HDMI 1.4 se blíží: 2K, 4K, ethernet a 3D

vydáno 2. 6. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | 4 komentáře

Tagy: 1080i, 1080p, 2K, 3D, 4K, Adobe RGB, AdobeYCC601, Audio Return Channel, Automotive HDMI Cable, Deep Colour, ethernet, HDMI, HDMI Ethernet Channel, HDMI mini, High Speed HDMI Cable, Micro HDMI, Standard HDMI Cable, YCC601

HDMI - logo

Jako by zákazníci neměli zmatek v HDMI verzích už teď – na svět se pomalu ale jistě klube další typ kabelu, který jsme si zvykli používat jako standardní pro přenos HD videa a zvuku. Tentokrát ovšem přináší velké množství inovací.

Samozřejmě musíme opět počítat s trochou kompromisů a aby to nebylo tak jednoduché, HDMI 1.4 nám zamotá hlavu příchodem pěti rozdílných typů (jak vtipně podotkli naši zahraniční kolegové, v tomhle musí mít prsty někdo z Monster Cable), za trpělivost při výběru ale budeme odměněni novou paletou funkcí, díky kterým bude ovládání a zapojování domácího kina zase o něco jednodušší. Pojďme se na ty novinky podívat!

Začneme od toho nejméně zajímavého, abyste se měli na co těšit. „Jednačtyřková“ verze HDMI přinese tzv. automotive kabeláž, což bude speciální verze kabelu pro výrobce hardwaru do automobilů, letadel, vlaků a dalších pojízdných zařízení. Tyhle kabely budou speciálně upravené tak, aby přežily vyšší teploty, hluk a vibrace, což z nich udělá ideální adepty pro instalaci A/V techniky do dopravních prostředků.

Osobně sice pochybuji, že by „obyčejný“ kabel podobné podmínky nepřežil, ale nějak se dnes technika prodávat musí, co si budeme povídat. Tyhle kabely budou zřejmě mít speciální formy stínění, nijak podrobněji ale popsány zatím nejsou.

HDMI kabel - modrý

Geeky, kteří si šetří peníze na první HD vlaštovky ve sféře mobilních telefonů, jistě potěší další miniaturizace HDMI kabelu. Bude se mu říkat Micro HDMI a bude to kabel, určený právě pro přenosná zařízení – mobily, fotoaparáty, kapesní videopřehrávače a podobné. Přes devatenáctipinový konektor stále proteče 1080p signál a přitom bude o dalších 50 % menší než jeho starší bratříček – HDMI mini.

Teď už ale do trochu zajímavějších specifikací. S označením 1.4 na trh nově přijde podpora barevných prostorů – YCC601, Adobe RGB a AdobeYCC601, které využijeme hlavně při zapojování fotografických přístrojů k zobrazovacímu zařízení. Pro HD maniaky bude ale mnohem zajímavější podpora rozlišení. HDMI už si totiž poradí nejen s Full HD, tedy s rozlišením 1920×1080 bodů.

Nově budete moct přes konektor poslat i 2K a 4K, což je rozlišení blízké teoretickému rozlišení pětatřicetimilimetrového kinofilmu. 3840×2160 (2k) zvládne HDMI 1.4 v obnovovacích frekvencích 24/25/30 Hz, náročnějšího kolegu 4096×2160 (4k) pak bude schopné přenášet jen ve 24 Hz.

HDMI - standard / mini / micro

Řada se také dostala na slibované 3D. Nové HDMI bude připravené na dvojitý 1080p stream, což umožní přenos 3D obrazu o různých standardech. Ty zatím nejsou moc přesně specifikované a bude těžké HDMI optimalizovat tak, aby pracovalo s jejich co největším množstvím, HDMI si s tím ale zřejmě hodlá nějakým zázračným způsobem poradit. Na 3D ve vyšších rozlišeních zatím můžeme zapomenout, „jednapětka“ už s ním ale možná přijde.

Pro komfort uživatele jsou nejzásadnější poslední dvě nové funkce. Tou první je zpětný audio-kanál (Audio Return Channel). Ve zkratce to znamená, že verze 1.4 počítá se zpětným odesíláním audia do A/V zařízení. Pokud tedy máte třeba HDTV propojenou přes receiver, odpadne nutnost vícera kabelů – zatímco zobrazovač přijímá třeba televizní vysílání, může jeho audiostopu poslat do naší zvukové aparatury, aniž by k tomu bylo potřeba zapojovat další kabely. Přes to samé HDMI se pak v opačném směru dostane audio i video do televizoru samotného. Pro mnohé uživatele to bude bezpochyby osvobození.

Kanál přibude ještě jeden: HDMI Ethernet Channel. Chápete správně – v HDMI 1.4 bude prostor pro samostatný ethernet (s datovým průtokem 100 Mbit/s). Znamená to, že HDMI bude připravené pro IP zařízení a hlavně přes něj budeme moct sdílet data mezi dvěma kompatibilními přístroji. Třeba Blu-ray přehrávačům tak odpadne nutnost zapojovat ethernetový kabel, výrobcům routerů na druhou stranu přibudou starosti s implementací HDMI.

HDMI Ethernet Channel

HDMI Ethernet Channel tak bude určený spíš pro sdílení ethernetového kanálu mezi několika přístroji, aby nebylo kvůli aktualizacím potřeba připojovat zvlášť třeba přehrávač a receiver. Je to šikovná věcička, která dává HDMI úplně nový rozměr, nehledě na to, že pro budoucí hardware zase otevírá dvířka k využívání většího množství aplikací.

Ale všechno to má samozřejmě háček. Především si budeme muset počat, až se HDMI 1.4 vůbec rozšíří. Pro letošní rok se počítá s tím, že se prodá přes 394 milionů zařízení s HDMI, což je zatraceně velká suma. Kolik z nich bude HDMI 1.4 ale zatím nikdo neví, stejně tak se neví, kdy se kabely vlastně začnou objevovat – plnohodnotné specifikace budou připravené až 30. června.

Navíc je tu onen problém několika norem – s „jednačtyřkou“ přichází hned pět typů kabeláže, které se liší výbavou a jsou tedy určeny pro konkrétní funkce: Standard HDMI Cable (s podporou datových toků do 1080i/60), High Speed HDMI Cable (s podporou datových toků přes 1080p, včetně Deep Color a všech 3D formátů nové 1.4 specifikace), obě verze pak ještě ve variacích s ethernetem a Automotive HDMI cable, jehož specifikace zatím není moc srozumitelná. Kam se mezi tyto kabely řadí Micro HDMI, zatím také nebylo řečeno.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: HDMI 1.4 se blíží: 2K, 4K, ethernet a 3D

Vložil Aladin (bez ověření), 2. Červen 2009 - 20:55

Obrázek uživatele Aladin

Dekuji pekně, doma nám za poslední roky krabici káblu… a teď další!

Re: HDMI 1.4 se blíží: 2K, 4K, ethernet a 3D

Vložil TT (bez ověření), 3. Červen 2009 - 12:13

Obrázek uživatele TT

Prosím autora aby si opravil hodnoty v článku 2K určite nie je 3840*2160 ale 2048×1536 alebo 2048*1080. Už z názvu vyplíva že sa jedná o polovicu 4K tak to nemože byť 9/10 zo 4K !

Re: HDMI 1.4 se blíží: 2K, 4K, ethernet a 3D

Vložil st39.6 (bez ověření), 3. Červen 2009 - 17:19

Obrázek uživatele st39.6

udaje o rozliseni jsou totozne s temi, ktere HDMI co. uvadi v podporovanych ve sve tiskove zprave

Re: HDMI 1.4 se blíží: 2K, 4K, ethernet a 3D

Vložil Tondas (bez ověření), 6. Červen 2010 - 8:13

Obrázek uživatele Tondas

Tak jsem to zjišťoval a ode dneška by se měly objevit u prodejců kabely HDMI Premium cord H.S. 1.4 10m a více m.

Cena je přibližně stejná jako u 1.3 jenže vyústění ve zdi jakožto kryt s konektorem na instalační krabici zatím nebudou. Kéž kdyby kluci šikmovoký vymysleli do krabice naviják, aby se dal ten kabel odvinout a svinout, přesně jako je třeba systém ve vysavačích:-). To by byla paráda.