Firmware 2.30 pro Sony PS3 přináší DTS-HD a nový PlayStation Store

vydáno 17. 4. 2008 | sekce Novinky | téma Přehrávače

Tagy: bitstream, Blu-ray, DTS, DTS-HD, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio, DVD, firmware, HDMI, herní konzole, PlayStation 3, PlayStation Store, přehrávač, PS Store, PS3, Sony

Pro herní konzoli Sony PlayStation 3 se před měsícem objevil firmware 2.20 a s ním i podpora BD-Live (viz Nový firmware pro PlayStation 3: BD-Live a titulky pro DivX). Další firmware teď přidává něco, po čem toužil nejeden majitel tohoto skvělého zařízení – interní dekódování DTS-HD.

DTS-HD Master Audio - logo

DTS-HD Master Audio je bezeztrátový zvukový kodek, nástupce DTS dobře známého z DVD. Je přímo určený pro použití na Blu-ray discích a oproti klasickému DTS nabízí několik významných vylepšení: datový tok může dosahovat až 24,5 Mb/s a při osmi kanálech (7.1) může být vzorkování zvuku až 96 KHz v kvalitě 24 bitů. Více o tomto formátu lze nalézt například na Wikipedii (DTS-HD Master Audio, anglicky).

Díky softwarovému updatu si konzole PS3 od 15. dubna poradí jak s nekompromisním zvukem v DTS-HD Master Audio, tak i s „ořezanou“ alternativou DTS-HD High Resolution Audio. Dekódování probíhá interně a výsledek je posílán na HDMI výstup jako PCM, což uspokojí naprostou většinu zájemců o tento kvalitní zvuk. Jediným možným problémem může být, že DTS-HD stopy nelze poslat přes HDMI jako bitstream a nechat jejich zpracování na externím receiveru.

Nový obchod PlayStation Store Nový obchod PlayStation Store

To ale není všechno, co nový firmware 2.30 přináší. Velkou změnou totiž prošel obchod PlayStation Store, ve kterém lze nakupovat a stahovat (někdy i zdarma nebo za opravdu zanedbatelný obnos) nejrůznější doplňky pro hýčkanou herní konzoli: témata, wallpapery, herní trailery a dema, plné hry… Rozhraní PS Store bylo kompletně přepracováno, vypadá mnohem elegantněji a konečně se chová jako „normální“ aplikace, ne jako webová stránka. Zpřehledněn byl také systém kategorií jednotlivých produktů a většina uživatelů bude za velké plus jistě považovat jasné označení toho, co už si zakoupili a stáhnuli.

TIP: Pokud nemáte PS3 a chcete se na vlastní oči podívat o čem je řeč, neměla by vám ujít skvělá česká videoprezentace firmware 2.30 na zajímavém blogu mediatory.

Teď už nezbývá nic jiného, než se těšit na další firmware. Sony PlayStation 3 zatím pokaždé dokázala překvapit přidáním nějaké zajímavé funkce a to se nejspíš nezmění ani do budoucna. Není se čeho bát, tento strojek bude vždy držet krok s klasickými stolními Blu-ray přehrávači.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře