DVD versus Blu-ray

vydáno 5. 11. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | 21 komentářů

Tagy: AACS, BD-Java, Blu-ray, Blu-ray profil 1.1, DIGITEX 2007, DVD, film, Full HD, HD DVD, HD Live!, HD Ready, INVEX 2007, NTSC, PAL, Panasonic, PlayStation 3, PS3, SlySoft, Sony, Sony Pictures, Toshiba

Tento článek vyšel na konci roku 2007, všechny informace v něm obsažené byly platné v době jeho vzniku. Během let došlo na poli vysokého rozlišení k určitým změnám, některé skutečnosti se ukázaly v novém světle a jiné naopak zanikly. Berte proto text článku s rezervou jako historický materiál.

TIP: Pokud jste na tento článek narazil/a náhodou, doporučujeme kromě úvodní strany HDmag.cz zejména tyto články:

HDmag.cz - logo

DVD versus Blu-ray

Článek vychází ze stejnojmenné přednášky, kterou jsem živě prezentoval na letošním INVEXu/DIGIEXu v rámci projektu HD Live!. Pro mnohé návštěvníky veletrhu to bylo zajímavé a přínosné, proto teď hodlám pokračovat v osvětě i zde.

Obrázky v textu jsou přímo jednotlivé prezentční slidy (po kliknutí se zvětší), text byl mírně upraven pro pohodlnější čtení a aktualizován – viz poznámky a informace na konci článku.

Úvod

Úvod

Následující informace jsou určeny především pro běžného spotřebitele, který s Blu-ray disky zatím nepřišel do styku, slyší o nich poprvé a rád by se dozvěděl o co vlastně jde. Nebudu tedy příliš zabíhat do nudných technických podrobností, zaměřím se spíš na to, co je pro laika podstatné. Člověk znalý tématu se zde nejspíš nedozví nic zásadního nebo nového.

Na první pohled…

Na první pohled...

Prvním setkáním běžného spotřebitele s Blu-ray může být například zahlédnutí neznámého modrého obalu v nabídce internetového nebo kamenného obchodu vedle klasického DVD. Obě verze vypadají na první pohled téměř stejně, Blu-ray sice může zaujmout – nebo spíš překvapit – vyšší cenou, ale jinak je spotřebitel spíš zmatený. Ačkoliv jsou Blu-ray filmy na našem trhu už půl roku, od personálu obchodu se člověk většinou dozví jen to, že se jedná o filmy s lepším obrazem, které nejdou přehrát v klasickém DVD přehrávači. To je sice pravda, ale málokoho to asi uspokojí.

Na druhý pohled…

Na druhý pohled...

Pokud se podíváme, co se ukrývá v obalech, žádné velké odhalení se také nekoná. V obou případech se jedná o optický disk se standardním průměrem 12 cm, se kterým se setkáváme i v případě CD a DVD. Na první pohled tedy pro běžného spotřebitele žádný rozdíl vlastně neexistuje.

Přitom ho ale samořejmě zajímá co Blu-ray nabízí oproti DVD navíc, proč je dražší, v čem je lepší a proč by si kvůli němu měl pořizovat nový přehrávač a další vybavení. K vysvětlení nám nejlépe poslouží přehled základních vlastností Blu-ray.

Základní vlastnosti Blu-ray

Základní vlastnosti Blu-ray

Jako každá technologie má i Blu-ray svoje klady a zápory. Podotýkám, že se teď bavíme o filmových Blu-ray discích.

Mezi největší klady bezesporu patří obraz ve vysokém rozlišení (high definition, HD), až sedmikanálový zvuk v té nejvyšší kvalitě, takzvané interaktivní funkce a například ještě možnost stahování bonusového obsahu z internetu.

Za zápory lze považovat především nutnost nového přehrávače, protože v těch stávajících DVD přehrávačích si Blu-ray film opravdu nepustíte. S tím souvisí i potřeba kvalitního televizoru nebo projektoru a receiveru, k tomu se ještě dostaneme. Jakožto nová technologie je Blu-ray v tuto chvíli všeobecně dražší a také nabídka filmů není zatím taková, jako v případě DVD. Nakonec je tu ten fakt, že Blu-ray film si zatím snadno nezkopírujete. To je z pohledu filmových studií a distributorů samozřejmě klad, ale co si budeme povídat – spotřebitel to (bohužel) vidí jinak.

Na jednotlivé body se teď podíváme podrobněji a jako první bude na řadě samozřejmě rozlišení obrazu.

Rozlišení obrazu

Rozlišení obrazu

Nejdříve trochu čísel:

Na DVD je obraz uložen jako série snímků s rozlišením 720×576 bodů ve standardu PAL, resp. 720×480 bodů ve standardu NTSC. Tyto takzvané video módy se označují čísly podle příslušného počtu řádků, tedy 576i/p a 480i/p. Písmeno I přitom označuje prokládaný a písmeno P neprokládaný obraz, tím se teď ale nebudeme zabývat. Bude stačit vědět, že neprokládaný obraz je podstatně kvalitnější než prokládaný. Obraz na DVD považujeme za standardní rozlišení, SD.

Na Blu-ray mohou být jednotlivé snímky filmu uloženy buď v rozlišení 1280×720 bodů nebo 1920×1080 bodů, standardy PAL a NTSC už zde nefigurují. Tyto video módy se označují jako 720p a 1080i/p. Souhrnně jsou známy jako vysoké rozlišení, HD nebo high definition.

HD versus SD – rozlišení

HD versus SD - rozlišení

Zde jsou rozlišení názorně porovnána. Oproti DVD obrazu v rozlišení 576p nabízí HD rozlišení 720p asi dvojnásobný počet bodů, takzvané plné HD rozlišení 1080p jich pak obsahuje přesně pětkrát více. Filmy na Blu-ray se přitom vyskytují právě v tomto full HD rozlišení.

Samozřejmě to neznamená, že by Blu-ray poskytovalo větší obraz, velikost obrazu je určená úhlopříčkou zobrazovacího zařízení, tedy televizoru nebo projektoru.

HD versus SD – detaily

HD versus SD - detaily

Jde ale o to, že pokud na stejné úhlopříčce zobrazíme vedle sebe DVD a Blu-ray, díky pětinásobnému rozlišení bude obraz z Blu-ray obsahovat mnohem více detailů. Jemnější rastr HD obrazu se projeví především u větších úhlopříček – od nějakých 100 cm už nevypadá obraz z DVD příliš dobře, HD naopak vypadá přirozeně i na mnohem větších úhlopříčkách.

Je samozřejmě nutné, aby váš televizor nebo projektor dokázal vysoké rozlišení zobrazit. Odpovídající zařízení se v podstatě dělí na dvě skupiny: v první skupině jsou taková zařízení, která dokáží zobrazit HD rozlišení 720p, ta už jsou celkem dobře cenově dostupná. Do druhé pak patří špičkové a velmi drahé modely, které si poradí s full HD obrazem 1080p. Divácký zážitek z Blu-ray filmů je primárně tvořen především právě obrazem a rozdíl mezi 720p a 1080p je opravdu vidět, natož pak rozdíl mezi obrazem z DVD a HD obrazem.

Větší rozlišení ale znamená mnohem více dat. Jak je tedy možné, že se na Blu-ray disk vejdou, když je rozměrově stejný jako DVD?

Objem dat

Objem dat Objem dat

Rozměrově sice ano, technologicky je ale mezi DVD a Blu-ray podobný skok, jako byl v případě CD a DVD. Velmi zjednodušeně řečeno používá Blu-ray technologie oproti DVD kratší vlnovou délku čtecího laseru, což umožňuje hustší koncentraci záznamových bodů a to vede k vyšší kapacitě každé vrstvy. Jak je vidět, kapacita Blu-ray je oproti DVD více než pětinásobná. Blu-ray se navíc nezastavilo o dvou vrstev, před časem byl představen prototyp čtyřvrstvého disku s impozantní kapacitou 100GB a tím možnosti ještě nekončí.

Obrovský rozdíl datové kapacity DVD a Blu-ray je z grafu zcela zřejmý.

Délka videa

Délka videa

Na dvouvrstvé DVD se vejdou asi tři hodiny videa ve standardním rozlišení. Na dvouvrstvý Blu-ray disk by se ho vešlo asi třiadvacet hodin, to ale není podstatné. Nás zajímá především HD video – toho se na Blu-ray vejde zhruba 5,5 až 8,5 hodiny, podle použité komprese obrazu. Běžný řekněme stominutový film tak ani zdaleka nezaplní celý 50GB disk, proto se někdy používají jednovrstvé Blu-ray disky s poloviční kapacitou 25GB nebo se zbývající místo dá k dispozici dalším možnostem, které Blu-ray technologie poskytuje.

Poznámka: HD video lze podle posledních specifikací ukládat i na DVD, viz například zmínka o DVD / HDD / HD DVD rekordéru Toshiba VARDIA RD-A301. Zatím se ale jedná o velice okrajovou záležitost a není jisté, jestli se vůbec uchytí.

Audio

Audio

Mezi tyto možnosti patří především vysoce kvalitní zvuk. Zatímco na DVD je standardem pětikanálový zvuk (5.1), Blu-ray nabízí kanálů až sedm (7.1), umožňuje použití bezeztrátového formátu PCM a také speciálně pro účely Blu-ray vylepšených kompresních formátů Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD a DTS-HD. Ty kromě vyššího datového toku a tedy subjektivně lepšího zvuku nabízejí i další zajímavé vlastnosti, jejichž popis ovšem přesahuje rámec tohoto článku.

Platí ale, že pro sedmikanálový zvuk a zejména plné využití Dolby TrueHD a DTS-HD je zapotřebí příslušně vybavený receiver a sada reproduktorů, tedy další potenciální investice.

Interaktivní funkce

Interaktivní funkce

Blu-ray filmy dále disponují interaktivní technologií BD-J (BD-Java), založenou na jazyce Java, známém z osobních počítačů a mobilních telefonů.

Pomocí programového kódu, který se zpracovává přímo v přehrávači, jsou realizovaná například ovládací menu titulu, interaktivní rozhovory, hry a kvízy, které ovšem mohou být oproti pseudohrám známým z DVD podstatně sofistikovanější – skutečně se jedná o programy v jazyce Java se všemi výhodami a nevýhodami.

Nejnovější přehrávače navíc díky dvěma samostatným video dekodérům umožňují takzvaný obraz v obraze, který může zajímavým způsobem poskytnout například videokomentáře tvůrců a herců přímo v obraze přehrávaného filmu.

Některé přehrávače lze připojit k internetu, což pak ve spojení s příslušně vybaveným Blu-ray titulem a interní pamětí přehrávače otevírá zajímavé možnosti, například stahování trailerů, bonusových videí, fotografií nebo třeba objednání tématického vyzvánění pro mobilní telefon.

Interaktivní funkce

Problémem je, že tyto interaktivní možnosti využívá zatím jen velmi malé množství Blu-ray filmů, jsou totiž náročnější na přípravu a testování. Také je značně diskutabilní přidaná hodnota, kterou divák filmu takto získá – nedá se asi předpokládat, že by ho bůhvíjak zaujaly například jednoduché hříčky, které jsou součástí Blu-ray vydání Pirátů z Karibiku.

Také je nutná podpora ze strany přehrávače, což může být u starších modelů problém – někdy lze chybějící funkce doplnit novějším firmwarem, jindy ale není žádná šance, například v případě chybějící interní paměti nebo možnosti připojení k internetu.

Poznámka: V současné době (listopad 2007) existuje jediný přehrávač, který si bez problémů poradí pokročilými interaktivními funkcemi Blu-ray – Panasonic DMP-BD30. Herní konzole Sony PlayStation 3 by měla tyto schopnosti získat s novým firmwarem. Od 1. listopadu 2007 musí každý nově uvedený model Blu-ray přehrávače splňovat specifikaci takzvaného Blu-ray profilu 1.1, což zaručí například zmiňovaný obraz v obraze. Další profily pak přidávají povinnou podporu dalších a dalších funkcí.

Podpora výrobců

Podpora výrobců Přehrávače

U přehrávačů ještě chvíli zůstaneme.

Zatímco lowendový DVD přehrávač nebo domácí kino dnes koupíte za v každém supermarketu a celkově je jejich výběr opravu velký, Blu-ray přehrávače zatím tak běžné nejsou. Neexistují neznačkové výrobky, renomovaní výrobci (leaderem celé technologie je bezpochyby Sony) mají v nabídce jen několik modelů a jejich cena zatím naprosto odpovídá použitým technologiím.

Zajímavým řešením se v této souvislosti stává herní konzole Sony PlayStation 3, která kromě svého obvyklého užití umí také přehrávat Blu-ray disky a vzhledem ke své ceně 11000,– Kč je nejlevnějším Blu-ray přehrávačem na trhu.

Navíc je nutná investice do dalšího vybavení, především do odpovídajícího televizoru nebo projektoru a v případě vážného zájmu také do patřičně vybaveného receiveru a odpovídajících reproduktorů. To všechno zatím dělá z Blu-ray domácího kina téměř luxusní záležitost.

Podpora filmových studií

Podpora filmových studií

Podobná je zatím situace i se samotnými Blu-ray filmy. Zatímco DVD dnes vydává doslova každý a poslední dobou vycházejí opravdu neuvěřitelné věci, na Blu-ray lze nalézt filmy jen od několika nejvýznamnějších studií (opět především Sony Pictures). Nedá se ale říct, že by to byla přímo nevýhoda, na Blu-ray by se měly – nebo aspoň mohly – s patřičnou péčí dostat takové filmy, které si obraz ve vysokém rozlišení skutečně zaslouží.

Filmy

Filmy

Cena filmových DVD stále klesá, zejména u příloh k novinám a časopisům, výběr titulů je prakticky neomezený.

Cena Blu-ray filmů je zatím vyšší, dala by se přirovnat zhruba k ceně prvních DVD na našem trhu v době před několika lety. Celosvětově je k dispozici asi 400 titulů, s českou podporou pak zatím méně než 100. Českou podporou jsou myšleny především titulky, dabing má jen zlomek filmů. Tento stav se ale může začít poměrně rychle zlepšovat.

Poznámka: Kompletní přehled Blu-ray titulů na našem trhu nabízí například zdejší databáze HD filmů, postupně jsou doplňovány i filmy dostupné pouze v zahraničí.

Regionální kódování

Regionální kódování DVD regiony Blu-ray regiony

Blu-ray filmy lze samozřejmě importovat, tedy dovážet ze zahraničí nebo objednávat přes zahraniční e-shopy. Není to ale úplně bez problémů.

Stejně jako v případě DVD totiž mohou být i Blu-ray disky zamčeny pro určitý region. To znamená, že pokud si koupíte například film z amerického Amazonu, nemusí se dát přehrát ve vašem evropském přehrávači a samozřejmě i naopak.

DVD přehrávače lze snadno „odemknout“ pro přehrávání disků ze všech regionů, u Blu-ray přehrávačů to zatím možné není. Velkou část dosud vydaných Blu-ray disků lze nicméně bez problémů přehrát kdekoliv, i když se tváří jako regionálně kódované.

Zde pro ilustraci DVD regiony (Česká republika patří do regionu 2) a Blu-ray regiony – Česká republika je v regionu B, což zahrnuje především celou Evropu a Austrálii. Při importu z jiných regionů je šance na českou jazykovou podporu v podstatě nulová, na druhou stranu jsou v zahraničí Blu-ray filmy o dost levnější.

Poznámka: V už zmiňované databázi HD filmů jsou uvedeny také informace o možnosti importu konkrétního titulu ze zahraničí i z jiného regionu, a to včetně poznámky o funkčnosti disků v přehrávačích našeho regionu B.

Ochrana obsahu

Ochrana obsahu

Dotknout se samozřejmě musím i tématu kopírování disků, nebo chcete-li zálohování pro osobní potřebu.

Protikopírovací ochrana DVD (CSS) je prolomena už velmi dlouho, ceny vypalovaček i médií jsou příjemně nízké a s pomocí příslušného softwaru dokáže disk z půjčovny zkopírovat opravdu každé malé dítě. Rozšíření DVD tento fakt sice velmi pomohl, filmová studia i distributoři si ovšem rvou vlasy.

Také z toho důvodu byly Blu-ray disky už od začátku vybaveny novou vylepšenou ochranou AACS. Stalo se ovšem to, co se stát muselo – začátkem letošního roku byla tato ochrana určitým způsobem prolomena. Disky sice stále nelze kopírovat úplně bez problémů, přesto byla celkem rychle vyvinuta a nasazena nová ochrana BD+, která snahám o prolomení zatím úspěšně odolává. Přináší ovšem i určité porodní bolesti – některé přehrávače odmítají disky s touto ochranou přehrát a řešením je až nový firmware od výrobce přehrávače, který ovšem nemusí být hned k dispozici. Divák, který si koupil originální disk a nemůže si ho přehrát, se tak ocitá v celkem zajímavé situaci.

Jakousi přirozenou ochranou proti kopírování 1:1 (tedy při zachování všech vlastností originálu) je zatím také finanční náročnost vypalovaček i samotných médií, stolní přehrávače navíc odmítají vypalované Blu-ray disky přehrávat. Je samozřejmě možné stáhnout Blu-ray film do počítače, upravit ho a zkomprimovat na DVD, je to ale proces zhruba stejně degradující, jako když se z DVD vyrobí DivX soubor o velikosti CD.

Poznámka: Oborníkem na protikopírovací ochrany je firma SlySoft, jejíž software AnyDVD, CloneCD a VirtualCloneDrive si bez problémů poradí i s nejnovějšími výmysly. Do konce roku 2007 by se dokonce měl objevit jednoduchý postup pro zkopírování titulů s ochranou BD+, což filmová studia ani distributory jistě ani trochu nepotěší.

Blu-ray versus HD DVD

Blu-ray versus HD DVD

Na úplný závěr nelze nezmínit přímého konkurenta Blu-ray, technologii HD DVD.

Jedná se opět o klasický dvanácticentimetrový optický disk s mnohem vyšší kapacitou, než má klasické DVD. Primárním cílem HD DVD jsou také filmy ve vysokém rozlišení, k dispozici jsou podobné možnosti i co se týče zvuku a interaktivních technologií. Vlnová délka použitého laseru je ovšem jiná než v případě Blu-ray, obě technologie jsou tedy nekompatibilní nejen s DVD, ale i mezi sebou a každá z nich vyžaduje vlastní přehrávač. Jako ideální řešení se v této souvislosti zdají být duální přehrávače, které si poradí s Blu-ray, HD DVD a samozřejmě i s DVD, na trhu jich ale zatím není mnoho a nepříznivá je hlavně jejich cena.

Srovnání Blu-ray a HD DVD se bude věnovat samostatný obsáhlý článek, který je v současné době v přípravě.

Dotazy?

Dotazy?

Doufám, že se mi podařilo vysvětlit alespoň základní rozdíly mezi DVD a Blu-ray. Pokud máte nějaké dotazy, nebojte se zeptat, na všechno se pokusím v komentářích pod článkem odpovědět. Stejně tak prosím o info i v případě objevení faktické chyby, společně můžeme informace uvést do maximálně přesného stavu.

Technologie HD videa se rychle vyvíjí, v některých směrech probíhají neustálé změny (to se týká hlavně protikopírovacích ochran). Pokud se objeví nová skutečnost, která by nějak zásadně změnila význam textu tohoto článku, samozřejmě ji sem ihned doplním.


V některých slidech byly použity volně šířitelné obrázky z Wikipedie. Loga mohou být registrovanými ochrannými známkami příslušných společností. Artworky obalu a disku filmu Casino Royale podléhají autorskému právu a jsou použity čistě pro demonstrační účely.

Článek je součástí série, informující o akci HD Live! »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Libor (bez ověření), 4. Prosinec 2007 - 16:25

Obrázek uživatele Libor

Díky za uvedení do problematiky Blue Ray,

rád bych si nechal doporučit Blue Ray přehrávač a televizi LCD Full HD. Věnuji se střihu a točím kamerou JVC GY-HD251E, v režimu 720p 25, nebo 50 snímků.

Díky za případnou odpověď.

S pozdravem Libor Jeřábek

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil d.f.h, 4. Prosinec 2007 - 17:35

Obrázek uživatele d.f.h

Díky za díky :-).

K Vaší otázce – nebude to úplně jednoduché, výběr je (zejména v oblasti Full HD LCD televizí) celkem velký. Určitě by pomohl cenový strop, který pro takovou investici jistě máte.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 26. Říjen 2008 - 21:51

Obrázek uživatele Anonym

no podle mě je nejlepší firma která vyrábí Plazmy a přehrávače Blue-Ray disků je Pioneer. Vyrábí v nejvyšším rozlišení ale pojme i 750p… :)) zatim

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Martinhamr (bez ověření), 4. Prosinec 2007 - 17:56

Rád bych se zeptal co vás vede k LCD televizi?Při pročítání tohoto článku je tato technologie z mého pohledu jasně horší než plazma : http://avmania.zive.cz/default.aspx?…

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Prosinec 2007 - 10:08

Obrázek uživatele Anonym

dobry den,cetl ste rozhovor s M.Bayem?MS chce vyvolat na trhu HD zmatek.Proto uplaci Paramount.Kvuli sve online distribuci.To co si myslim o Mrkvosoftu sem nemuzu ani napsat.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil d.f.h, 5. Prosinec 2007 - 10:45

Obrázek uživatele d.f.h

Ano, četl jsem to. No… Osobně si myslím, že na tom něco může být, nicméně se nebojím, že by online distribuce v nejbližších pěti, deseti letech dokázala nějak výrazně poškodit trh s fyzickými nosiči.

Lidé na to nejsou zvyklí, když chtějí film, tak si na něj potřebují „sáhnout“, mít ho doma v polici, vzít si ho s sebou na chalupu, do práce, ke známým na party a tak dále. Nedovedu si představit, že by online distribuce videa dokázala významným způsobem prorazit někde jinde, než jsou pornovidea do mobilu :-).

A i kdyby se tak stalo, HD disky rozhodně nezmizí ze dne na den. Jen tak totiž nezmizí ani klasické DVD.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 5. Prosinec 2007 - 11:02

Obrázek uživatele Anonym

ale ublizuje to oboum formatum.Osobne ale preferuju blu ray.Je videt,co vlastne je Hd dvd zac.Prijde mi jako by to melo ziskat cas.Uz aby u Warneru a Universal zmoudreli. Jinak hodne stesti vasemu webu.Jsou tu zajimavy informace.Diky

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 6. Říjen 2008 - 21:25

Obrázek uživatele Anonym

Dobrý den, vidímk, že problematice blu-ray tu opravdu rozumíte. moc bych chtěla poprosit o nějaký článek nebo kratší popis vývoje od Cd-romu k blu-ray. Moc by mi to pomohlo, děkuji :-) Prosím pošlete mi své příspěvky na mail.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil serafim (bez ověření), 21. Říjen 2008 - 17:07

Obrázek uživatele serafim

Prosím o odpověď, zda je možné na tento nový nosič vypalovat npř. fotky s dovolené prokládáne npř. hudbou. Prosím též o navržení nějaké soustavy zařízení k těmto účelům vč, odp. software, Děkuji, Serafim

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil d.f.h, 21. Říjen 2008 - 18:49

Obrázek uživatele d.f.h

Tento dotaz bude určitě lepší položit v našem diskusním fóru 1080p.cz. Tady není na zodpovězení dostatek prostoru.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Listopad 2008 - 17:01

Obrázek uživatele Anonym

Mohu přehrávat Blue-ray filmy v PC na DVD romce ? moc diky.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil d.f.h, 1. Listopad 2008 - 18:27

Obrázek uživatele d.f.h

Samozřejmě že ne. DVD mechanika je určená pro DVD, pro Blu-ray je Blu-ray mechanika. V Blu-ray mechanice se ale dají přehrávat i DVD. Ne naopak.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Listopad 2008 - 19:02

Obrázek uživatele Anonym

Chapu jenom sem si nebyl uplne jisty.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil MARtina (bez ověření), 10. Listopad 2008 - 23:32

Obrázek uživatele MARtina

Zdravim, mne by spise zajimala ta datova cast cele veci. Hledam dostupne reseni pro zalohovani dat, coz se mi via blue ray zda ke svemu objemu zalohovanych dat (cca 23GB) jako nejvice kompaktibilni reseni (i v porovnani s externimi HDD). Nicmene, v teto dobe, by to bylo cenove rozumne pouze s prepisovatelnymi disky, o kterych mi bylo receno, ze „zatim“ nejsou prilis spolehlive… co Vy na to?

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Jano (bez ověření), 9. Prosinec 2008 - 11:07

Obrázek uživatele Jano

Nakonec je tu ten fakt, že Blu-ray film si zatím snadno nezkopírujete. To je z pohledu filmových studií a distributorů samozřejmě klad, ale co si budeme povídat – spotřebitel to (bohužel) vidí jinak.


Skuste:

Top Software Downloads: http://www.brothersoft.com/…d-28906.html

:-)

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil d.f.h, 9. Prosinec 2008 - 15:50

Obrázek uživatele d.f.h

Když už, tak raději přímo od zdroje: http://www.slysoft.com/…nydvdhd.html

Nicméně v době psaní článku skutečně platilo, že Blu-ray film nebylo možné zkopírovat tak snadno, jako DVD. Dnes už je situace o trochu lepší, ale stále to ještě není ono.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Chaloupka (bez ověření), 27. Leden 2009 - 13:12

Obrázek uživatele Chaloupka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat…vlastním DVD rekordér a mám v plánu si koupit novou videokameru s rozlišením Full HD se záznamem na SD kartu a televizor (plazmu) s rozlišením Full HD (vše je od stejného výrobce). Budu moci přehrát záznam z videokamery na DVD rekordéru (obsahuje slot na SD karty) v plném rozlišení Full HD a zda jde tento obraz v tomto rozlišení nahrát na DVD nebo dojde ke kompresi??

Uvažuje se do budouctna s výrobou Blu-ray rekordéru??

Děkuji…

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Pepe (bez ověření), 21. Únor 2009 - 14:33

Obrázek uživatele Pepe

mám kvalitnú zbierku dvd filmov, asi tak 600 ks…1. otázka – ak som tomu dobre pochopil, a chcel by sopm kúpiť lcd tv, s tým, žeby mi zobrazovala ešte vcelku kvalitne dvd filmy, ktoré by som dajme tomu prehrával neskôr už na blue-ray prehrávači, vyplatilo by sa mi kúpiť skôr lcd tv s nižším HD rozlíšením, napr. 1366×768 ?…pri kúpe full HD by už by vyzerali dvd filmy asi otrasne…2. otázka – ako by ale vyzeral obraz, ak by som dal blue film s rozlíšením 1920×1080 do blue prehrávača a tv by som mal so spomínaným nižším rozlíšením? bola by deformácia obrazu tiež vysoká? vďaka vopred za odpoveď…

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Kateřina Krausová (bez ověření), 4. Duben 2010 - 19:33

Obrázek uživatele Kateřina Krausová

Dobrý den, nevadilo by, kdybych několik odstavců z Vašeho článku použila ve své seminární práci? Děkuji za odpověď.

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil d.f.h, 4. Duben 2010 - 22:33

Obrázek uživatele d.f.h

Nevadilo, pokud bude článek uveden jako zdroj. Každopádně jak je uvedeno v jeho úvodu, nemusí už obsahovat aktuální informace – pokud budete potřebovat něco ujasnit, klidně se na mě obraťte: hrouzek@hdmag.cz

Re: DVD versus Blu-ray

Vložil Jaroslav Puk (bez ověření), 22. Prosinec 2010 - 13:38

Obrázek uživatele Jaroslav Puk

Dobrý den, je prosím možné někde oficiálně stáhnout demo ukázku, v níž je obraz rozdělen na polovinu, kde na jedné straně běží ukázka v dvd kvalitě a na druhé v bd kvalitě? Viděl jsem to v Sony prodejnách, ale nechtějí prodat, leda bych si u nich koupil tv, kterou už ale mám a hlavně, Sony moc nemusím. ;-)

Díky a hezký den přeji.

J. Puk