HD dokumentární film "Expedice Altaj - Cimrman mezi jeleny"

vydáno 22. 10. 2007 | autor Studio PetHon | sekce Tiskové zprávy | téma Filmy, Z domova | 4 komentáře

Tagy: Česká televize, Expedice Altaj - Cimrman, film, HD, Jára Cimrman, PetHon, Vojtěch Kotek

Co mají společného Jára Cimrman, Vojtěch Kotek a HD video? Mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Česká televize odvysílá ve středu 24. 10. 2007 dokumentární film, natočený studiem PetHon během expedice Altaj – Cimrman ve vysokém rozlišení.

Výprava Altaj – Cimrman odletěla 3. 8. 2007, jejím cílem bylo zdolání dosud nepojmenované ledovcové hory v pohoří Altaj, vysoké 3612 m n.m. a její následné pojmenování na Horu Járy Cimrmana.

Jedním z Cimrmanových snů bylo, aby některá z velehor nesla jeho jméno. V Evropě byly všechny horské velikány už pojmenovány. Cimrmanovi svitla naděje, když se jako válečný dopisovatel vracel z rusko-japonské války. V pohoří Altaj mnoho horských vrcholů na své jméno teprve čekalo. Zalíbil se mu bezejmenný velikán v blízkosti nejvyšší místní hory Bělucha.

Podle legendy však jeho prvovýstup skončil fiaskem a proto se dnes, přesně po sto letech, uskutečňuje Expedice Altaj- Cimrman. K tomuto účelu byla uspořádána celonárodní sbírka Národ tobě, Járo Cimrmane, v níž měl každý Čech, Moravan i Slezan možnost přispět a mohl poslat s expedicí i své jméno a být si jistý, že se prostřednictvím svého jména, vlepeném do vrcholové knihy, dostane až na samotný vrchol!

„Národ nyní hledí hrdě na tyto dobrodruhy, kteří se rozhodli, že splní jeden z nedokončených snů našeho věčného klasika, Járy Cimrmana. Držme jim během nebezpečné cesty palce. Nahoru na Horu, na Járovu podporu.“ Těmito slovy se s Expedicí Altaj – Cimrman rozloučili duchovní otcové Expedice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Výpravu dosud podpořily koupí certifikátu Národ tobě, Járo Cimrmane stovky jednotlivců částkou 647700 korun. Bylo prodáno necelých 3000 Pamětních certifikátů, ve Vrcholové knize je zapsáno celkem 1706 jmen.

V úterý 14. 8. 2007 ve večrních hodinách se vrátili členové Expedice Altaj – Cimrman a ohlásili splnění úkolu. Vylezli na určenou horu a umístili na ni Vrchlovou knihu se všemi přispěvateli sbírky Národ tobě, Járo Cimrmane.

Záznam historických chvil

Dnes už pohříchu není mnoho tak pohnutých chvil v životě národa českého, aby bylo trestuhodné je nezaznamenat. Prvovýstup na bezprizorný altajský velikán a jeho denominace na Horu Járy Cimrmana k nim ale určitě patří. Proto se také expedice účastní jinoch, který s Cimrmany vyrůstal, sál s mateřským mlékem slavné Járovy citáty, mladý muž, který dnes sice stojí pevně na vlastních nohou, přesto však determinantům svého dětství zůstává věren. Vojta Kotek a jeho tři kamarádi, dohromady ambiciózní filmové studio PETHON, expedici pečlivě zaznamenají a vytvoří dva dokumenty – první o průběhu cesty a výstupu, druhý o hledání – a doufejme i nacházení – stop Járy Cimrmana na dnešní Altaji.

Expedice Altaj - Cimrman

Malé info o filmu

  • Expedice Altaj – Cimrman mezi jeleny
  • Režie: Vojtěch Kotek
  • Scénář: Zdeněk Svěrák, Vojtěch Kotek
  • Stopáž: 23 minut
  • HD video

Dokument o expedici odvysílá Česká televize

Byl Cimrman v Altaji? A kde je Altaj? Žije tam vůbec někdo? Ale rozhodně tam je krásně! Dobrodružné putování po stopách Járy Cimrmana mezi domorodci v nádherné krajině Altaje – tajemství, radost, krása i veselí. Takový byl život Járy Cimrmana a takové jsou i vzpomínky, které po sobě zanechal. Všude. Ve všech lidech, zvířatech i v přírodě. Stejné stopy jistě zanechá dokument i ve vás. Schválně! Dívejte se!

  • premiéra ČT1, středa 24. 10. 2007 v 22:30
  • repríza ČT1, čtvrtek 25. 10. 2007 v 10:35

Poznámka: ČT1 bude film vysílat ve standardním rozlišení.

Kompletní sestava EXPEDICE ALTAJ – CIMRMAN 2007:

  • Kotek Václav – náčelník Expedice Altaj – Cimrman
  • Šajchislamov Sergej – pobočník náčelníka, velitel expedice v Rusku, poradce pro ruské vztahy
  • Jaroš Radek – pobočník náčelníka, sportovní velitel výstupu za českou stranu
  • Hu Michal – kuchař
  • MUDr Pek Miroslav – lékař
  • Rumlena Genadij – člen DJC
  • Škrdlant Zdeněk – člen DJC
  • Minařík Luděk – člen DJC
  • Reidinger Petr – člen DJC
  • Kalina Jiří – člen DJC
  • Kokoř Radek – fotograf expedice
  • Kotek Vojtěch – velitel filmového týmu PETHON
  • Oplatka Petr – člen filmového týmu PETHON
  • Černý Jiří – člen filmového týmu PETHON
  • Dvořák Marek – člen filmového týmu PETHON
  • a další..

Altajské zastoupení

  • Šumilov Valerij D. – pobočník náčelníka, předseda Federace horolezectví Altajské republiky, sportovní velitel výstupu za ruskou stranu
  • Gerasimov Sláva – horský vůdce, člen Federace horolezetví Altajské republiky
  • Končev Vladimír – Ministr kultury Altajské republiky
  • Archipov Andrej – zástupce vlády Altajské republiky, ředitel oddělení vnitřních ekonomických vztahů Altajské republiky

Odkazy

Expedice Altaj - Cimrman

Rozhovor

Realizace podobného filmového dokumentu v HD rozlišení u nás zatím není příliš běžná, výsledný efekt ale určitě stojí za to. Petr Oplatka – účastník expedice, člen filmového týmu PETHON a čtenář HDmag.cz – k tomuto tématu odpověděl na několik všetečných otázek.

Proč se vlastně z expedice pořizoval filmový záznam?

Prvotním účelem tohoto filmu byly projekce v rámci oslav 40 let Divadla Járy Cimrmana. Nejdříve se odehrála na jevišti hra, speciálně napsaná Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem, po přestávce sjelo promítací plátno a začala projekce. Celý film byl natáčen na HD, protože jsme věděli, že budeme v HD i promítat – konkrétně na projektoru Panasonic PT-AE900E.

Koho napadlo natáčet a promítat v HD?

Myslím, že režiséra. Chtěli jsme zkrátka co nejlepší obraz, padl i nápad točit na šestnáctku film, ale neshodoval se s náročností výstupu na Cimrmanovu horu, technika musela být co nejlehčí. Uspořádalo se několik cvičných výstupů na hory v ČR a na Slovensku a tam jsme zjistili, že HD bude nejlepší.

Jakými kamerami se natáčelo a jaká další technika byla použita?

Hlavní dvě kamery byly Sony HVR-Z1 a Sony HVR-FX1 + záložní kamera Canon HV-20. Dále tága, mixpulty, mikrofony (ACE, a.s.) světla (Panther Rental Prag, s.r.o.), stativy a SteadyCam (ASDesign).

Přináší HD záznam nějaké problémy, například pro kameramana, při střihu atd.? Je náročnější?

Určitě je náročnější, především u střihu, musí se počítat s obrovským množstvím dat a tomu by měla být střižna uzpůsobena. To samé platí o střihacím programu. Tento film byl stříhán na Premiere Pro2, který ovšem na střih HD nedoporučuji. Doslova jsme se s ním trápili. Jeden z nejtěžších problémů bylo nesynchronizování zvuku s obrazem při natahování do počítače, kdy nám zvuk ujížděl o dvě okna a s následujícími minutami se počet oken měnil.

Jakým stylem probíhala projekce filmu? Zaznamenali diváci „lepší obraz“?

Promítání HD videoa na HD projektoru byl úžasný zážitek a rozdíl rozeznali nejen techničtěji ladění diváci. Mě překvapilo především barevné vykreslení obrazu a fakt, že obrazový grading (barevné korekce) nebyl skoro vůbec potřeba. Kamera prostě natočila krásně barevnou přírodu oproti někdy vybledlému DV.

V ČT poběží film ve standardním nízkém rozlišení. Budou mít případní zájemci možnost vidět ho ještě někdy v HD?

Bohužel je HD v České televizi zakázané vysílat, protože následná komprimace do nízkého rozlišení obraz hodně poničí. Pro zájemce o plné rozlišení z HD projektoru připravujeme benefiční promítání našich projektů v rámci každoročního udílení cen Český Tučňák s Milanem Šteindlerem a dalšími, dne 12. 12. 2007 večer v divadle Minor. Lístky s výtěžkem na humanitární projekt OUTOFHOME jsou k dostání v divadle Minor a nebo na našich stránkách http://www.pethon.com.

Myslíte si, že by HD prospělo některému z českých celovečerních filmů, nebo je to jen doména hollywoodských trháků?

Myslím si, že v HD je velká budoucnost, mnohem lépe spolupracuje s postprodukcí, je levnější a například počítačové efekty se do digitálu vmísí mnohem rychleji a levněji, než u klasického filmu.

Máte Blu-ray nebo HD DVD přehrávač? Pokud ne, chystáte si ho pořídit?

O koupi HD přehrávače jsme již uvažovali, ale necháme si ještě HDmagem poradit :).

Díky za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: HD dokumentární film "Expedice Altaj - Cimrman mezi jeleny"

Vložil Ondřej Hokr (bez ověření), 24. Říjen 2007 - 14:02

Obrázek uživatele Ondřej Hokr

No, nevím proč se z toho NA HDMagu dělá taková senazace. Točit na HDV je zcela běžné, televize vysílají spoustu pořadů, ketré vznikly pomocí zmiňovaných kamer od Sony – koneckonců na tom není nic divného, ty kamery stojí zhruba stejně jako SROVNATELNÉ MiniDV stroje. Ale budiž, spíš mě zarážejí dvě věci. Proč by se při střihu mělo počítat s ohromným množstvím dat? HDV má stejný datový tok jako DV a i obyčejný dnešní počítač ho zvládne zpracovat v nativním formátu a není tedy potřeba používat kapacitně náročné intermediátní kodeky (jako to zřejmě tvůrci v Premiere dělali). Ale co mě zaráží nejvíc, je věta: „Bohužel je HD v České televizi zakázané vysílat, protože následná komprimace do nízkého rozlišení obraz hodně poničí.“ Co to proboha znamená? ČT v HD prostě vysílat neumí, ne že by to bylo zakázané. A co je jako ta hrozba „poničení“? Vůbec tomu nerozumím. Petr Oplatka evidentně neví, která bije (případně ho špatně pochopil) autor rozhovoru.

Re: HD dokumentární film "Expedice Altaj - Cimrman mezi jeleny"

Vložil d.f.h, 24. Říjen 2007 - 23:30

Obrázek uživatele d.f.h

To jsou opravdu otázky spíše na pana Petra Oplatku, článek byl sestaven ze všech oficiálně dostupných informací, tiskové zprávy + byl přidán rozhovor. Jinak ale samozřejmě nejde ani tak o vysílání dokumentu v ČT, ale o možnost jeho shlédnutí na HD projekci. No a samozřejmě také o Cimrmany :-)

Re: HD dokumentární film "Expedice Altaj - Cimrman mezi jeleny"

Vložil Petr Oplatka (bez ověření), 25. Říjen 2007 - 11:12

Obrázek uživatele Petr Oplatka

Máte ve ve všem pravdu:)jsme ještě zelenáči!

Re: HD dokumentární film "Expedice Altaj - Cimrman mezi jeleny"

Vložil ugmugg (bez ověření), 26. Říjen 2007 - 4:05

Obrázek uživatele ugmugg

opět kecy prdy beďary

je to točený na HDV sajrajt co má do HDTV ještě trošku daleko (ta záložní HV20 ma daleko lepší a vostřejší vobraz :) a ta poznámka na závěr, že „ČT1 bude film vysílat ve standardním rozlišení.“ mě úplně rozsekala......

takže z té úžasné HD zprávy je nakonec jen splasklá bublina, krom toho že všechny hory jsou pro altajce postvátné a musej tím pádem bejt štěstím bez sebe když jim tam nějaký rakousko-uherští jelimani přijdou nějakou vocejcovat!!! :)