High-Def střípky #2

vydáno 18. 5. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Blade Runner, Blu-ray, Hard Boiled, HD DVD, herní konzole, hra, John Woo, Microsoft, Midway Games, Pátý element, PlayStation 3, PS3, Sony, Stranglehold, Warner, Xbox 360

I tento týden se kolem HDTV, Blu-ray a HD DVD objevilo několik zajímavých i překvapivých informací. Prezentovat každou z nich jako samostatnou zprávu by ale bylo plýtvání místem, takže vznikly High-Def střípky, pravidelný páteční přehled skutečností a dohadů s komentáři. Dnes se budeme věnovat především samotným filmům, technika bude muset trochu ustoupit do pozadí.

Pátý element podruhé?

Kultovní sci-fi snímek Páty element (The Fifth Element, 1996) vyšel na Blu-ray poprvé v červnu 2006. Nutno dodat, že nebylo o co stát – obrazový přepis byl velice mizerný a připomínal spíš klasický DVD obraz, přepočítaný do rozlišení 1080i, na disku nebyly absolutně žádné bonusy a celkově šlo prostě o velké zklamání.

Podle zatím nepotvrzených informací se teď, téměř po roce, chystá nové vydání, které by mělo všechny zmíněné nedostatky napravit a poskytnout snímku důstojné technické zázemí. Sama společnost Sony, která film distribuuje, sice zatím všechny tyto zvěsti odmítá a žádný oficiální termín vydání nebyl dosud stanoven, dá se ale předpokládat, že něco pravdy na tom určitě bude.

Uvidíme tedy během několika týdnů. Vizuální stránka tohoto filmu si o kvalitní a ostrý obraz ve vysokém rozlišení každopádně přímo říká a fanoušci by ho jistě ocenili.

Hra a film – symbióza na obzoru

PlayStation 3 je výjimečný stroj, o tom není pochyb. Výkladní skříň technologií, kterou si Sony patřičně hýčká. Na jednu stranu špičková herní konzole, na stranu druhou nejlevnější (ale rozhodně ne špatně vybevený) Blu-ray přehrávač současnosti. Konzole potřebuje hry, přehrávač zase filmy, uživatelé chtějí oboje – tak proč to neskloubit dohromady?

První, komu se podařilo tento nápad dovést do zdárného konce, je společnost Midway Games Inc.. Ta se rozhodla vydat speciálni edici své velmi populární akční hry Stranglehold ve verzích pro PC, PlayStation 3 a Xbox 360, přičemž právě verze pro PlayStation 3 bude na jednom disku kromě hry samotné obsahovat i celovečerní film, obojí samozřejmě ve vysokém rozlišení.

Oním filmem je vysoce ceněný akční thriller Hard Boiled (Lashou shentan, 1992) režiséra Johna Woo, jehož filmy byly pro Stranglehold velkou inspirací a který na vývoji hry samotné přímo spolupracoval. Film dosud na Blu-ray samostatně nevyšel a není ani ohlášen, naposledy se objevil před několika lety na DVD, které je ovšem beznadějně rozebráno. Zdá se tedy, že koupě herního titulu bude po dlouhé době jediným způsobem, jak film legální cenou získat.

Marketingový tah je to jistě dobrý. Otázkou ovšem je, kvůli čemu se bude tento herně-filmový počin prodávat více – jestli kvůli slušné hře, nebo kvůli špičkovému jinak nesehnatelnému filmu…

Xbox 360 s Blu-ray? Ani náhodou!

Xbox 360 je herní konzole stejné (tedy zatím poslední) generace, jako PlayStation 3. Nestojí za ní nikdo menší, než samotný Microsoft, velký to zastánce, propagátor a koneckonců i spoluautor HD DVD formátu. Nebylo proto žádným velkým překvapením, když se poměrně nedávno začal ke konzoli prodávat externí HD DVD box, díky kterému se konzole rázem proměnila v plnohodnotný přehrávač filmů ve vysokém rozlišení. Jen tak mimochodem – konzole, vybavená pouze DVD mechanikou, měla HD DVD původně obsahovat ve standardní výbavě, nakonec od toho ale bylo v rámci snižování výrobních nákladů upuštěno.

Díky tomuto flexibilnímu vyslyšení přání zákazníků se od začátku roku objevují fámy, že by Microsoft možná mohl dát pomocí externího boxu k dispozici i Blu-ray mechaniku. Bylo by to sice poněkud nezvyklé, ale…

Ale opravdu k tomu v žádném případě nedojde. Marketing Microsoftu dal v posledních dnech rozhodným způsobem najevo, že se s Blu-ray absolutně nepočítá a že k Xboxu 360 bude navždy patřit jenom HD DVD.

Což o to, slova jsou to hezká. Válka formátů ale ještě neskončila a v případě vítězství Blu-ray by Microsoft zřejmě musel radikálně změnit názor – leda by měl v rukávu nějaké to eso, které by mu předem zajišťovalo výhru.

Když legenda, tak pořádná

Filmem jsme dnes začali, filmem i skončíme. Ale nebude to film jen tak nějaký!

Nenajdete na světě fanouška sci-fi filmů, který by neznal zásadní snímek Blade Runner (1982) režiséra Ridleyho Scotta. Ačkoliv Scott od doby tohoto pětadvacet let starého filmu nic lepšího nenatočil, Blade Runner se nikdy nedočkal opravdu kvalitního vydání pro domácí kina. Od takzvaného „režisérského sestřihu“ na DVD se sám režisér distancuje a technická kvalita je diskutabilní, stejně jako v případě ostatních DVD vydání (o VHS nemá vůbec cenu mluvit).

Všechny trpělivě čekající obdivovatele tohoto po všech stránkách skvostného díla (nezapomenutelná hudba od Vangelise!) proto následující zpráva musí nutně uvést do stavu převyšujícího běžné nadšení: v řijnu tohoto roku konečně vyjde přestříhané, režisérem posvěcené a technicky dokonalé vydání, historicky první ve vysokém rozlišení. Film by měl být k dispozici zároveň na Blu-ray i HD DVD a malou perličkou je informace, že se pro potřeby konečného sestřihu po pětadvaceti letech dotáčelo několik scén, které by měly doplnit nebo nahradit některé ne zcela dokonalé původní scény.

Tato informace je naprosto oficiální a pochází z reklamních materiálů, připravených k distribuci s The Ultimate Matrix Collection (vychází 22. května).

Pro tento týden je to vše, příští pátek se sejdeme u dalších High-Def střípků.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře