Evil Dead - původce všeho zla konečně na Blu-ray

vydáno 21. 6. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Anchor Bay, Army of Darkness, Blu-ray, Drag Me to Hell, Evil Dead, Evil Dead 2, Evil Dead 3, Evil Dead II: Dead by Dawn, film, Lesní duch, Smrtelné zlo, Smrtelné zlo 2, Spider-Man, Stáhni mě do pekla, Starz, The Evil Dead

The Evil Dead (1981)

O tom, že Sam Raimi v žádném případě nerovná se jen mainstreamová trilogie Spider-Man (recenze), jsme se zmiňovali už u příležitosti Blu-ray vydání jeho zatím posledního filmu, hororu Stáhni mě do pekla. Ten přitom alespoň částečně vychází ze starého dobrého Raimiho, jakého si dobře pamatují fanoušci žánru gore. Ano, řeč je o sérii Evil Dead, která bude na Blu-ray brzy kompletní.

Zatímco Smrtelné zlo 2 i Armáda temnot už jsou na Blu-ray nějaký čas k dispozici, nízkorozpočtový krvavý masakr The Evil Dead (FDb.cz:http://www.fdb.cz/…il-dead.html, u nás původně uváděno jako Lesní duch), kterým to v roce 1981 všechno začalo, zatím to štěstí neměl. A přitom by si kvalitní přepis ve vysokém rozlišení rozhodně zasloužil!

Příběh o nálezu knihy vázané v lidské kůži a napsané lidskou krví, vzbudil v době svého vzniku vlnu pohoršení. Celý svět byl překvapen invencí začínajícího režiséra, který geniálně spojil estetiku krve s podceňovaným subžánrem gore filmů. Premiéře na festivalu v Cannes byl přítomen i spisovatel Stephen King, který film označil za dokonalé dílo.

Znalý divák neočekává nic jiného než vyhřezlé vnitřnosti, litry krve a nechutné scény. Pro zasvěcené je film navíc poctou mytologii jednoho z největších hororových spisovatelů – H. P. Lovecrafta, která je propojena se scénami posedlosti. Černý humor je pak skryt v drobných detailech. Prostě kultovní horor se vším všudy.

Jeho Blu-ray vydání teď připravuje společnost Starz/Anchor Bay, v regionu A (Amerika) bude k dispozici 31. srpna, pro náš region B zatím nebyl termín vydání oznámen. Podle dostupných informací se dočkáme zcela nového obrazového přepisu, jehož supervize se ujal sám režisér – pokud bude zároveň zachován původní stranový poměr 4:3 (případně s možností volby mezi ním a 16:9), mohlo by se jednat o špičkový zážitek.

The Evil Dead (1981)

Bonusy budou tvořit záběry ze zákulisí natáčení, nepodařené scény, fotogalerie a také zcela nový audiokomentář Sama Raimiho a hlavní herecké hvězdy – legendárního Bruce Campbella.

Trochu nepříjemný je na tom všem pouze fakt, že disky z produkce Starz/Anchor Bay bývají často regionálně kódované, takže bych si Evil Dead na Blu-ray mohli mimo region A užít jen majitelé region free přehrávačů (a těch opravdu moc není). O české jazykové výbavě ve formě titulků nebo dokonce dabingu pak nemá smysl ani uvažovat.

The Evil Dead (1981)

Pětice mladých lidí na horské chalupě musí čelit útoku hrozivých démonů, které nechtěně povolali za záhrobí.

Smrtelné zlo je nekontrolovatelnou jízdou pro silné žaludky. Režisér Sam Raimi vytvořil dokonalou a dosud nepřekonanou směs černého humoru a nadpřirozené hrůzy.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Evil Dead - původce všeho zla konečně na Blu-ray

Vložil dax (bez ověření), 22. Červen 2010 - 11:04

Obrázek uživatele dax

oficialne v cz ani v sk vlastne tento film nebol ani na dvd...........

Re: Evil Dead - původce všeho zla konečně na Blu-ray

Vložil d.f.h, 22. Červen 2010 - 11:43

Obrázek uživatele d.f.h

To je pravda, oficiálně jen na VHS, pokud si vzpomínám. A možná i to bylo jen podomácku kopírované…