Full HD projektor SONY BRAVIA VPL-VW80 SXRD

vydáno 9. 10. 2008 | autor Sony | sekce Tiskové zprávy | téma Projektory | 2 komentáře

Tagy: 1080p, 24p True Cinema, Advanced Iris 2, ARC-F, BRAVIA, BRAVIA ENGINE 2, BRAVIA Theatre Sync, CinemaScope, Deep Colour, Full HD, HDMI, HDMI-CEC, Motionflow, projektor, Real Colour Processing, Sony, SXRD, VPL-HW10, VPL-VW200, VPL-VW80, x.v.Colour, xvYCC

Sony - logo

Technologie pro další krok vpřed v oblasti domácího kina

  • Vytváří dojem skutečného kina díky fantasticky detailnímu obrazu v rozlišení 1080p Full HD
  • Technologie vysoké snímkové frekvence SXRD a Motionflow s vkládáním tmavých políček pro dokonale plynulý pohyb
  • Vynikající obrazová kvalita díky zpracování signálu procesorem BRAVIA ENGINE 2

Nový projektor BRAVIA VPL-VW80 SXRD od Sony je navržen jako logický další krok opravdových fanoušků domácího kina. Jeho srdcem je zobrazovací technologie Sony SXRD™ (Silicon X-tal Reflective Display) vytvářející jedinečný Full HD obraz s velmi jemnou strukturou obrazových bodů, který vypadá opravdu jako v kině. Speciální vysokofrekvenční čipy SXRD a jedinečný systém Motionflow vkládáním tmavých políček zdvojnásobují obnovovací frekvenci na 100 Hz. Díky tomu jsou zobrazené pohyby plynulé a přirozené, ať je děj seberychlejší. Dokonalé podání barev a viditelně vyšší celkovou kvalitu obrazu zajistí osmistupňové zpracování signálu v reálném čase pomocí Sony BRAVIA ENGINE 2.

Základem projektoru BRAVIA VPL-VW80 je vysokofrekvenční soustava tří zobrazovacích čipů SXRD™, která dokáže pracovat rychlostí 100 snímků za sekundu (dvojnásobek normy) a díky tomu velmi plynule zobrazovat pohyb. Technologie SXRD pracuje s 1920×1080 obrazovými, neboli rozlišením Full HD, a vytváří díky velmi jemné mikroarchitektuře čipu obraz stejně ostrý a jasný jako na filmovém plátně. Obrazové body o velikosti 7 µm s rozestupy pouhých 0,25 µm vytvářejí obraz zcela prostý tzv. „mřížkového efektu“, kterým trpí jiné projekční systémy. K celkovému vjemu plynulého a přirozeného pohybu, který je nezbytný pro vytvoření filmového zážitku jako v kině, přispívá i doba odezvy 2,5 ms.

Projektor dokáže využít potenciál nabízený vysokofrekvenčními čipy SXRD díky technologii Motionflow s vkládáním tmavých políček. Funguje to tak, že Motionflow vytváří z originálního obrazového zdroje mezisnímky, které vkládá do promítaného videa a zdvojnásobuje tak počet políček zobrazených za sekundu. Nevídaná přesnost této techniky zajišťuje plně kontinuální zrakový vjem, dokonale ostrý obraz a plynulý pohyb.

Full HD projektor SONY BRAVIA VPL-VW80 SXRD

Účinek technologie Motionflow ještě zvyšuje vkládání tmavých políček (Dark Frame Insertion). Volitelné vkládání tmavých políček zvyšuje kontrast a eliminuje trhavý pohyb vznikající při přejíždění kamery tím, že umožní zrakem vnímanému prostoru plynule přecházet z jednoho promítaného políčka na druhé. Tento postup napodobuje skutečnou filmovou projekci a nejlépe funguje ve ztemnělém prostředí domácího kina.

Pro vysokou kvalitu obrazu je nejdůležitější hodnotou kontrast. Proto je přirozený kontrast SXRD zesílen za pomoci systému Sony Advanced Iris 2 až na supervysoký kontrastní poměr 60000:1. Advanced Iris 2 v reálném čase analyzuje každou scénu a dynamicky upravuje clonu tak, aby výsledný obraz byl co nejlepší. Tento systém zabraňuje tomu, aby se v tmavých scénách detaily utopily ve stínech a aby dobře osvětlené sekvence byly naopak „přepálené“.

Pro zajištění co nejlepší funkčnosti je projektor VPL-VW80 vybaven elektronickým vyrovnáváním zobrazovacích čipů, které uživatelům umožňuje dosáhnout přesného sladění červené, zelené a modré složky v každém pixelu. To je možné provést buď na celé obrazovce, nebo detailněji jen v určitých zvolených oblastech. Výsledný obraz je zcela prostý přechodových neostrostí nebo překrývání barev kolem okrajů předmětů.

V oblasti barev a jejich bezchybné reprodukce je prvním krokem optimalizace každého obrazového políčka, kterou procesor BRAVIA ENGINE 2 provádí tak, aby výsledný obraz byl přirozený a plný sytých barev. Pokud je potřeba ještě další úprava, vstupuje do hry nástroj pro přesné vyladění obrazu Real Colour Processing (RCP), který umožňuje nastavení odstínu konkrétní barvy beze změny zbytku obrazu. Když je tedy potřeba jemně upravit např. pleťový tón, lze to provést, aniž by se změnila barva oblohy nebo pozadí scény.

BRAVIA VPL-VW80 plně podporuje barevný prostor xvYCC, nový standard o téměř dvojnásobně širším rozsahu než stávající sRGB. Podobně jako u ostatních produktů Sony se tato technologie prezentuje pod označením x.v.Colour, které informuje zákazníky, že zařízení je připraveno na obraz budoucnosti, kdy slovní spojení „živé barvy“ dostane zcela nový a hlubší význam.

Navíc BRAVIA VPL-VW80 nabízí i technologii Deep Colour™, která zvyšuje počet barevných odstínů použitelných v rozsahu definovaném systémem x.v.Colour z milionů na miliardy. Podobně jako x.v.Colour, i tato technologie připravuje projektor na budoucí nové způsoby zachycení a reprodukce barev. V současné době nabízené možnosti nejvíce využije herní konzole PlayStation™ 3 – nové hry díky Deep Colour™ posunují realistické zobrazení na zcela novou úroveň.

Full HD obraz promítaný projektorem se skládá z milionů pixelů o průměru pouhých 7 µm. Toto rozlišení je sice klíčové pro dosažení dokonale realistického zobrazení, ale zároveň vyžaduje vynikající objektiv, pokud nemá dojít ke ztrátě detailů. Projektor VPL-VW80 je vybaven objektivem ARC-F (All Range Crisp Focus) disponujícím potřebnými optickými vlastnostmi pro dokonalé zaostření v tomto rozlišení. Objektiv má 1,6násobný motorový zoom a možnost vertikálního i horizontální posunu, takže nabízí možnost snadného a přesného nastavení v nejrůznějších podmínkách. Z důvodu ochrany čoček je objektiv osazen motorkem poháněným krytem, který se automaticky otevírá při zapnutí projektoru a zavírá při jeho vypnutí.

Full HD projektor SONY BRAVIA VPL-VW80 SXRD

Zcela novou oblast použití projektoru otevírá dvojice HDMI™ konektorů, které umožňují připojení video zařízení jako např. přehrávače Blu-ray™ disků nabízejících dokonalou kinematografickou reprodukci s frekvencí 24 políček za sekundu. Díky funkci 24p True Cinema dokáže projektor zobrazit filmy přesně v podobě, v jaké byly natočeny. Naproti tomu DVD přehrávače používají vyšší snímkovou frekvenci a přehrávají video přibližně o 4 % rychleji než originál, což negativně ovlivňuje jak kvalitu obrazu, tak výšku reprodukce zvukové stopy.

Technologie HDMI™ CEC umožňuje ovládat více zařízení pomocí jednoho dálkového ovladače způsobem zvaný BRAVIA Theatre Sync. Při použití funkce One Touch Play vložíte disk a stisknete Play, celé domácí kino včetně projektoru se automaticky zapne a film se začne přehrávat. Funkce System Stand-By zase vypne veškerá zařízení připojená přes HDMI po jediném stisknutí tlačítka Power/Standby na dálkovém ovladači.

Pečlivé pozornosti věnované detailům se dostalo i této občas opomíjené součásti: dálkový ovladač je vybaven velkými tlačítky pro snadnou obsluhu nejdůležitějších funkcí a je podsvícený, takže při použití nemusíte rozsvěcovat světlo a rušit atmosféru.

Pokročilé uživatele domácího kina a fanoušky dokonalé reprodukce jistě zaujme funkce anamorfního zoomu, která pomocí pokročilého zpracování signálu v širokoúhlém režimu v kombinaci s volitelným anamorfním objektivem (produkt jiného výrobce) dokáže vytvořit tzv. CinemaScope obraz s poměrem stran 2,35:1, který je běžně k vidění pouze v kině. Jeden ze dvou ovládacích konektorů Trigger Out je vyhrazen pro anamorfní zoom, druhý pro napájení.

Poslední věcí, která stojí u projektoru VPL-VW80 za zmínku, je něco, co ani není vidět, ale přesto se zásadním způsobem podílí na výjimečném diváckém zážitku. Ventilátor díky speciální, společností Sony vyvinuté konstrukci s bezkontaktní osou běží téměř bezhlučně a přispívá k tomu, že projektor je při provozu téměř neslyšný – vydává méně než 20 dB.

„Projektorem VPL-VW80 zpřístupňujeme zákazníkům horního středního segmentu skutečné high-endové funkce,“ říká Josh Honda, Senior Marketing Manager společnosti Sony. „Základem je kvalita bez kompromisů a dobré možnosti řízení důležitých oblastí – např. Motionflow s vkládáním tmavých políček nebo přesného seřízení zobrazovacích čipů. To určitě osloví poučené zákazníky, kteří se orientují v problematice a kteří by chtěli přejít na rozlišení HD nebo vylepšit svou současnou HD sestavu – a rádi by to udělali pořádně.“

BRAVIA VPL-VW80 nyní představuje základní model řady HD projektorů BRAVIA pro domácí kino. Pro začínající uživatele je k dispozici cenově příznivější VPL-HW10 s ideálním poměrem snadného použití a velmi vysoké obrazové kvality – základní HD model s mnoha vynikajícími funkcemi. Na vrcholu žebříčku se nachází VPL-VW200 s kompletní nabídkou nejpokročilejších zobrazovacích technologií, xenonovou lampou a objektivem Carl Zeiss.

VPL-VW80 – nejdůležitější funkce a vlastnosti

  Optika
Rozlišení zobrazovacího čipu Full HD 1920×1080
Počet pixelů 6220800 (2073600×3)
Velikost pixelu / rozestupy mezi pixely 7 µm/0,25 µm
Zobrazovací technologie / velikost čipu SXRD™ (nová vysokofrekvenční technologie od Sony) / 1,5 cm
Doba odezvy 2.5 ms
Typ objektivu ARC-F (All Resolution Crisp Focus)
Zoom 1,6× (motorizovaný včetně krytky objektivu)
Posun objektivu Vertikální: 65 %, horizontální 25 %
Kontrast 60000:1
Svítivost / lampa 800 ANSI lumenů / 200 W UHP
Velikost obrazu (16:9, úhlopříčka) 1 – 7,6 m (40" – 300")
Promítací vzdálenost (16:9) 203 cm (80") 2,63 – 3,89 m
  Funkce / technologie
Zdokonalený obraz BRAVIA ENGINE 2 (plně digitální)
Zdokonalené podání barev x.v.Colour, Deep Colour, Real Colour Processing (RCP)
Zdokonalený kontrast Advanced Iris 2
Zdokonalená konektivita 24p True Cinema, BRAVIA Theatre Sync
Seřízení zobrazovacích čipů Celá obrazovka: ±2,0 pixely v krocích po 0,1 pixelu / Definovaná oblast od 16×9 bodů: ±2,0 pixely v krocích po 0,1 pixelu
Speciální redukce šumu Redukce kompresních artefaktů „Mosquito Noise“, redukce blokového šumu („Block Noise“)
  Vstup / výstup
HDMI 2 (CEC)
Komponentní video 1
S-Video / Kompozitní video 1 / 1
Vstup A, HD D-sub 15pinový 1 (analogové RGB, komponentní)
RS-232C: D-sub 9pinový 1 (podpora protokolu AMX)
Výstup spínacího napětí (Trigger Out) 2 (1 pro napájení, 1 pro režim anamorfního zoomu)
Typy video signálu přijímaného přes HDMI vstupy 720/60p, 720/50p, 1080/60i, 1080/50i, 1080/60p, 1080/50p, 1080/24p
  Obecné
Barva pláště půlnoční černá
Hluk ventilátoru 20 dB
Rozměry (ŠxVxH) / hmotnost 470×179,2×482,4 mm / cca. 12 kg
  Příslušenství
Dodaný podsvícený dálkový ovladač RM-PJVW80
Dodaný software Image Director3 (jemná korekce gama)
Volitelná náhradní lampa LMP-H201, 200 W UHP
Volitelná stropní konzola PSS-H10
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

SONY BRAVIA VPL-VW80 SXRD & PLAYSTATION 3...

Vložil Plejstik3 (bez ověření), 31. Říjen 2011 - 16:59

Obrázek uživatele Plejstik3

Zajímavý článek o velice zajímavém projektoru. Snad jen škoda chybějící cenovky, ale nejspíš to bude mašinka pro „elitu“ přesahující šílenou statisícovou hranici :-) No, nezbude než si cenu najít za pomoci strýčka Googleho a připravit se na „šokovou terapii“ :-))

Jinak bych si opravdu rád k mojí PlayStation 3 (a především k nové generaci budoucích konzolí jakou bude PlayStation 4 nebo XBox 3) pořídil Full HD projektor, protože zážitek ze sledování filmů na Blu-rayi, z hraní oblíbených her nebo jen z prohlížení fotografií musí být na plátně s úhlopříčkou 3–4 metry skutečně parádní. Ovšem víc jak 50 tisíc za projekci dávat nehodlám – nejsem zločinec a peníze si netisknu, dokonce ani český politik nejsem a tak nekradu ;-)

Re: Full HD projektor SONY BRAVIA VPL-VW80 SXRD

Vložil BouncesCZ (bez ověření), 2. Listopad 2011 - 13:25

Obrázek uživatele BouncesCZ

Já mam v oku Epson EH-TW3200