervy. Už samotné ladění přístroji trvalo přes deset minut a jak člověk zjistí později, STB si dává na čas úplně se vším.

Pokud během sledování vysílání doufáte třeba v overlay zobrazení EPG, nechte si zdát. Přístroj vyhodí jak obraz, tak zvuk (takže úplně vystoupí z vysílání), aby EPG zobrazil. Je to velmi nepraktické, o délce přechodů ani nemluvě – zapnutí a vypnutí EPG, stejně jako přepnutí kanálu, trvá kolem vteřiny a půl. Zní to jako krátká doba, ve skutečnosti je ale taková odezva skoro nepřijatelná. Na HD si při přepnutí počkáte ještě o něco déle.

V klasickém overlayi se zobrazí pouze informace o programu nebo samotné menu. Informace se objeví po stisku tlačítka INFO a krom kvality a síly signálu zobrazí vše, co jim EPG poskytne. Pokud tlačítko zmáčknete podruhé, vyjede ještě komentář k programu, grafika ale nezmizí, dokud nestisknete tlačítko zpět (což platí pro jakýkoliv pohyb v menu set-top-boxu). V menu je dostupné automatické i manuální ladění, uzavření rodičovským zámkem, upload nového SW nebo další práce s CO kartou. Grafika STB je velmi strohá, však má také GUI pouze 256 barev.

DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO DVB-T HDTV set-top-box Homecast HT5101 CO

Stěžuji si sice na rychlost přechodů mezi EPG a vysíláním, jakmile se ale do samotného menu dostanete, odezva ovladače je velmi rychlá a strohost vede k veliké přehlednosti. Ne však k uživatelskému komfortu. Přes veškeré mínusy je ovládání velmi intuitivní a snadné, k čemuž napomáhá jak menu, tak jednoduchý a přehledný ovladač. Přijímač je mimochodem schopný uložit až 4000 kanálů – k čemu nám to u nás je, můžete dvakrát hádat.

Homecast HT5101 byl před rokem vůbec první STB na trhu schopný příjmu HD signálu z DVB-T. Doteď je obyčejnému divákovi víceméně k ničemu a vzhledem ke stavu tuzemské televizní digitalizace bohužel ještě dlouho bude. Kupovat DVB-T přijímač za takové peníze se dnes prostě nevyplatí, pokud na něm nebudete sledovat hlavně HDTV. Na obyčejného uživatele působí STB velmi milým dojmem, ti náročnější si budou stěžovat na drobné nedostatky a lacině působící… všechno.

Na negativa ale zapomenete ve chvíli, kdy přepnete do 1080i a jelikož jsme na HDmag.cz, HD Ready status bereme za ohromné plus, který technologičtí pionýři jistě ocení.

Technické parametry

Technologie DVB-T (digitálně šířené programy) včetně HDTV
Možnosti příjmu FTA + vestavěný CA Conax
Vstupy a výstupy 1× HDMI, 2× SCART (TV, VCR), audio výstup L/R (RCA), optický S/PDIF audio výstup, RS 232, anténní vstup + Loop out
Zdroj 90 – 240 V
Rozměry ŠxVxH 360×60×270 mm
Hmotnost 3,4 kg
Cena 8999,– Kč včetně DPH

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Homecast HT5101 CO: Něco pro HDTV pionýry (recenze)

Vložil Baf (bez ověření), 8. Prosinec 2008 - 22:08

Obrázek uživatele Baf

„Přístroj vyhodí jak obraz, tak zvuk (takže úplně vystoupí z vysílání), aby EPG zobrazil.“ … tak tohle dělal už samotný DVB-T přijímač Homecast 3000, co měli rodiče. Je vidět, že se výrobce nepoučil. Kvůli tomuhle Homecast už nikdy.

Re: Homecast HT5101 CO: Něco pro HDTV pionýry (recenze)

Vložil lzw (bez ověření), 9. Prosinec 2008 - 11:16

Obrázek uživatele lzw

Nejen v Praze, i v Brně vysílá Telecom HD, z vysílače Nemocnice Bohunice