Duální přehrávač Samsung BD-UP5000 má problémy

vydáno 25. 1. 2008 | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: BD-UP5000, BD-UP5500, BH100, BH200, Blu-ray, CES 2008, duální, HD DVD, hybridní, LG, Samsung, Warner

Dlouho očekávaný hybridní Blu-ray a HD DVD přehrávač Samsung BD-UP5000 se stal noční můrou svých uživatelů. Když se po několikaměsíčním odkládání nedávno konečně objevil, překvapil množstvím zásadních chyb a nedostatků. Navíc to vypadá, že se na trhu příliš dlouho neohřeje.

Samsung logo

První oficiální zvěsti o tomto zařízení, které si dokáže poradit s oběma konkurenčními formáty filmových HD disků, se objevily už vloni na jaře (viz Samsung BD-UP5000 – kombo přehrávač Blu-ray a HD DVD). Během léta se měl stát konkurencí pro podobný přístroj LG BH100, který se na trhu objevil jako první, ale příliš úspěchů nesklidil.

Samsung ale nabíral zpoždění, z původního letního termínu se nakonec stal předvánoční (viz Blu-ray přehrávač Samsung BD-P2400 se na trh nedostane, duální BD-UP5000 se zpožděním) a společnost LG mezitím uvedla nástupce svého duálního přehrávače, vylepšený model BH200.

Přehrávač BD-UP5000, který už pomalu začínaly opřádat mýtické pavučinky, se na americkém trhu nakonec objevil až letos, doslova před několika dny. Žádné velké nadšení ale mezi jeho koupěchtivými očekávateli nezavládlo, spíš naopak. Je to ale celkem pochopitelné.

Stačí se vžít do představy, že si přinesete domů vytoužený přehrávač, který by měl podle všech zvěstí umět a zvládat naprosto všechno, a nestačíte se divit:

  • přístroj si neporadí s některými novými Blu-ray disky, zejména těmi od studia Fox
  • vykazuje náhodné výpadky obrazu při přehrávání klasických DVD
  • filmy v obrazovém formátu 4:3 nesprávně přehrává roztažené na 16:9
  • 5.1 a 7.1 zvuk v Dolby TrueHD interně dekóduje pouze do sterea, s DTS-HD si neporadí vůbec
  • zvuk v Dolby TrueHD a DTS-HD nedokáže poslat přes HDMI jako bitstream
Samsung BD-UP5000 Duo HD

To opravdu nepotěší. Výrobce sice slíbil a v polovině ledna také urychleně vydal opravný firmware, ten ale podle všeho řeší jen problémy s novými Blu-ray disky. Potíže s HD zvukovými formáty zůstávají a čekání na použitelný „nejvybavenější“ přehrávač se tím jen dál prodlužuje. Samsung si stěžuje na použitý čip Broadcom BCM97440, to ale na věci nic nemění.

Navíc to možná všechno dopadne docela jinak. Samsung totiž na výstavě CES 2008 oznámil další duální přehrávač, BD-UP5500, který se objeví nejspíš už ve třetím čtvrtletí. Neměl by se sice stát přímým nástupcem BD-UP5000, spíš jeho levnější alternativou, ale zároveň se objevily i zvěsti, že by výroba BD-UP5000 měla definitivně skončit už letos v květnu, tedy jen pár měsíců po jeho uvedení!

To naznačuje, že Samsung možná vypuštění tohoto modelu i přes předlouhé odkládání nakonec uspěchal. Ačkoliv po hardwarové stránce nejspíš obahuje všechny ohlášené vlastnosti a zejména upscaling je díky použitému čipu Reon excelentní, nedodělaný firmware plný chyb dokáže spoustu uživatelů znechutit a ty potenciální nové odradit.

Nicméně firmware je to nejmenší, vždycky se dá nahradit novým, lepším. Podstatné je, jestli bude mít někdo o duální přehrávače ještě vůbec zájem. Konkurenční boj mezi Blu-ray a HD DVD se podle všeho pomalů chýlí ke konci a Blu-ray má po podpoře studia Warner (viz Warner hází HD DVD přes palubu: od června už jen Blu-ray) jednoznačně navrch.

Možná tedy nastal čas spíš na opravdu dobře vybavený Blu-ray přehrávač. Máte už nějaký vyhlédnutý?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další

Komentáře