HDmag.cz slaví první rok své existence

vydáno 5. 5. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | téma Z domova | 2 komentáře

Tagy: 1080p.cz, Atentát v Ambassadoru, Blu-ray, Blu-ray profil 1.1, Bobby, Bontonfilm, DIGITEX, DVD, film, Gympl, HD DVD, HD Live!, HDmag.cz, HDTV, Horem pádem, INVEX, Kozoroh 1, PlayStation 3, PS3, Sony, Stereo & Video, Toshiba, válka formátů

Když se loni v dubnu objevily na našem trhu první Blu-ray disky a přehrávače, objevil se také tento web. Po roce úspěšného provozu nastal čas na oslavu, rekapitulaci a samozřejmě i nějaké ty novinky. Chcete vědět víc? Tak pojďte dál!

Na počátku bylo prázdno

HDmag.cz

Začátky magazínu HDmag.cz byly stejně těžké, jako v případě každého nového internetového periodika. Hlavní problém byl ale především v tom, že jaksi nebylo o čem psát – Blu-ray u nás bylo v plenkách, přehrávače se daly spočítat na prstech jedné ruky a nové filmy přibývaly hlemýždím tempem. Nedá se říct, že by to dnes bylo nějak výrazně lepší… Ale přece jen už se podstatně rozšířil okruh čtenářů, které tato problematika zajímá.

Už před rokem tedy bylo jasné, že hlavní část obsahu budou muset tvořit novinky ze zahraničí, kde se toho přece jen dělo podstatně více. Naplno zuřila válka formátů mezi Blu-ray a HD DVD, vycházely další a další HD filmy, objevovaly se nové přehrávače a obrovské změny se děly také v HDTV vysílání. O tom všem se HDmag.cz snažil informovat – nejprve formou týdenních souhrnů v seriálu High-Def střípky, po dvou měsících ale bylo zahraničních novinek tolik, že mohly začít vycházet krátké samostatné články.

V průběhu roku 2007 začala vznikat databáze filmů, do které byly kromě tuzemských Blu-ray titulů z distribuce společnosti Bontonfilm postupně doplňovány i zahraniční filmy, a to Blu-ray i HD DVD. Tato mravenčí práce sice není dodnes u konce, ale všechny nově vycházející tituly se v databázi vždy objeví včas a se všemi dostupnými informacemi.

Blu-ray do každé rodiny

HD Live! - logo

Na konci října se v Brně konal tradiční veletrh INVEX/DIGITEX 2007, v rámci něhož proběhla i unikátní akce HD Live!, zaměřená na propagaci Blu-ray a HD technologií. Za jednou z přednášek, které tvořily nedílnou část každodenního programu HD Live!, stál samozřejmě i HDmag.cz – jednalo se o srovnání DVD versus Blu-ray, patřící dodnes mezi nejčtenější články na tomto webu. Jeden obrázek vydá za tisíc slov, zde ve fotogalerii z akce HD Live! jich proto najdete hned několik desítek.

Na brněnském veletrhu byl také celkem překvapivě představen první český film na HD nosiči. Byla jím hořká komedie Horem pádem režiséra Jana Hřebejka a překvapení bylo o to větší, že se jednalo o HD DVD. Už tehdy bylo totiž jasně vidět převahu Blu-ray, samozřejmě především na světovém trhu.

Konečně se něco děje

Megafon

V listopadu začalo být tempo vydávání tuzemských Blu-ray filmů neúnosné. Nový seriál, vycházející každé úterý, začal informovat o titulech vycházejících v zahraničích, především v regionu A (americký trh). Objevily se první přehrávače a filmy s podporou Blu-ray profilu 1.1 (viz Blu-ray filmy nové generace: cui bono?) a také první ocenění výhradně pro tituly ve vysokém rozlišení: High-Def Disc Awards na konferenci High-Def 2.0 a Nejlepší a nejhorší Blu-ray a HD DVD filmy za rok 2007 (od redaktorů DVD Times a High-Def Digest). Nic z toho magazínu HDmag.cz neuniklo.

Jako vánoční dárek dostali všichni čtenáři diskusní fórum 1080p.cz, jehož náplň, účel a zaměření je zřejmé už z názvu. Dnes je fórum nedílnou součástí magazínu HDmag.cz a sbírkou neocenitelných rad, návodů a zkušeností především z oblasti Blu-ray filmů, přehrávačů, herní konzole Sony PlayStation 3 a HD technologií všeobecně.

Nový rok, nové obzory

Během ledna letošního roku už bylo více než jasné, že se válka HD formátů blíži ke svému konci. Vítězem se podle všech předpokladů stala technologie Blu-ray, když společnost Toshiba 19. února oficiálně potvrdila konec svého formátu HD DVD.

Kozoroh 1 (Capricorn One, 1978)

Menší pozdvižení nastalo také mezi Blu-ray filmy na českém trhu. Na přelomu roku vyšel u časopisu Stereo & Video první přílohový Blu-ray disk s filmem Kozoroh 1 a v březnu následoval následoval Bobby / Atentát v Ambassadoru. Blu-ray disky na novinových stáncích a navíc za příznivou cenu – to je zcela jistě evropský, možná i světový unikát.

Daleko větší pozornost na sebe ale upoutal první Blu-ray disk s českým filmem. Tím se stal Gympl Tomáš Vorla, který vyšel u příležitosti ročního „působení“ Blu-ray filmů na našem trhu. Jestli se bude jednat o ojedinělý počin nebo se s českými filmy na Blu-ray budeme setkávat častěji (nebo dokonce pravidelně), to ukáže až čas.

Změna je život

Zbytek už je nedávná minulost a přítomnost, o které se můžete přesvědčit na vlastní oči všude kolem. Každý den se na HDmag.cz objeví alespoň jeden článek, obsahující informace o Blu-ray filmech, přehrávačích, domácích kinech, plazmových i LCD televizorech s vysokým rozlišením a dalších „HD pozitivních“ tématech.

V posledních týdnech zde probíhaly drobné designové změny, které by měly přispět k lepší orientaci na celém webu. Přepracováno bylo například navigační menu v záhlaví, které je jednodušší, přehlednější a přitom poskytuje všechny potřebné informace.

Nově přibylo rozdělení článků na seriály, které jsou v současné době čtyři:

HD DVD / Blu-ray

Také byla přidána samostatná stránka s výpisem všech komentářů a archiv článků.

Asi největší, lépe řečeno nejviditelnější změny ale proběhly v souvislosi s „tragickým“ osudem formátu HD DVD:

  • S přihlédnutím ke zdejší anketě na toto téma byly z už zmiňované databáze filmů odstraněny všechny HD DVD filmy. Jejich záznamy jako takové stále existují a lze se k nim dostat například přes vyhledávání, databáze filmů bude ale čistě záležitostí Blu-ray.
  • Počínaje tímto týdnem bude ze seriálu Blu-ray a HD DVD filmy ve světě vypuštěno HD DVD, a to z názvu i z obsahu. HD DVD filmy, kterých má do konce června vyjít ještě osm, už v týdenních přehledech nebudou figurovat.
  • Počínaje tímto týdnem bude z názvu seriálu Statistiky prodeje Blu-ray a HD DVD filmů vypuštěno HD DVD. V obsahu se bude HD DVD vyskytovat jen v rámci srovnání objemu prodeje s Blu-ray disky, ale jen do té doby, kdy to bude mít význam.

Co dál, doktore?

Budoucnost magazínu HDmag.cz je v tuto chvíli celkem jasná. Bude se v největší míře věnovat tuzemským i zahraničním Blu-ray filmům, především v pravidelných seriálech. Průběžně budou vycházet zajímavé novinky ze světa a samozřejmě i z domova, pokud nějaké budou. Když už se objeví recenze, bude to s největší pravděpodobností recenze filmová, ovšem s maximálním důrazem na technické provedení Blu-ray disku.

První narozeniny

Něco navíc pak může představovat občasná glosa k aktuálnímu tématu nebo praktický článek – připravuje se například průvodce nakupováním Blu-ray filmů ze zahraničích e-shopů. Zcela výjimečně pak přijde na řadu i recenze Blu-ray přehrávače, televizoru nebo jiného HD zařízení.

Prostě další rok ve vysokém rozlišení, dalších 365 dnů (nejen) s Blu-ray. Tak hodně štěstí nám všem!

P.S.: V průběhu května bude spuštěn další webový projekt, který jistě zaujme všechny čtenáře HDmag.cz, návštěvníky diskusního fóra 1080p.cz a vůbec všechny fanoušky HD technologií. Těšíte se?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: HDmag.cz slaví první rok své existence

Vložil Martin (bez ověření), 6. Květen 2008 - 8:38

Obrázek uživatele Martin

Tak tedy vše nejlepší a neutuchající nadšení do dalších let přeji HDmagu a hlavně jeho autorovi,který nás zásobuje samejma zajímavejma článkama :-)

Re: HDmag.cz slaví první rok své existence

Vložil Polok (bez ověření), 6. Květen 2008 - 18:10

Obrázek uživatele Polok

Vsetko naj.