Expendables 3 unikli na internet. Znamená to něco?

vydáno 25. 7. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, Expendables 3, film, kino, Postradatelní 3, warez

Úniky filmů na internet nejsou ve 21. století ničím novým. Stačí v podstatě pár kliknutí a můžete mít i ten nejnovější film doma během několika málo vteřin. Pravda, v mizerné a mnohdy nekoukatelné kvalitě. Najdou se však tací, kterým i toto stačí ke štěstí. Z nejrůznějších důvodů. Aby se však na takzvaném warezu objevil hollywoodský trhák několik týdnů před první oficiální projekcí, to bývá vysloveně raritní událostí, za kterou v zámoří obvykle padají hlavy odpovědných lidí a následně i těch, kteří kopii pustili ilegálně na veřejnost. A posledním takovým nešťastníkem jsou třetí Expendables.

Sly a jeho parta mají zamířit do oficiální distribuce až za tři týdny. Přesto – pokud umíte brouzdat strýčkem Googlem – lze najít plně koukatelnou, s DVD srovnatelnou verzi filmu v internetových zákoutích. Tím vás samozřejmě nevyzývám, abyste do oblíbené „pirátské zátoky“ okamžitě zamířili. Ostatně HDmag nikdy ilegální stahování nepodporoval a osobně považuji podobné chování vůči autorům sebevětšího kinematografického pekla za přinejmenším neuctivé. Jde mi spíš o to, že podobná situace rozhodně není normální a zcela jistě bude mít celou řadu dopadů. Tím aktuálně nejdiskutovanějším jsou tržby.

Expendables 3

Hollywood se rád ohání svými čísly a co si budeme povídat, kvalita málokdy (resp. nikdy) rozhoduje o tom, zda se film dočká pokračování. A pokud se váš film, který je samozřejmě velmi žádaný mezi určitou cílovou skupinou s pozitivním vztahem k internetu a torrentům, objeví „na síti“, můžete si být jistí, že vás to do určité míry poškodí. Otázkou zůstává, jak moc.

Studia Lionsgate a Nu Image nám v případě kolosálního poklesu tržeb budou jistě ráda tvrdit, že za vše mohou zlí piráti, kteří by jinak určitě přišli do kina a tím pádem okrádají Stallona a jeho kumpány o výplatní pásky z hrubých tržeb. Jenže toto vidění světa je značně černobílé a vůbec není stoprocentně jisté. Existují totiž minimálně dva důkazy, které toto slepé porovnání počtů stažení s tržbami vyvrací.

Tím prvním je kauza Wolverine. K té došlo před pěti lety, kdy se na internetu řadu měsíců před uvedením v kinech objevila nehotová kopie první sólovky s Hugh Jackmanem v hlavní roli. Výsledek? Celosvětové tržby okolo 373 milionů dolarů, s nimiž zákonitě musel být spokojený každý investor. Echt, když byl film hodnocen nevalně jak kritiky, tak diváky, a ani jeho výrazně lépe hodnocené pokračování nedokázalo vydolovat z pokladen o moc více. Jenže u Wolverina mohlo hrát roli i to, že filmu takřka kompletně chyběla triková omáčka, a tak si chroničtí stahovači užili leda řadu nedokončených animací a greenscreenů, díky nimž nakonec do kina přece jen museli. Expendables 3 jsou oproti tomu plně dokončení, a tudíž nemá jejich případný divák mnoho důvodů, proč několik desítek dolarů neušetřit.

Expendables 3

Jenže pak je tu případ 96 hodin. Akční pecka s Liamem Neesonem začínala svůj kino-běh v Evropě a při příchodu do Spojených států už dávno putovala internetem v kopii, kterou jste si mohli přehrát, aniž by vám vytekli oči, uši i šedá kůra mozková. Zkrátka vypadala skvěle a světe div se, filmu to pouze pomohlo. Síti se totiž začaly šířit zvěsti o Neesonově nekompromisnosti, vcelku inteligentním příběhu a vůbec zábavné akční nakopávačce, na kterou se do kina jít vyplatí. A lidé nakonec přišli a nechali v kinech tolik dolarů, že to odpálilo zájem od další dvě (ano, trojka je již dotočená) pokračování.

Tak jak dopadnou Expendables? První údaje o stahování ukazují, že za první den došlo k více než 100 000 stažení, přičemž v jednom momentu visely na trackeru dokonce až tisíce lidí. Jenže opravdu to způsobí brutální propad tržeb? Osobně bych na to nespoléhal. Někteří diváci možná do kina nevyrazí a raději si film pustí doma, čímž filmu do portmonky nepřispějí. Nicméně odhadovat propady o desítky milionů je v tuto chvíli podobným věštěním, jaké předvádí tetka Jolanda ve večerních televizních relacích. Dá se totiž očekávat, že stahovači by do kina beztak nepřišli a tudíž filmu nijak neublíží. A stejně tak se dá očekávat vlna zájmu způsobená „kauzou“ vytvořeným marketingovým nástrojem. A kdo ví, třeba se fanoušci naopak sešikují a vyrazí film do kin podpořit s o to větší zarputilostí.

Jediný, kdo si vypuštění na internet pravděpodobně odskáče, bude tudíž zdrojová osoba či skupina, kterou by nemělo být zas tak těžké dohledat. Případně lidé přímo ve studiu, pakliže se ukáže, že únik vznikl v důsledku něčí neschopnosti, případně přehlížení bezpečnostních pravidel. V době zakódovaných hard disků, zpětného online kontrolování kinařů hollywoodskými studii a časových klíčů k jednotlivým projekcím je totiž velmi zvláštní, že podobný únik vůbec nastane. A jestli něco víme s jistotou, pak to, že hollywoodský vlčák nemá rád, když ho někdo připravuje o žrádlo. A tady ho je teoreticky plný náklaďák.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Expendables 3 unikli na internet. Znamená to něco?

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 25. Červenec 2014 - 18:54

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„Studia Lionsgate a Nu Image nám v případě kolosálního poklesu tržeb…“ – to je právě klíčový problém. Poklesu oproti čemu? Oproti předchozímu filmu? Oproti očekáváním producenta? Ani jedno není dostatečně směrodatné.

Zajímavý článek k tématu: http://www.lupa.cz/…u-i-prospet/ (je tam i odkaz na tu studii).

Re: Expendables 3 unikli na internet. Znamená to něco?

Vložil Psema (bez ověření), 28. Červenec 2014 - 13:49

Obrázek uživatele Psema

Jako prvotní ukazatel by určitě použili prvotní trackingy trojky, které už musejí v tuhle dobu mít. Pak by se samozřejmě srovnávalo s předchozími díly. Ale ono je to strašně nejistý srovnávání, co si budeme povídat.

Viz. když u Wolverina vyčíslovali snad 100 milionů ztráty kvůli leaku. Což je směšný.

Re: Expendables 3 unikli na internet. Znamená to něco?

Vložil Jirka (bez ověření), 9. Srpen 2014 - 18:07

Obrázek uživatele Jirka

Neznamená to vůbec nic, kdo bude chtít na film jít, tak půjde a kdo nebude chtít jít, tak si to stáhne. Stejně by do kina nešel i kdyby to nešlo stáhnout. Já jdu určitě do kina i přes možnost stažení! Třeba na Avatara jsem šel do kina, poté si koupil BD a ještě si nakonec stáhnul rip, protože mě nebavila ta doba, než se disk načetl a než jsem se proklikal v menu BD přes různé výhružky k samotnému filmu. Počítání ztráty, dle počtu stažení, je totální blbost!