Festival v Karlových Varech začíná. Na co byste měli zajít?

vydáno 4. 7. 2014 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: Karlovy Vary, KVIFF, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Ať už si o našem nejvýznamnějším filmovém festivalu myslíte cokoliv, zastáváme názor, že je to – i přes návaly „celebrit“ a piv v plastových kelímcích – stále festival především o filmech. A pokud i v den zahájení tápete „na co že to tedy zajít“, máme pro Vás několik (nejen HD) tipů.

Prvním z must-see filmů je jednoznačně digitalizovaná a renovovaná verze Ostře sledovaných vlaků. Oscarový snímek režiséra Jiřího Menzela je dalším z tzv. Zlatého fondu české kinematografie, tedy seznamu 200 filmů, které budou v budoucnu obdobně zachovány pro další generace. A pokud bude výsledek stejně působivý jako u Markety Lazarové, Hoří, má panenko a Všech dobrých rodáků, je se na co těšit. V souvislosti s filmem pak určitě zítra nezapomeňte navštívit i Master Class s Jaromírem Šofrem, kameramanem Ostře sledovaných vlaků, který se s Vámi podělí o názory na digitalizaci, restaurování národního filmového dědictví a na konkrétních příkladech ukáže různé typy digitalizací filmů.

Ostře sledované vlaky

Pokud byste přece jen rádi viděli nějakou tu hvězdu světového kalibru (i o těch festival samozřejmě je) a je Vám po chuti Mel Gibson, určitě již dnes večer vyražte do Letního kina, kam ve 23 hodin vtrhne Šílený Max, kterého si herec uvede (vstup je navíc zdarma). Další z možností, jak být Gibsonovi co nejblíže, je sehnat si lístek na zítřejší promítání jeho režijního počinu Apocalypto. Ve Velkém sále hotelu Thermal se navíc ještě před filmem uskuteční speciální natáčení pořadu Na plovárně s Markem Ebenem. I na to Vám pouhý lístek na Apocalypto bude stačit.

Fanoušci hororů, a to především těch klasických, by poté měli zítra přesně o půlnoci zamířit do kina Čas, kde bude pod záštitou Festivalu otrlého diváka uveden ve 4K zrestaurovaný Texaský masakr motorovou pilou. Ostatně půlnoční projekce „ujetých filmů“ bývají vždy zajímavý zážitek i nehledě na promítaný film. Když na nějakou vyrazíte, rozhodně neuděláte chybu.

Máte-li rádi Vlastu Buriana a myslíte si, že jste s ním všechno viděli, z omylu Vás rád vyvede Národní filmových archiv, díky němuž proběhne 7. července v Městském divadle speciální projekce filmu Milenky starého kriminálníka z roku 1927. Film byl po několik desetiletí v podstatě neznámý, neboť původní hořlavou kopii filmu mohli diváci naposledy vidět v 60. letech minulého století v kině Ponrepo. Rekonstruovanou vitrážovanou němou lechtivou komedii doplní živá hudba, která právě v divadle jistě skvěle vynikne. Milovníky Andreje Tarkovského pak jistě potěší speciální promítání restaurované verze filmu Solaris ku příležitosti 90. výročí založení studia Mosfilm.

Kinosál v hotelu Thermal

Za zmínku pak jistě stojí i zatím časově blíže nespecifikované promítání Lynchovy Zběsilosti v srdci, které uvede herečka Laura Dern. Z novinkových filmů pak určitě dejte šanci následujícím: Chlapectví Richarda Linklatera (film se natáčel neskutečných 12 let), komorní a výtečná Kalvárie s Brendanem Gleesonem, one-man show Locke s Tomem Hardym (a nikým jiným!), Frank, v kterém má Michael Fassbender na hlavě komickou masku či Snowpiercer, který se natáčel v barrandovských ateliérech. Chybu neuděláte ani s projekcí snímků Rover nebo Zmizení Eleanor Rigby: On/Ona (film měl být původně uveden v sestříhané verzi, ale nakonec se dočkáme obou pohledů hlavních hrdinů – Jamese McAvoye a Jessicy Chastain). Naprostou povinností na závěr je pak dokument Život Rogera Eberta.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Festival v Karlových Varech začíná. Na co byste ...

Vložil marko (bez ověření), 5. Červenec 2014 - 10:39

Obrázek uživatele marko

no 200 ceskoslovenskych filmov a jeden rocne to mam rozumiet, ze niektorych sa ani v hd nedozijeme

Re: Festival v Karlových Varech začíná. Na co byste ...

Vložil A (bez ověření), 5. Červenec 2014 - 13:31

Obrázek uživatele A

Od toho je tu Nadace české bijáky, kde může kdokoliv přispět libovolnou částkou a pokusit se tuto situaci změnit. http://www.bijaky.cz/chci-pomoci