Hadrové číslo 9 na apokalyptickém Blu-ray

vydáno 2. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 9, BD-Live, Blu-ray, BonusView, Číslo 9, Denní hlídka, DTS-HD Master Audio, film, Karlík a továrna na čokoládu, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Noční hlídka, Universal, Universal Pictures, Universal Studios, VC-1, Wanted

Číslo 9 (9, 2009)

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek Číslo 9 (9, FDb.cz) natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu (FDb.cz). Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla premiéru v roce 2005 na festivalu v Sundance a sklidila zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film.

Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se producentsky podepsali filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka, Denní hlídka, Wanted – vše odkazy na naše Blu-ray recenze). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „pouhého“ animovaného filmu.

Film, který je v našich kinech k vidění stylově od 9. 9. 2009, si budeme moct na Blu-ray dopřát už 29. prosince – právě tehdy ho totiž studio Universal vydává pro region A (Amerika). Obvyklý technický standard (VC-1 obraz, DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk) bude doplněn audiokomentářem režiséra a animátorů, videokomentářem formou BonusView (PiP, obraz v obraze), dokumenty 9 – The Long and the Short of It, On Tour with Shane Acker, The Look of 9 a Acting Out, nebude chybět ani v úvodu zmiňovaný původní krátký film 9 a BD-Live funkcionalita Pocket Blue App.

Universal své Blu-ray disky zásadně regionálně nekóduje, pokud se tedy přenesete přes absenci české jazykové podpory, budete si moct americkou edici bez problémů vychutnat. Evropské edice zatím nebyla ohlášena, ale docela jistě se jí dočkáme; otázkou samozřejmě jako vždy zůstává, jestli se na některé z jejích lokálních mutací objeví české titulky nebo dabing.

Číslo 9 (9, 2009)

Číslo 9 (2009)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit.

Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře