Hanebný pancharti - filmařská masturbace (recenze Blu-ray)

vydáno 26. 1. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Hanebný pancharti, Inglourious Basterds, Kill Bill, Podfu(c)k, Snatch

Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009)

Také máte radost, když se objeví opravdu povedený český překlad netriviálního názvu knihy nebo filmu? Z dřívější doby mě napadá třeba vynalézavý překlad Podfu( c )k (Snatch). V opačném směru je možné zmínit například Hřebejkův film Musíme si pomáhat, který byl zdařile přeložen na Divided We Fall. A teď jsou to Hanebný pancharti (Inglourious Basterds).

Quentin Tarantino si svým umem, zapálením a neotřelou filmařinou vydobyl pozici, která mu umožňuje vrhnout divákům v podstatě libovolný kus a vždy se najdou příznivci, kteří ho budou vynášet do nebe. Také se mu již za ta léta podařilo přesvědčit všechny kritiky a náročnější diváky, že jeho filmy představují – více než cokoliv jiného – hlavně hold jeho předchůdcům z filmařské branže.

Hanebný pancharti jsou v tomto směru novým vrcholem. Tarantino svou ultimátní poctu filmařským velikánům pojal jako velkolepou přehlídku slavných obrazů v galerii, která vystavuje to nejlepší, co mohou Tarantinovi oblíbenci nabídnout.

Co na tom, že děj filmu není příliš nápaditý, zápletka spíše předvídatelná a logika dosti děravá? Tady nejde o vyprávění příběhu, ten je podružný. Jde o to, že nám chce Tarantino ukázat svou lásku k filmu, svůj obdiv k filmovému řemeslu a své nadšení pro filmový projev.

Celý film je jen podvozkem pro Tarantinovo bujaré a nevázané oslavování fenoménu film. Scénárista Tarantino se vyžívá v odkazech na slavné režiséry, vzdává poctu legendárním tvůrcům a doslova se rochní v dialozích, které jsou – jak je u Tarantina zvykem – více způsobem, jak oslovit diváka než hybatelem děje.

Kulisy filmu jsou pečlivě vybrány buď tak, aby evokovaly slavné scény klasických snímků, nebo dokreslovaly atmosféru prosycenou Tarantinovým zaujetím pro film (vyvrcholení děje zasazené do kina).

Film má dvě hlavní dějové linie, které se protnou v závěru: Příběh Židovky Shosanny a dobrodružství hanebných panchartů. Shosanna je obyčejná venkovská dívka, která zázrakem unikne vyvraždění své rodiny a teď s novou totožností v Paříži spřádá plány na pomstu nadřazené rase.

Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009)

Hanebný pancharti jsou diverzantský oddíl složený z Židů a jednoho německého odpadlíka, který děsí týl nacistické armády brutalitami, jež páchá na všech vojácích wehrmachtu, kteří se jeho členům dostanou do rukou. Pancharti dostanou za úkol podílet se na tajné operaci, která má vyústit v atentát na nejvyšší představitele Třetí říše.

Sluší se dodat, že do obou příběhů je zamotán nacistický plukovník Hans Landa (v této roli opěvovaný Christoph Waltz), jenž v průběhu celého filmu působí jako katalyzátor a hybná síla, která děj postrkuje kupředu. Český divák se může pousmát nad tím, že si Tarantino pro nejohavnějšího nacistu vybral právě jméno Landa

Tarantino si nedělá vrásky s historickou přesností, reálností či podobnými drobnostmi. V jeho rukách se 2. světová válka mění ve westernové kolbiště, takže se ke konci filmu divák už ani nepozastaví nad alternativním koncem války, který z grandiózního finále vzejde. Zdráhal bych se přiřadit filmu Hanebný pancharti přívlastek „válečný“. Ostatně, ono by bylo obecně velmi obtížné tento počin jakkoliv zaškatulkovat.

Přestože je film plný krutého násilí, na které nás Tarantino nutí se dívat i v případech, kdy by se každý jiný režisér spokojil s odkloněním kamery nebo náznakem, není možné brát tyto naturalisticky vyvedené scény příliš vážně. Hlavní jsou dialogy.

Předlouhé dialogy a scény tolik upovídané, jak to jen Tarantino umí. Divoké výbuchy násilí, k nimž všechny pomalejší scény nevyhnutelně spějí, jsou jen předěly, které uvozují další kolo konverzačního cvičení.

Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009)

Blu-ray

Film Hanebný pancharti vyšel na Blu-ray v České republice sympaticky brzy a disk nabízí plnou podporu češtiny (to neplatí pro všechny bonusy). Výbava je skvělá – jen prostorových zvukových stop je přítomno 8, včetně originální anglické ve formátu DTS-HD Master Audio a příšerného (leč tradičního) polského voice-over.

Obraz

Chtěl bych se krotit v používání superlativů, ale nejde to: Obraz panchartů je prostě úžasný. Přepis je čistý, ostrý, barevně vyladěný, ale přesto zachovává filmový dojem – žádné přeostřené hrany.

Na obraze nejsou patrné žádné kompresní prohřešky ani filmové artefakty, černé jsou černé, stíny jsou syté, a obličejové barvy sedí dokonale. Pokud stále hledáte perfektní Blu-ray (po obrazové stránce), nehledejte dále. Lepší už to nebude.

Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) - Blu-ray video bitrate

Zvuk

Audio stopa nijak nezaostává za obrazem. Prudké přestřelky a další akční scény divoce vybuchují ostře řezaným zvukem, který má bezvadnou kulisu v dalším nápaditém soundtracku – jak je u Tarantina zvykem.

Klidnější scény netrpí „hluchým“ prázdnem jako v případě mnoha jiných zvukových stop – pozadí dialogů je plné šustění, skřípání, vrzání a dalších hovorů, které dokreslují atmosféru.

Zmíněný soundtrack používá nejen dobové kusy, ale nebojí se anachronicky zařazovat i moderní songy (urgentní Cat People od Davida Bowieho), které ději dodávají svěží spád. Orchestrální kusy westernového ražení od Ennia Morriconeho stejně jako jeho méně známé skladby (břinkavá Tarantella při závěrečných titulcích) dokazují, že se Tarantino svého oblíbeného skladatele od dob Kill Bill ještě dostatečně nenabažil.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Hanebný pancharti.

Bonusy

Nejsem si jistý, jestli mám být z bonusové výbavy nadšený, nebo otrávený. To, co na disku najdete, je prvotřídní a už je to dávno, co jsem s takovým zaujetím sledoval všechny bonusové materiály do poslední minuty. Na druhou stranu jsem zklamaný, protože si film zasloužil mnohem více.

Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009)
  • Prodloužené a vynechané scény. Tři scény v HD, ale nic světoborného, Tarantinovi moc věcí na podlaze střižny nezůstalo. Nechte na konec, když už nebudete vědět, kam ještě na disku sáhnout.
  • Pýcha národa. V SD rozlišení prezentovaný šestiminutový film, kolem kterého se točí druhá polovina filmu, zde v plné délce, ačkoliv v panchartech bylo použito jen několik sekund. Režíroval Eli Roth, který si v hlavním filmu zahrál seržanta Donnyho „baseballku“ Donowitze. Velmi vtipné.
  • Film o filmu: Pýcha národa. Satirická parodie skutečných filmů o filmu. Režisér Eli Roth vypráví o Goebbelsovi, Goebbels si pochvaluje další skvělé dílo a Goebbelsova souložnice/tlumočnice Francesca Mondino se rozplývá nad pohledným Frederikem Zollerem. Nenechte si ujít.
  • Rozhovor s Bradem Pittem a Quentinem Tarantinem. Překvapivě zajímavý a nenucený rozhovor, který rozebírá všechny možné aspekty Bradovy postavy (Aldo Raine), Tarantinova stylu natáčení i další podrobnosti o vzniku filmu. Doporučuji.
  • Původní Hanební parchanti. Dokument o původním filmu, který se Tarantinovi tolik zalíbil, že si vypůjčil jeho název (ačkoliv se nejedná o remake). V první půlce dokumentu se mluví o režisérovi starých parchantů, jeho roli v nové Tarantinově produkci a o jednom z herců původního ansámblu. Druhá půlka je dosti nezáživný sestřih nahodilých scén z původního filmu.
  • Rozhovor s Rodem Taylorem. Rod Taylor je australský herec, známý například z Hitchcockovy adaptace knihy Ptáci, kterého si Tarantino vybral pro roli Winstona Churchilla. Pan Taylor je zábavný chlapík, který si natáčení zjevně užíval. Nepřeskočte.
  • Rod Taylor o Victoria Bitter. Vtipná anekdota z natáčení. Rod vypráví, jak mu Tarantino přinesl v Německu jeho oblíbené australské pivo (které se nikam nevyváží, takže lze sehnat jen v Austrálii) a pokecali spolu o filmech.
  • Anděl kamery Quentina Tarantina. Sestřih zábavných hlášek hubaté slečny, která během filmu obsluhovala klapku. Každé klapnutí doprovodila více či méně přisprostlou hláškou, u kterých se teď můžete zasmát.
  • Ahoj Sally. Pozdravy herců a štábu pro střihače (Sally Menke). Klidně přeskočte.
  • Prohlídka filmových plakátů. Protože se pancharti točí kolem kina, objevuje se ve filmu množství filmových plakátů na skutečné i smyšlené filmy. V tomto velmi zajímavém dokumentu vám filmový kritik Elvis Mitchell představí jednotlivé plakáty, pozadí jejich přípravy a výběru příslušných filmů.
  • Galerie plakátů k Hanebným panchartům.
  • Filmové ukázky (trailery).

Opravdu fajn by byl alespoň jeden komentář. Mezi bonusy specifickými pro Blu-ray bych uvítal funkci U-Control, kterou Universal bohužel tentokrát nezařadil. Kupodivu také na recenzované verzi chybí kvíz, který je součástí amerického vydání – jak to však u podobných kvízů bývá, pravděpodobně jsme o moc nepřišli.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Hanebný pancharti k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Hanebný pancharti - filmařská masturbace (recenze ...

Vložil Anonym (bez ověření), 26. Leden 2010 - 11:39

Obrázek uživatele Anonym

Podle mne v bonusech chybí především rozhovor s hlavní hvězdou tohoto kousku, a to s Christopherem Waltzem alias Hansem Landou.

Re: Hanebný pancharti - filmařská masturbace (recenze ...

Vložil Robert Krátký (bez ověření), 26. Leden 2010 - 13:50

Obrázek uživatele Robert Krátký

Waltz to sice zahrál hezky, ale připadá mi trochu přehnané, jak o jeho výkonu všichni básní. Ta role byla dle mého názoru především dobře napsaná.

Re: Hanebný pancharti - filmařská masturbace (recenze ...

Vložil Marthy993 (bez ověření), 28. Leden 2010 - 10:03

Obrázek uživatele Marthy993

Do přestřelky v hospodě se to dá.Pak nuda.