EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

vydáno 14. 8. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Z domova | 8 komentářů

Tagy: Čerstvě na HDmagu, HDmag.cz, redakce

Editorial, v němž bychom čtenáře HDmagu seznámili s novinkami, úpravami a dalšími věcmi, kterých si při běžném brouzdání pravděpodobně nevšimnou, jsem za poslední měsíce plánoval hned několikrát. Proto mě trochu mrzí, že jeho první položka bude zároveň mojí poslední.

Strávil jsem psaním HDmagu pět let, během kterých jsem poctivě naťukal okolo 1500 článků. Začínal jsem recenzemi disků, postupně jsem přidal i novinky, bleskovky, tématické články a ke konci už jsem měl na krku celý moloch, včetně screenshotů, analýz disků a samozřejmě i péči o partnery webu apod. Zažil jsem dva skvělé šéfredaktory, tři různé a vždy bezproblémové majitele, a tak můžu spokojeně říct, že zkušenosti nabrané na HDmagu stály za veškerou námahu, spočívající mimo jiné v psaní po nocích, trávení volného času schůzkami s partnery a obskakování funkčnosti webu, aby dokázal přežít do nového kabátu.

HDmag.cz

Trochu mě mrzí, že ačkoli je změna designu dlouhodobě v plánu a měl jsem možnost na ní spolupracovat, já sám už ji uvidím spíše jako čtenář. Ale tak už to zkrátka je. Práce je totiž spousta a ačkoli pro mě HDmag nikdy nebyl o penězích (což platí pro kohokoli, kdo píše na web, protože živit se tím prostě nedá), jednoduše jsem musel pro zachování vlastního rozumu a alespoň trochu normálního života jedno z méně tučných chapadel pracovní chobotnice odseknout. A věřte mi, že jsem to odkládal poměrně dlouho.

HDmagu jsem v uplynulých letech obětoval podstatnou část osobního života, nervů a zápalu, které by se zcela jistě daly investovat i někam jinam. Osobně mám po tak dlouhém období pocit jistého vyčerpání procesoru a potřebu dát si padla, vystoupit z rutiny každodenních novinek, pravidelných recenzí a nutnosti zodpovídat za obsah distributorům, kteří mi vycházeli v případě disků v posledních měsících až přehnaně vstříc. Zaslouží si velký dík.

HDmag samozřejmě nekončí, jen se malinko obmění jeho posádka. Spolu se mnou totiž ukončují činnost i dosavadní externisté, kteří by také rádi zkusili něco jiného. V následujících dnech se webu ujme zkušený technický novinář Tomáš Suchomel, kterého doplní tým externistů s podobným zaměřením. Tím vám chci tak trochu nenápadně naznačit, že ačkoli filmová část HDmagu zcela jistě nezmizí, pravděpodobně ustoupí lehce do pozadí. I z ekonomických důvodů, neboť na techniku se lépe váží sponzoři než na film, jenž je v současnosti spíše malou charitou.

HDmag.cz

Přeji Tomášovi a i ostatním hodně štěstí a doufám, že se v brzké době dotáhne překlopení webu do nového vzhledu a hlavně, že se udrží kvalitní obsah, který HDmag vždycky měl díky tomu, že ho psali lidé, kteří věděli, o čem píší.

Kde najdete mně (pokud o to z nějakého důvodu stojíte)? Zkuste kulturní rubriku Eurodenik.cz, anebo čerstvě rebootovaný projekt Blu-space.cz, který čistě pro radost tvoříme s bývalým šéfredaktorem HDmagu Štěpánem Čermákem. Píšeme o filmech, o technice, o hrách, multimédiích… zkrátka o všem, co nás baví. Na rozdíl od novinkových webů to ale děláme vždy s vlastním názorem, a tak zde naleznete hlavně tématické články, svérázně pojaté recenze, zkrátka texty, které se nesnaží spadat do běžných zpravodajských škatulek.

Vám, čtenářům, přeji hodně dalšího kvalitního čtiva, spoustu dobrých filmů a v neposlední řadě pořádnou porci studené vody, která se v současném horku opravdu hodí. Díky za přízeň, mějte s novým týmem trpělivost, neboť se teprve učí s ne zrovna „user friendly“ adminem a třeba zase někdy, někde jinde.

Petr Semecký

P.S: Jestli byste měli jít v březnu příštího roku na jeden film do kina, běžte na POLEDNICI. Za sebe a zbytek štábu již teď díky.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil Kamil (bez ověření), 14. Srpen 2015 - 23:06

Obrázek uživatele Kamil

Well, pánové, po otevření Blu-space.cz jsem zjistil, že si na něm počtu mnohem víc, než nyní na HDmag. Takže držím palce! Ale nemohl jsem tento komentář zanechat na diskuzní stránce Blu-space, jelikož nemám ani Facebook, ani Google account, takže jsem se na ni nedostal. I takoví lidé ještě existují a nemyslím si, že je nás málo. Možná budou i přibývat :-D

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 20. Srpen 2015 - 9:00

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Mne na tom webu znechutilo už to, že odkazy vlastně nejsou skutečné odkazy, takže když na ně kliknu prostředním tlačítkem, otevře se článek ve stejném tabu a když na ně kliknu pravým tlačítkem, dostanu stejné kontextové menu, jako bych kliknul kamkoli jinam na stránku. Nesnáším weby, které se mi snaží znemožnit, abych si je prohlížel způsobem, na který jsem zvyklý a který mi vyhovuje.

A jestli jsou komentáře opravdu podmíněny Facebook/Google účtem, tak souhlasím, že to je hodně nešťastné. Zatím jsem se s touhle módou setkával jen na zahraničních webech a doufal jsem, že k nám nedorazí.

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil st39.6, 20. Srpen 2015 - 15:48

Obrázek uživatele st39.6

Web si nepíšeme sami, jedná se o pronajímaný systém, vlastníme pouze design. to, jak web prezentuje odkazy, neovlivníme. to samé platí o diskuzi, pracujeme na alternativě, ale ani jeden nejsme programátor, jsme odkázáni na nákup, resp. pronájem publikačních systémů. díky

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil th0ca (bez ověření), 18. Srpen 2015 - 14:29

Obrázek uživatele th0ca

jj blu.-space sem navstevoval, ale pak to tam umrelo a dost dlouho se nic nedelo, tak sem prestal.

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 19. Srpen 2015 - 22:12

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Tak hodně štěstí do budoucna starým i novým.

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil Anonymasdf (bez ověření), 24. Srpen 2015 - 21:09

Obrázek uživatele Anonymasdf

Osobne vam, pane Semecky, tento krok schvaluji. Jiz nejakou dobu na vas byla znat unava (asi) zpusobujici klesajici tendenci vasich vykonu. Tedy ne, ze bych vas pred tim cetl s oblibou, ale klesajici tendence jsem si i pres to povsiml.

Nadavate na to, ze je psani pro web malo placene a zivit se tim neda. Mily pane, pokud jste tuto cinnost delal zdarma, je to jen vase vec, ze jste si nerekl o honorar. Pokud jste honorar dostaval, je vase vec, ze jste danou praci delal, i kdyz jste si nepripadal nalezite ohodnocen. Jen a pouze vase vec a vase rozhodnuti a nezlobte se, vase zehrani na male penize nema v oficialnim vyjadreni co delat.

Take mi prijde divne, ze pisete, ze kvuli praci a malym penezum musite s psanim pro tento server prestat, ale zaroven si zde propagujete jakysi vlastni projekt, ktery, dle vasich slov, pisete jen pro zabavu. Trosicku si protirecite, nemyslite? Vase tvrzeni o dobrovolnem odchodu vam proto ani za mak neverim. Podle mne se jednoduse vase vykony nelibily nove redakci a vlastnikovi a tak jste byl logicky odejit, coz ja osobne jen privitam.

Na zaver se slusi, abych vam popral mnoho stesti v dalsi cinnosti. Nevykladejte si tento muj prispevek prosim zle. Neni zadna ostuda neumet psat. Kazdy umi neco. Verim, ze si to vezmete k srdci a zkusite stesti v nejakem jinem oboru.

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil Psema, 25. Srpen 2015 - 12:04

Obrázek uživatele Psema

Vaše dedukce je bohužel zcela mylná. O penězích to nikdy nebylo. Spíše o časovém vytížení. Je poměrně výrazný rozdíl psát projekt pro radost, kde píšete převážně o tom, co vás osobně zajímá a to jednou, dvakrát týdně, což zabere zhruba hodinu času. A dělat komerční projekt, kde se musí tvořit obsah, který bude mít čtenost, ačkoli samotné články nemusí být zrovna to, o čem byste chtěl psát. Plus články jsou asi to nejmenší, co v případě HDmagu bere čas a kvůli čemu bych končil. Výrazně větší porci času berou věci v zákulisí, které vidět nejsou, anebo nejsou tak na očích. Ať už jsou to analýzy disků, screenshoty, doplňování databáze apod.

Na HDmagu jsem skončil čistě proto, že mi bral tolik času, že bych musel šidit buď jej, anebo některý ze svých dalších projektů. A to dělat samozřejmě nechci. Proto jsem dal přednost věcem, které nedělám tak dlouho, posouvají mě zase někam dál a mám možnost na nich psát zase trochu jinak (takže smolík pro vás).

Mimochodem, kdybych byl odstraněn majiteli (kteří vlastní HDmag přes rok a máme zcela přátelské vztahy a známe se roky), asi těžko bych měl schválený obdobný editorial. Prostě by se jen v tichosti změnil tým lidí a jelo by se dál. Ale fascinuje mě, že čtete někoho, koho (asi) nemusíte. To musí dát hodně zabrat. Ale někteří holt umí jen nadávat, ačkoli sami dokázali jen napsat komentář. ;) Takže hodně štěstí s vaší malostí, kterou jste projevil v nádherné nahotě. Ale obávám se, že s vaší schopností porozumět psanému textu (viz. editorial a vaše mylné domněnky) asi tenhle komentář k ničemu nebude.

Re: EDITORIAL: Velké změny na HDmagu

Vložil Apofis (bez ověření), 15. Září 2015 - 14:43

Obrázek uživatele Apofis

No když jsem si přečetl vaši reakci musím napsat že i já jsem za to že tu končíte rád. Na druhou stranu to co se děje teď je agonie před smrtí. Články vlastně o ničem. Takže děkuji na mé liště oblíbených už do budoucna nebudete. Myslím že tento krok udělá vícero čtenářů