High-Def střípky #11

vydáno 3. 12. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 3D, Amazon, Blockbuster, Blu-ray, Full HD, H.264, HDTV, ISSCC, LG, mobilní telefon, MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC, Netflix, Pioneer, PlayStation 3, RED, RED ONE, Renesas, Sony, Telefónica, televizor, videokamera, VoD

LG chystá 3D televizory, RED už zná přesné specifikace svých nových kamer, naděje na české HDTV neumírá, vysoké rozlišení v mobilních telefonech je opět o krůček blíž a Amazon si pohrává s vysokodefiniční distribucí. Pravidelné týdenní info.

Ještě jednou RED

RED Digital Cinema - logo

O kamerách RED už jsme se jednou podrobně rozepsali, kalifornská společnost ale nespí na vavřínech a přináší další novinky. Přibývají zákaznické výhody pro majitele kamer RED ONE, objevil se kompletní ceník nových „mozků“ a čipů včetně detailních specifikací a další příslušenství. Na podrobnosti si ale budete muset počkat do příštího týdne, kdy přineseme další podrobný článek o RED kamerách a například o filmech, které se na ně točí. Podívat se nezapomeneme ani na kompletní workflow, potíže při produkci nebo na názory filmových tvůrců. Prostě RED kamery z jiné než jen teoretické stránky.

400 GB „modrý“ disk naživo

O šestnáctivrstvém Blu-ray disku od Pioneeru jste se už možná doslechli (před několika měsíci jsme o něm psali i my, viz Pioneer vyvíjí 400 GB Blu-ray disk). Jeho kapacita – neskutečných 400 GB – slibuje dokonalé zálohovací médium, jedna věc ale světu vrtala hlavou: budou takové disky vůbec použitelné? Odpověď jsme dostali na IT výstavě v Taipei, kde firma svůj prototyp předváděla – podle všeho bude tahle placka přehratelná v jakémkoliv Blu-ray playeru. Žádnou zásadní změnu na poli prodávaných nosičů ale nečekejte, filmům 50 GB bohatě stačí. Tedy alespoň zatím. S produkcí disků se počítá někdy na rok 2010, jejich přepisovatelné verze se objeví nejpozději dva roky na to.

Amazon bude streamovat v HD

Amazon.com - logo

Internetový prodejce Amazon zřejmě začne své streamovací služby nabízet i ve vysokém rozlišení. Američané si tak VoD přes své TiVo budou moct objednat i v HD. S VoD (Video on Demand) v HD se na různých přehrávačích momentálně experimentuje ve velkém, mluví se o tom, že Blockbuster by mohl své služby nabídnout přes PlayStation 3 a další Blu-ray playery, objevuje se stále více přehrávačů a jejich updatů pro videopůjčovnu Netflix a společnosti se předhánějí v tom, kdo bude dřív on-line. Dokonce i Sony se snaží co nejrychleji obsadit VoD trh, což je trochu zvláštní strategie vzhledem k tomu, že Video on Demand je momentálně největší konkurence jejich Blu-ray disků.

LG jde do 3D

LG slibuje, že během příštího roku vyrobí minimálně jeden model plochého televizoru, který bude schopný zobrazit 3D obraz. Jak toho chce dosáhnout, to samozřejmě nikdo z firmy neprozradí; důležité ale je, že s technologií počítá i do příštích let, kdy by se podle vedení společnosti mělo podobných televizorů začít objevovat stále více.

Full HD v mobilu

Renesas - logo

V lednu se na ISSCC 2009 (International Solid State Circuits Conference) chystá firma Renesas – největší světový výrobce mikrořadičů – představit videoprocesor pro mobilní telefon, který bude schopný zpracovat Full HD video se snímkovou frekvencí 30fps. CPU od renesance bude při rozměrech 6,4×6,5 mm pracovat na frekvenci 500 MHz a podporovat video v MPEG-4 AVC / H.264 / MPEG-2 a MPEG-4. Samozřejmě nemůžeme čekat žádné zázraky, už kvůli mizerné optice a vysoké kompresi, i tak se ale jedná o značný krok vpřed pro mobilní zařízení a video ve vysokém rozlišení.

HDTV v České republice

Znáte to, naděje umírá poslední. S HDTV vysíláním to v Česku nevypadá moc nadějně, do prvních tří multiplexů se totiž nevejde a tak televizím nezbývá, než přejít na satelit. Je tu ale ještě čtvrtý multiplex společnosti Telefónica O2, který momentálně není v provozu, ačkoliv Telefónica slibovala ostré vysílání od prvního listopadu. Zatím se tu ale nic neděje a jasné není ani to, čím by společnost chtěla svůj multiplex obsadit. Vzniká tak naděje, že se objeví prostor pro HDTV vysílání. Zřejmě by nespadal do free-to-view kategorie, ale jsem si jistý, že mezi HD fanoušky je spousta těch, kteří by si za vysoké rozlišení byli ochotní připlatit. Zatím se ale raději moc neradujte, čtvrtý multiplex je totiž zahalen v oparu tajemství a jen velmi těžko se dá odhadnout, co se s ním bude v budoucnu dít. Kapacity na HDTV vysílání každopádně má.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře