High-Def střípky #19

vydáno 1. 4. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 3D, ASTV, Blu-ray, Bolt, D-Box, Disney, Dolby, Dolby3D, Forever Plus, HDMI, HDTV, Lite-On, MIT, Monstra vs. Vetřelci, Philips, přehrávač, projektor, RealD 3D, Rychle a zběsile, TCL, Virgin, xPand 3D, Zeebo

Co se děje ve světě vysokého rozlišení a za jeho hranicemi? Pokud vám něco uteklo, pokusíme se to spolu dohnat. Tentokrát o D-Boxu, superrychlém internetu, hladových televizích po celé Evropě, HDčkových miniprojektorech a spoustě dalších střípků.

Superrychlý britský internet

Virgin Media - logo

V Británii se zanedlouho budou moct těšit superrychlému internetu. Tamní provider Virgin reaguje na konkurenci (BT nabízí rychlost mezi 40 a 60 Mbps) a slibuje, že mezi lety 2010–2012 ji nejen dožene, ale i předčí a to rovnou ve velkém. Virgin totiž slibuje, že se rychlost jejich připojení bude pohybovat mezi 100–150 Mbps! O něčem takovém si u nás bude většina uživatelů moct nechat jen zdát ještě několik let. Pro Británii to také znamená, že vznikne větší „průtočiště“ pro HDTV po internetu – třeba z příští Olympiády tak bude možné koukat i na několik HD streamů najednou a přitom ještě pracovat s datově náročnými operacemi jako P2P.

Bolt – zmatek pro každý případ

Bolt - pes pro každý případ (Bolt, 2008)

Studio Disney se snaží Blu-ray prosazovat jak může, občas díky tomu ale vznikají jen zmatky. O tom, že si Bolt – pes pro každý případ odbude na Blu-ray premiéru o dva dny dříve než na DVD, jsme si už říkali a také se tak stalo. Jenže jako promo-akce se tahle premiéra moc nepodařila, prodejci totiž zazmatkovali a zřejmě díky malé informovanosti začali nakonec DVD vybalovat ve stejný den jako formát nové generace. Jistota je jistota. Disney by z toho ale měl odejít poučen. Příště stačí kampaň podpořit informačním bulletinem pro prodejce a Blu-ray si bude moct užít trochu více prostoru než jeho zastaralý kolega. Vždyť nápad s posunutou premiérou je jinak výborný.

Blu-ray není nikdy dost

Blu-ray Disc logo

Evropské vysokodefiniční televizory jsou hladové po pořádné stravě. Svědčí o tom průzkum, podle kterého je množství vlastněných HDTV a vlastněných Blu-ray přehrávačů velmi nepoměrné. Stačí se podívat na jeho výsledky: 69 milionů HD televizorů a pouze 8 milionů Blu-ray playerů! A to je započítaný i PlayStation 3. Nejlépe je na tom v rámci starého kontinentu Británie, kde je HDTV vybaveno 42 % domácností a z nich má 9 % BD přehrávač. Další evropští velikáni? V Německu 3 % z 24 %, ve Francii 6 % z 34 %, Španělsko 8 % z 38 %, Itálie 4 % z 29 %. Průzkum samozřejmě nezapočítává další HD zdroje jako VoD, HD DVD, satelitní a kabelové vysílání apod. Poukazuje ale na to, že Blu-ray má stále co dohánět.

3D útočí na kinosály

Monstra vs. Vetřelci

Stále nevěříte v u nás stále probíraný 3D boom? V Čechách už je digitální projekcí (nezapomeňme, že 3D přichází ruku v ruce s digitalizací kinosálů) vybaveno 15 kin s tím, že další budou zřejmě velmi rychle přibývat. Užít si můžete jak Dolby3D (mimo jiné multiplexy Cinema City), tak xPand 3D (třeba Cinestar) a ze zmiňovaných jednoznačně nejlepší (a nejrozšířenější) RealD 3D (Palace Cinemas). Nejnovější plně 3D film Monstra vs. Vetřelci si celosvětově užívá premiéru jak v 2D, tak právě ve třetím rozměru a daří se mu víc než dobře. Během víkendu stačil jen v Americe vydělat skoro šedesát milionů dolarů. Jak se na tom podepsalo 3D? Ze čtyř tisíc kinosálů jich bylo patnáct set 3D. Počítalo se sice s větším množstvím (ekonomická krize digitalizaci značně zpomaluje), i tak se ale „kinodigitalizaci“ daří lépe, než počítal James Cameron pro premiéru svého Avataru (prosinec).

R.I.P. ASTV

Philips - logo

U 3D tedy ještě s jedním střípkem zůstaneme, i když pro fanoušky této technologie přinášíme zprávu spíš smutnou: společnost Philips uzavřela oddělení, které se zabývalo vývojem ASTV. Nikdy jste tuto zkratku neslyšeli? Používá se spíš v profesionální sféře: ASTV je AutoStereoskopická televize, tedy 3D zobrazovač, u kterého není potřeba brýlí. Tato technologie existuje už celkem dlouho, ale je velmi nepraktická, protože ji je potřeba sledovat jen z konkrétních úhlů a vzdáleností. Philips v technologii zřejmě vidí slepou uličku, nebo není schopný vytvořit takový systém, který by byl „použitelnější“, za ASTV tedy zavře dveře.

Konkurence nekonkurence

Herní konzole Zeebo

Trochu stranou HDčku: PlayStation 3, Xbox 360 a Nintendo Wii mají novou konkurenci. Jmenuje se Zeebo a jedná se o levnou herní konzoli pro ekonomicky slabší země, ve kterých – jak společnost doufá – by se díky ceně pod $200 měla celkem dobře prodávat. Zázraky se od přístroje samozřejmě očekávat nedají, výkonnostně je přibližně mezi PlayStation 1 a 2 (tedy podobně, jako high-endové mobilní telefony…). Hry pro ni ale budou vyvíjet známá studia jako Activision-Blizzard, THQ a EA (přičemž hra vyjde na nějakých $10). Dá se očekávat, že se na konzoli objeví i starší tituly, hladoví hráči s hlubokou peněženkou ale dostanou i novinky: vyjde Resident Evil 4, Double Dragon, Tekken nebo třeba Quake. Rozlišení her se zastaví na 640×480 přes analogový výstup – aby ne, konzole směřuje na ohromné, leč chudé trhy do Číny, Ruska, Indie a Brazílie.

HD v miniaturním balení

Forever Plus Pico Projector

Potřebujete promítat ve vysokém rozlišení a projektor mít přibalený k notebooku, aniž by bylo k jejich převozu potřeba dvou krosen? Forever Plus má snadné řešení: nejmenší HD projektor na světě. Přes HDMI vstup do něj můžete poslat cokoliv, i když zvládne zobrazit jen „malé“ HD, tedy 1280×720 bodů. Má krásných 0,49×0,59×0,19 palců a jeho LED vydrží svítit 30000 hodin. Cena zatím zveřejněna nebyla. Snad nemusím podotýkat, že od takového klíštěte nemůžeme očekávat žádné výkony – rozlišení-nerozlišení.

Levné Blu-ray přehrávače budou z Číny

Lite-On - logo

Dolby doufá v rychlé rozšíření zvukových formátů vysokého rozlišení. Napovídá tomu prodej licencí do Číny, které tamním společnostem Dolby prodalo a víc jak rozvoj HD audia tak zajistilo spíš něco jiného: budoucnost levných Blu-ray přehrávačů. Jak je známo, tak právě čínské továrny pouštějí do světa nejlevnější přístroje. Prvními společnostmi, které licenci na používání Dolby TrueHD a Dolby Digital Plus získaly, jsou TCL, MIT a Lite-On a my tak můžeme doufat, že se do pár měsíců začnou objevovat první přístroje, které budou cenově hluboko pod $200. Opravdové fajnšmekry ale samozřejmě nic takového zajímat nemusí, ti zůstanou u ověřených značek a modelů, které už za sebou mají několik generací.

Rychlý a zběsilý D-Box

D-Box - logo

Technologie D-Box si odbyla důležitou premiéru: vůbec poprvé se objevila jako součást klasické kinodistribuce. V rámci čtvrtého dílu Rychle a zběsile bylo možné navštívit dvě nově postavená kina v Americe, v jejichž sálech jsou D-Box křesla implementována. Rychlí a zběsilí je tak vůbec první film, který je D-Box technologií obohacen už v rámci kinopremiéry a aby toho nebylo málo, současně vyšly všechny tři předešlé díly s D-Box kódem na Blu-ray. Společnost, která za D-Box stojí, je momentálně ve fázi vyjednávání se studii, aby se kód objevoval u více filmů a časem se začaly stavět další kinosály – už teď je jasné, že ve spolupráci se Universalem budou další D-Box kinopremiéry. K celosvětovému rozšíření je samozřejmě daleko a bylo by s podivem, kdyby k němu v brzkých letech došlo, vždycky se ale začíná malými krůčky…

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře