HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

vydáno 9. 4. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Přehrávače | 11 komentářů

Tagy: BD-Live, BitTorrent, Blu-ray, DHCP, DLNA, Dune, Dune BD, Dune BD Prime, Dune BD Prime 3.0, Dune Network Playback Accelerator, DVD, eSATA, ethernet, Ext2, Ext3, FAT32, Full HD, HDi, HDMI, IPTV, ISO, JPEG, mini-PCI, MKV, NAS, NFS, NTFS, přehrávač, RJ-45, SATA, Sigma Designs 8642, SMB, SPDIF, UPnP, USB

HDI Dune - logo

Dune BD Prime 3.0 je další z řady přehrávačů HD videa, se kterými se v posledních pár letech roztrhl pytel.

Zatímco dříve uživatelé marně volali po funkcích typu přehrávání MKV, dnes již existuje mnoho přehrávačů v různých cenových kategoriích a s různou funkční výbavou, které tento a množství dalších požadavků splňují. Čím se tedy vyznačuje tento model od firmy HDI?

Balení

Již tvar krabice napovídá, že má „Dune“ poměrně standardní rozměry připomínající běžné přehrávače Blu-ray či DVD. Z mého pohledu je to samo o sobě plus, protože všelijaké neforemné krabičky, válečky a další patvary, kterými se vyznačují přehrávače TViX, Umax, WD apod. se poměrně nešikovně umísťují mezi ostatní komponenty domácích sestav.

HDI Dune BD Prime 3.0 HDI Dune BD Prime 3.0

Příslušenství

Po rozbalení na vás z krabice vypadne docela dost různých kabelů a dalšího příslušenství, což je sympatické. Kromě běžného „cinchového“ AV kabelu je ve výbavě HDMI kabel (odstíněný), dva SATA kabely (šedý a červený), redukce USB-SATA, napájecí redukce pro pevný disk a klasický napájecí kabel.

Vítaný doplněk je malinký USB flash disk s kapacitou 2 GB. Samozřejmě nechybí stručný tištěný návod (nikoliv v češtině, ta je dostupná na webu), dálkové ovládání i se dvěma AAA bateriemi a mini-CD, na kterém je jediný soubor: Kompletní manuál v angličtině ve formátu PDF.

HDI Dune BD Prime 3.0

Vzhled

Dune je nízký přehrávač s klasickým rozložením: Vlevo tlačítko pro vypnutí/zapnutí a informační displej, uprostřed „šuplík“ optické mechaniky a vpravo pět malých ovládacích tlačítek (eject, play, stop, previous, next).

Čelní strana působí vkusně, i když zbytečné bílé nápisy (BD PRIME 3.0 a BLU-RAY DISC AND NETWORK MEDIA PLAYER) vypadají poněkud lacině. Vrchní deska šasi se chlubí vlisovaným logem DUNE; kromě toho jsou na ní větrací otvory, podobně jako na obou bočních stěnách.

HDI Dune BD Prime 3.0

Dálkové ovládání využívá na můj vkus až příliš jasné barvy tlačítek, ale celkově vypadá pěkně. Použitelnost je však horší. Abych pravdu řekl, tak po celou dobu testování mi dálkové ovládání neskutečně lezlo na nervy. Důvod je prostý: Není vůbec stabilní. Plastová schránka je velmi lehká a spodní strana je z jakéhosi podivného důvodu zaoblená, přičemž rovnováhu pomáhají udržovat jen dvě malinké „nožičky“ (výstupky) vpředu.

Výsledek je, že není možné stisknout žádné tlačítko umístěné na levé či pravé straně ovladače, aniž byste celý ovladač nejprve pevně uchopili do ruky. Při nepatrném dotyku tlačítka, které se nenachází na střední ose ovladače, se tento lehounký ovladač „zvrtne“. Protože jsem zvyklý mačkat tlačítka na ovladačích, které jen tak leží na stole, brzy jsem ovladač k Dune nenáviděl. Je to sice detail, ale zvykat bych si na něj nechtěl.

Výbava

Na zadní straně jsou kromě nezbytného konektoru pro napájecí kabel tyto vstupy a výstupy:

  • dva porty USB 2.0 (třetí je na pravé straně hned vpředu) – všechny USB porty podporují pouze režim „host“, tj. přehrávač není možné přes USB připojit jako mass storage zařízení; další dva USB porty jsou uvnitř přístroje
  • eSATA port
  • Ethernet 100/1000 Mbit/s
  • HDMI 1.3
  • S/PDIF (optický a koaxiální)
  • 7.1 analogový audio výstup
  • 2.0 analogový audio výstup
  • komponentní video
  • kompozitní video
HDI Dune BD Prime 3.0

Jak vidíte, výbava je to bohatá. Především analogový výstup 7.1 mě mile překvapil. Integrovaný dekodér není sice špička, ale nezahanbí. Podpora pro 1Gbps Ethernet je zatím experimentální – ve výchozím nastavení je gigabitová síť vypnuta. Ani s nejnovějším firmwarem se mi přehrávač nepodařilo přesvědčit, aby se připojil gigabitovou rychlostí.

Jednotku pohání procesor Sigma Designs 8642 (667 Mhz), který má k dispozici 512 MB RAM. Chlazení je pasívní, tj. jednotka neobsahuje žádný větrák, což výrazně přispívá k tichému provozu. Na druhou stranu to znamená, že není vhodné přístroj instalovat do stísněnějších prostor, kde by kolem nemohl volně proudit vzduch. Manuál doporučuje 10 cm odstup na každé straně.

Blu-ray mechanika není z těch vyloženě tichých, ale po počátečním načtení disku se hluk výrazně sníží a při sledování filmu si na něj ani nevzpomenete. Hlučnost celého systému může ovlivnit také případný vestavěný pevný disk, ale to jsem neměl možnost posoudit.

Rozšiřitelnost

Dune má sice možnost připojení k počítačové síti přes Ethernet, ale podporuje i řadu USB WiFi adaptérů (čipsety Ralink), které doplní bezdrátovou konektivitu. Podle informací z internetu je na hlavní desce přístroje volný mini-PCI slot, takže časem možná přibude varianta s již předinstalovanou bezdrátovou kartou. Chcete-li však po síti streamovat HD obsah, je nutno doporučit natažení ethernetového kabelu.

Recenzovaná verze přehrávače neměla vestavěný pevný disk, takže pro účely ukládání dat bylo nutné připojit externí úložné zařízení (USB flash disk, externí pevný disk apod.). Je však možné zakoupit i variantu se zabudovaným 2,5" diskem, který může posloužit nejen pro ukládání dat interaktivních Blu-ray disků (BD 2.0), ale i pro nahrávání streamovaného obsahu nebo jako NAS.

Výrobce u modelů Prime 3.0 nedoporučuje instalaci pevného disku v domácích podmínkách. Na rozdíl od verze Base, která obsahuje šuplík pro snadné vložení disku, je u Prime instalace komplikovanější, protože vyžaduje otevření přístroje. Český distributor s tím však počítá a nabízí verze s předinstalovaným pevným diskem.

Při pohledu „pod kapotu“ zjistíte, že je Dune i přes svou malou výšku navržen dosti velkoryse – rozhodně se nedá říci, že by se komponenty tísnily na malém prostoru – naopak, uvnitř přehrávače je spousta místa, což nepochybně přispívá k dobrému proudění vzduchu (proto je možné mít přístroj bez aktivního chlazení). Kabely jsou vedeny přehledně a úsporně, takže není problém se v otevřeném přehrávači rychle zorientovat. Přihrádka pro přídavný 2,5" pevný disk je vpravo, hned u čela šasi.

HDI Dune BD Prime 3.0

Zapínání a vypínání

Studený start přehrávače trvá necelou půlminutku a probrání z pohotovostního režimu je hotové za 5 sekund. Potěšilo mě, že Dune nabízí jak úplné vypnutí, tak pohotovostní režim. Ještě šikovnější je, že lze vypínací tlačítko na dálkovém ovladači nastavit tak, aby provádělo nejen vypnutí do pohotovostního režimu, ale i úplné.

Bylo by zajímavé změřit spotřebu přehrávače v pohotovostním režimu, protože to vypadá, že je při tomto druhu neaktivity více vzhůru, než by člověk čekal. Například při vypnutí do pohotovostního režimu přehrávač „nepustí“ přidělenou IP adresu, což mě poněkud zarazilo. Informační displej v pohotovostním režimu nic neukazuje, ale jedna z uvažovaných funkcí pro příští verze firmwaru je zobrazování hodin.

Menu

Po nastartování přehrávače se objeví ikonkové menu (lze změnit na seznamový výpis). Přehrávač interně všechny informace zobrazuje v rozlišení Full HD, takže pokud máte připojen televizor či monitor s nižším rozlišením, provádí se konverze na velikost a rozlišení vaší obrazovky až cestou. Po prvním zapnutí Dune nabízí na výběr z několika režimů zobrazení, přičemž nejvyšší je 1080i – později v konfiguraci lze však toto nastavení přepnout až na 1080p při 60 Hz.

Vzhled

Ikonkové menu používá pěkné jednobarevné ikonky, které například v horní navigační liště bohužel doplňují miniaturní ikonky ze sady Crystal – ty do příjemně zbarveného prostředí moc dobře nezapadají. Celkový dojem z menu je však velmi dobrý. Mnohé přístroje od velkých výrobců mají ošklivější menu, ve kterých se hůře orientuje.

HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu

Vzhled menu lze přizpůsobit pomocí mechanismu dune_folder.txt. Jedná se o textový soubor, ve kterém můžete specifikovat vlastní vzhled položek v menu (např. obrázek filmu, logo internetového rádia apod.), jejich činnost (spuštění přehrávání konkrétního filmu, streamování hudby z internetu atd.) a další parametry. S novými verzemi firmwaru přibývají i možnosti dalšího přizpůsobování prostředí menu.

Pro usnadnění práce se soubory dune_folder.txt lze využít specializované aplikace, které rozumí používanému formátu a umožňují automatizaci a tím výrazné zrychlení přípravy hezkých obrázkových menu. Jeden takový program je MyMovies (podporuje i jiné přehrávače).

Pohyb

Kromě přeskakování po ikonkách pomocí směrových tlačítek na dálkovém ovladači můžete k navigaci využít také velmi šikovnou horní lištu, která ukazuje „cestu“ neboli vaši aktuální pozici v hierarchii menu. Pomocí této navigační lišty můžete také rychleji procházet navštívenými úrovněmi menu.

Drobný nedostatek rozvržení menu se projevuje například v podmenu, kde je možné nastavit, jestli se jednotlivé aplikace mají zobrazovat na hlavní stránce menu. Místo aby se v rámci jedné konfigurační položky mohlo zaškrtnout, které aplikace chci na úvodní obrazovce vidět, je v tomto podmenu konfigurační položka pro každou aplikaci – všechny obsahují jedinou volbu: zobrazit? ano x ne.

HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu

Přehrávání

Dune se chlubí podporou opravdu velkého množství formátů. S trochou nadsázky lze říci, že přehraje vše, co mu předhodíte. Je patrně zbytečné zde vyjmenovávat všechny podporované kodeky, formáty a kontejnery. Za zmínku stojí, že Dune bez potíží přehrává i Blu-ray ISO soubory a strukturu VIDEO_TS.

Blu-ray

Přehrávač podporuje profil 2.0 neboli BD-Live (jako úložný prostor pro data interaktivních disků můžete nastavit libovolné připojené úložné zařízení, včetně třeba flash disku). Načítání disků je dostatečně rychlé, ve srovnání s některými přehrávači dokonce velmi svižné.

Při přehrávání různých disků jsem nenarazil na žádné problémy – vše fungovalo hladce a plynule. Jediný zádrhel se objevil při povolení funkce „autoframerate“. Přestože měla nová betaverze firmwaru, kterou jsem nainstaloval, v této oblasti pomoci, několikrát se mi stalo, že se přehrávání hned po spuštění vypnulo. To je však jen drobná vada na kráse, protože bez této funkce funguje přehrávání bezchybně – a navíc lze očekávat, že se s dalšími verzemi firmwaru podaří mouchy vychytat.

V kvalitě obrazu ani zvuku jsem nezaznamenal žádné nedostatky, ačkoliv je pravda, že integrovaný audio dekodér zní trochu ploše ve srovnání se zvukem, který dodá kvalitní externí dekodér při výstupu z přehrávače přes HDMI nebo jeden z S/PDIF konektorů. To však není překvapení a výrobce si zaslouží spíše pochválit za to, že vůbec analogový 7.1 výstup „přibalil“.

HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu

Přehrávač dodržuje regionální kódování (Blu-ray i DVD), ale k dispozici je patch, který umožní libovolné přepínání regionů. Před jeho aplikací možná budete muset ještě upgradovat firmware Blu-ray mechaniky; bližší informace najdete ve fóru hdprehravace.cz. Přepínání regionů je i po aplikaci patche poněkud krkolomné (vyžaduje několikanásobné stisknutí tlačítka „mute“ na DO následované číslem požadovaného regionu). Přesto je dobře, že tato možnost existuje.

DVD a CD

Načítání DVD je hezky tiché a téměř okamžité. Procesor podporuje upscalování na 1080p a mohu říci, že funguje velmi hezky. Není co vytknout. Přehrávání CD je rovněž bezproblémové. Jen pro úplnost dodávám, že z optických disků lze samozřejmě přehrávat nejen původní lisovaný obsah, ale i vypálené soubory (video, audio, obrázky). Bohužel u Blu-ray ani DVD není možné vkládat záložky.

USB

Dune nezapře, že jej pohání linuxový operační systém, takže podporuje nejen běžný souborový systém FAT, ale i linuxové filesystémy Ext2 a žurnálovací Ext3 (ačkoliv vytvářet umí jen Ext2). Kromě toho podporuje i čtení NTFS.

Vedle přehrávání audio a video souborů poskytuje Dune rudimentární prohlížeč obrázků, který nabízí běžné funkce jako slideshow, zoom, rotaci, zrcadlení a několik druhů přechodových efektů. Kromě toho je možné při prohlížení zobrazovat informace o právě načteném souboru – ne však EXIF údaje uložené ve formátu JPEG.

HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu

Titulky

Přehrávač si poradí s většinou titulkových formátů (vložených i externích) a březnová aktualizace firmwaru přidala podporu grafických titulků ve formátu SUB/IDX. V konfiguraci lze nastavit kódování titulků, včetně UTF8. Diakritika funguje bez problému. Navíc lze určit nejen barvu a velikost titulků, ale i pozici na obrazovce (i za běhu). Během přehrávání souborů jsou k dispozici funkce pro časovou synchronizaci titulků, i když naneštěstí jen přes vyskakovací menu, což není moc pohodlné (naproti tomu synchronizaci audia s videem lze provádět přímo).

Síť

Dune se umí připojit jak pomocí adresy přidělené serverem DHCP, tak podle ručně zadaných údajů.

Již jsem zmínil, že se mi Dune podařilo přesvědčit k 1Gbps připojení, ale ukázalo se, že to vůbec nevadí. Přehrávač totiž nabízí tzv. Dune Network Playback Accelerator, neboli funkci, která optimalizuje datové přenosy i po pomalejší síti. Přes 100Mbps jsem bez jediného zaseknutí přehrál i soubory s velmi vysokým datovým tokem.

Universal Plug and Play (UPnP) / Digital Living Network Alliance (DLNA)

Podpora tohoto protokolu sice v přehrávači je, ale jedním dechem je nutno dodat, že prachmizerná. Možné je pouze zcela základní přehrávání, tzn. spustit a vypnout. Nic více. Zapomeňte na pauzu, rychlé přetáčení nebo titulky.

HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu

Samba (SMB) a Network File System (NFS)

Tady je to naštěstí mnohem lepší. Připojení přes oba protokoly funguje bez chybičky a Dune naplno ukazuje, že jako síťový přehrávač toho umí spoustu. K dispozici jsou tedy všechny očekávané funkce (pochopitelně včetně pauzy, několika rychlostí zrychleného přehrávání, zoom atd.) a ještě něco navíc. Například mě dost překvapilo, že si přehrávač pamatoval pozici v přehrávaných souborech z NFS i po studeném restartu a rekonfiguraci síťového adresáře.

Sdílení

Dune sám se na síti chová jako NAS a zpřístupňuje svá úložná zařízení (včetně např. připojených USB disků) přes SMB a FTP. Připojení k takto nastavenému přehrávači je přímočaré a bezproblémové (podivoval jsem se, proč Dune podporuje FTP server, ale nikoliv klienta).

IPTV

Internetové televizní vysílání jsem nevyzkoušel, protože Dune umožňuje pouze přehrávání streamů od ISP – a můj ISP tuto možnost nenabízí.

Inet radio

Konfigurace příjmu internetových rádií je drobet komplikovaná, ale naštěstí můžete začít s předpřipraveným souborem, kde jsou definována některá známá česká rádia. Naleznete ho na fóru hdprehravace.cz. Pak už je „naladění“ požadovaného streamu hračka.

HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu

Ocenil jsem, že jakmile přehrávač kdekoliv na některém z připojených úložných zařízení nalezne adresář s konfigurací rádií, zpřístupní nastavené stanice rovnou v položce „Internetové rádio“ na hlavní stránce menu – takže nemusíte ve správci souborů listovat až tam, kde jste daný adresář uložili.

Bittorrent

Dune má i aplikaci pro stahování souborů pomocí protokolu Bittorrent. Připadá mi to jako zbytečnost, která si těžko najde reálné využití v praxi, ale snaha se cení. Nejjednodušší způsob, jak spustit stahování, je otevřít v rámci aplikace soubor .torrent. Vzhledem k výkonu procesoru, který je specializovaný na úplně jiné typy zátěže, je aplikace dosti líná. Přímo v manuálu se zmiňuje, že není doporučeno obnovovat přerušené downloady, protože jen ověření již stažených dat může trvat i desítky hodin.

Firmware

Firma HDI Dune zasluhuje pochvalu za to, jak se dosud o uživatele svých přehrávačů stará. Nové verze firmwaru vycházejí docela pravidelně a vždy obsahují hromadu oprav i nových funkcí. Na stránkách firmy navíc můžete hlasovat, které funkce byste si přáli v dalších verzích (a není jich málo).

Čeština

Březnový firmware přinesl mimo jiné český překlad uživatelského rozhraní. Již dříve bylo možno doplnit češtinu pomocí samostatného souboru, nyní to již není potřeba. Jediný zádrhel při přechodu na českou variantu menu se objevil při samém výběru nového jazyka v konfiguraci. Několikrát jsem přehlédl položku „Cheshksy“, pod kterou se český jazyk dovedně ukrývá.

HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu HDI Dune BD Prime 3.0 - menu

Hodnocení

Dune BD Prime 3.0 je pěkný a dobře zpracovaný přehrávač, který nabízí několik funkcí, jež jej odlišují od konkurence. Až na bídnou podporu UPnP a dálkové ovládání, které mně osobně nesedlo, bych těžko hledal zásadnější nedostatky.

Je otázka, nakolik případné kupce ovlivní cena, která není zrovna nízká (zvláště když vezmeme variantu s vestavěným harddiskem). Například oproti PlayStation 3, která základní funkce síťového přehrávání nabízí také (a navíc samozřejmě možnost hraní her), se cena zdá být dost vysoká.

Na druhou stranu je pravda, že zatímco Sony s novými verzemi firmwaru svou herní konzoli spíše oklešťuje, HDI Dune má jednoznačně pozitivní přístup k požadavkům zákazníků a její podpora se zatím zdá být příkladná.

Shrnuto: Na základě poznatků z dvoutýdenního testování, během kterého jsem nenarazil na žádný problém, bych koupi přístroje doporučil. Velkou roli hraje i to, že dosavadní trend naznačuje postupné přibývání funkcí nebo i aplikací (web browser, který byl v předchozích verzích?) a relativně pohotové opravování nedostatků.

BTK Group - logo

Doporučená cena v dubnu 2010: 10500,– Kč včetně DPH

Multimediální Blu-ray přehrávač HDI Dune BD Prime 3.0 k testu poskytla společnost BTK Group. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil Anonym (bez ověření), 9. Duben 2010 - 11:34

Obrázek uživatele Anonym

Tento prehravac ja mohu jen vrele doporucit je naprosto perfektni..

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil Anonym (bez ověření), 9. Duben 2010 - 14:11

Obrázek uživatele Anonym

Je BD mechanika vyměnitelná (nějaká slim počítačová)?

Bohužel toto bývá první co odejde, většinou 25. měsíc po zakoupení.

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil Robert Krátký (bez ověření), 9. Duben 2010 - 15:02

Obrázek uživatele Robert Krátký

To mě nenapadlo zjistit, ale určitě to není ta klasická notebooková „zacvakávací“.

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil tatrox (bez ověření), 9. Duben 2010 - 17:14

Obrázek uživatele tatrox

Myslite lidi, že bych na tohle mohl nějak napojit repro bedny z domacího kina Panasonic SC-HT990???

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil d.f.h, 9. Duben 2010 - 23:07

Obrázek uživatele d.f.h

Přes receiver stoprocentně :-)

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil Anonym (bez ověření), 9. Duben 2010 - 18:39

Obrázek uživatele Anonym

Je to pocitacova mechanika.. Je hodne ticha,

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil tombik (bez ověření), 10. Duben 2010 - 1:27

Obrázek uživatele tombik

No, vypada to moc pekne :-) Mam doma cosi podobneho. Akorat to zvlada jeste 6tuneru DVBS2 (pokud ma nekdo potrebu). Ja se spokojil s dvema DVBS2 a jednim DVBT…Samozrejme HDTV i s nahravanim na pevny disk.

Bohuzel ale na rozdil od tohoto prehravace ma jen DVD mechaniku (i kdyz upgrade software s podporou BR slibovali uz kdyz jsem to kupoval) Take nepodporuje jine formaty titulku nez DVD (zadne SRT, SUB ani nic podobneho a ani titulky v MKV) :-(…A nutno zminit jeste priserny hrich. Nepodporuje DTS!!! A ani novejsi formaty prostoroveho zvuku, pouze AC3 (DD) a starsi :-(

A cena zdaleka nebyla tak privetiva jako u tohoto stroje, takze mi to prijde OK. I kdyz je fakt ze jako Satelit je ReelBox opravdu vynikajici. Jako prehravac uz slabsi (o dost) :-(

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil lzw (bez ověření), 12. Duben 2010 - 9:23

Obrázek uživatele lzw

Jak je na tom s CEC – ovládání přes HDMI? Když už je ovladač taková slabota.

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil tombik (bez ověření), 23. Duben 2010 - 10:27

Obrázek uživatele tombik

Tak ho mám doma. Vypadá to opravdu moc hezky. Vzhledem k množství úložišť na domácí síti není potřeba HDD a tak se i příjemně chladí.

Jinak ovladač jsem prostě přeprogramoval do svého univerzálu a jsem naprosto spokojen :)

Jinak s tichostí té mechaniky se podle mě nedá moc souhlasit. Není to sice hukot jako na PC, ale takové nějaké tiché bzučení slyšet je i na 4 metry.

Re: HDI Dune BD Prime 3.0 (recenze HD přehrávače)

Vložil tombik (bez ověření), 24. Duben 2010 - 12:20

Obrázek uživatele tombik

Jeste jedna poznamka, prohlizel jsem fotky na nejakem slovenskem serveru a zjistil ze pro funkci BD live je uvnitr vyhrazeny USB konektor. v baleni je dokonce pribaleny malicky USB flash disk.

Hodne zamrzi skutečnost že je přístroj od výrobce zaplombovaný. Skutečně si umím představit instalaci HDD nebo zmíněného flash disku svépomocí.

Nemluvě o tom že měl jeden v plánu po nějakém čase osadit například SSD místo HDD.. Pokud nechtějí aby se v tom uživatelé hrabali, mohli zeshora udělat malé okýnko přímo v oblasti HDD pod kterým se ukrývají právě i interní USB sloty…

Sdílení UPnP/DLNA

Vložil jito (bez ověření), 25. Prosinec 2010 - 15:46

Obrázek uživatele jito

Dobrý den. Mohl by jste popsat způsob,jak zprovoznit DLNA server v Dune? Podle sreenů se mi to nepodařilo. Tedy jakou nebo koho IP adresu,a jakou složku nasdílet.Lze celý vestavěný HDD,nebo jakým způsobem tento HDD přidat.