High-Def střípky #17

vydáno 18. 2. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, 3D Full HD, 720p, AMOLED, Blu-ray, Bolt - pes pro každý případ, Cinedigm, DMP-BD35, DMP-BD55, DMP-BD60, film, HDMI, HDTV, hra, Mitsubishi, OmniaHD, Panasonic, Pioneer, PlayStation 3, plazma, PS3, Samsung, Sony, televizor, The Simpsons

Máme za sebou týdenní pauzu, proto jsme tentokrát nabrali o něco větší množství střípků. Od laserových televizorů, snižování cen hardwaru, přes další novinky o 3D a mobilním HD až k distribuci filmů na jednom disku společně s hrami.

Filmy a hry společně na Blu-ray

Sony PlayStation 3

Majitelé PlayStation 3 se mají tento rok na co těšit. Protože je konzole oproti X-Boxu 360 a Nintendo Wii nejdražším herním zařízením a zároveň už není nejlevnějším Blu-ray přehrávačem na trhu, Sony se musí ze všech sil snažit, aby potenciálního zákazníka přesvědčila o všestrannosti svého černého miláčka. Tento rok proto hodlá vyrazit na trh s novým hybridním formátem – stále se jedná o Blu-ray disk, jen trochu jinak vybavený. Na stejné placce bude jak film, tak hra, podle které vznikl (tedy většinou spíš obráceně). Je to skvělý způsob, jak tyto dvě média spojit, ostatně her podle filmů vzniká spousta (většinou podle letních blockbusterů) a herní adaptace také nejsou výjimkou. I nejvyspělejší exkluzivní PlayStationu hry zaberou maximálně 30–40 GB, což ponechává dost velký prostor pro další obsah. Film se všemi bonusy a bonusovým materiálem také schramstne 30–45 GB, pokud se ale ořeže o jazykové mutace, komentáře, bonusy a další dodatečné materiály, spokojí se s 15–20 GB. Většina multiplatformových her nezabere více než 10 GB, dvouvrstvý Blu-ray disk se svými 50 GB se tedy přímo nabízí ke zkombinování obou médií. Sony se tak bude snažit protlačit svůj PlayStation, který by podle odhadů měl ke konci letošního roku v prodejích opět porazit X-Box 360 (ne v celkových, ale měsíčních). Sony podotýká, že silnější filmové tituly (jako třeba Temný rytíř) pomáhají zvýšit prodej konzole, Blu-ray navíc nabízí další interaktivitu – jako například přímé propojení hry s filmem a naopak.

Nové Blu-ray přehrávače Panasonic

Blu-ray Disc logo

Dalo se to čekat – Panasonic na letošním CESu odhalil nové trio Blu-ray přehrávačů, takže stará modelová řada bude muset zanedlouho ustoupit. Na trhu samozřejmě ještě chvíli setrvá, ostatně představené novinky se na pultech objeví až za pár měsíců (v květnu), už teď je ale v Americe dost obtížné sehnat model DMP-BD35. Panasonic ho přestal vyrábět a jelikož je DMP-BD60 na cestě, dá se očekávat, že zanedlouho „padne“ i zatím nejvyšší model DMP-BD55. Takže nakupujte, dost možná máte poslední šanci.

TIP: Panasonic nedávno představil také první Blu-ray přehrávač na světě kombinovaný s VHS videorekordérem. Nevěříte? Přesvědčte se sami!

Panasonic chystá 3D Ful HD

Panasonic - logo

U Panasonicu ještě zůstaneme – tentokrát se ale přesuneme do třetího rozměru. O tom, že Panasonic hodlá vytvořit vlastní 3D standard pro Blu-ray disky už jsme jednou psali. Že to společnost myslí vážně potvrzuje novinka o otevření Panasonic Hollywood Laboratory, která se bude specializovat na 3D authoring. Do roku 2010 pak chce Panasonic 3D Full HD, jak své technologii říká, nastolit jako standard domácího 3D kina. Společnost na tom spolupracuje s filmovými studii a protože na CESu už některé 3D produkty představila, měli bychom ji brát vážně. Jestli bude 3D verze současně s 2D na jednom disku ale zatím stoprocentně nevíme.

Cinedigm a Sony jdou také do 3D HD

Cinedigm - logo

Pokračujeme ve 3D: v Americe se rýsuje velmi zajímavá smlouva – společnost Cinedigm ji podepíše se Sony a v jejím znění je mimochodem záruka, že Sony nainstaluje po celé Americe 10000 kinoprojektorů se schopností promítat 3D HD. Cinedigm provozuje většinou menší kinosály, kde se konají například projekce společenských událostí a živých sportovních přenosů (oblíbený basketbal a americký fotbal), jedná se ale samozřejmě i o klasické filmové sály. Digitální 3D projekce opravdu zažívají boom, ostatně na jednu takovou už si můžete skočit i u nás – Bolt – pes pro každý případ, je v pražské Flóře, v Pardubicích a v Plzni promítán v DIGITAL 3D verzi.

Simpsonovi jsou HD

The Simpsons / Simpsonovi - 20 let

Rodina Simpsonů se po dlouhých dvaceti letech dožila první permanentní změny úvodního intra – doteď se změny týkaly jen jednoepizodových speciálů. Slavný seriál představil novou znělku u příležitosti svého HDTV debutu – stanice Fox je totiž začala vůbec poprvé vysílat v HD, což tvůrcům seriálu přišlo jako dostatečný impuls k tak zásadní změně. Bart to samozřejmě neopomene zmínit při svém psaní na tabuli, ostatně na znělku se můžete sami podívat na YouTube.

HD telefon Samsung OmniaHD

Samsung logo

Zdá se, že to nakonec bude Samsung, kdo předvede vůbec první mobilní telefon na světě se schopností HD záznamu. Zatím se jedná o nepotvrzenou novinku, ale nový Samsung OmniaHD bude (jak už vlastně napovídá samotný název) podle všeho schopný zachytit video v 720p rozlišení. Samozřejmě kvůli paměti, procesorům a především optice nemůžeme čekat žádné zázraky, ale… Ty tam jsou dny, kdy jsme na své mobily nahrávali videa o velikosti poštovní známky! Omnia bude mimochodem zářit 3,7" AMOLED displejem (rozlišení zatím neznámé) a o focení se postará osmimegapixelový foťáček. Mimochodem: telefon má i HDMI konektor!

Laserové televize mají problémy

Mitsubishi - logo

Mitsubishi má problémy se svými laserovými televizory. Technologie, kolem které bylo svého času celkem hodně humbuku, se dost možná dočká rychlého konce – Mitsubishi musela (prý dočasně) zrušit jejich výrobu. Je to kvůli potížím s jistým výrobním zařízením a společnost už několikrát prohlásila, že s výrobou v roce 2009 hodlá přes veškeré potíže (po jejich vyřešení) pokračovat. Jenže televizory jsou předražené a zájem o ně není tak vysoký, jak se předpokládalo. Zdá se, že se jedná o slepou technologickou uličku, která se možná ztratí v moři jiných zavedených standardů. Každopádně pokud si ji někdy v brzké době budete chtít koupit, dost možná budete muset stát velkou frontu. I přes malý zájem totiž současné dodávky zřejmě velmi rychle zmizí z pultů.

Pioneer končí s plazmovými televizory

Pioneer - logo

Se špatnými zprávami o zajímavých televizních technologiích musíme bohužel pokračovat a na závěr zřejmě naštveme hodně fanoušků: Pioneer oficiálně oznámil, že v polovině roku 2010 zcela skončí s produkcí televizní techniky – tedy svých proslulých Kuro plazem a LCD. Od špatných finančních výsledků společnosti nepomohlo ani spojení s Panasonicem a Sharpem a sdílení výrobních technologií. Přes 10000 zaměstnanců Pioneeru tak ztratí svá místa a tisíce fanoušků po celém světě budou smutnit – řady Kuro totiž byly jasně to nejlepší, co kdy televizní zobrazovače potkalo. Rozhodnutí Pioneeru je definitivní, společnost se teď zaměří hlavně na výrobu audio-video techniky do automobilů. Nezbývá než doufat, že z postupně zavíraných továren uniknou alespoň střípky receptu na dokonalou černou a Panasonic se podle nich naučí kuchtit skvělé zobrazovače. Teď opravdu nastal čas jít nakupovat – plazmy Kuro na nás nebudou čekat věčně a přitom se na ještě dlouhou dobu bude jednat skutečně o to nejlepší, co se dá pořídit.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře