Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

vydáno 2. 6. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Glosy | téma Filmy, Z domova, Ze světa | 16 komentářů

Tagy:

Pakliže rádi nakupujete ze zahraničí a neomezujete se pouze na prostor Evropské unie, měli jste v uplynulých letech hotové žně. Státem nastavená hranice pro výpočet CLA a DPH se totiž pohybovala u velmi výhodné hranice 150 Euro (cca 3500 Kč), která v podstatě zaručovala, že pokud jste si koupili limitovanou sběratelskou edici svého oblíbeného filmu, drobnou elektroniku či extrémně velké balení spodního prádla, měli jste v 99 procentech případů jistotu, že po vás Celní správa nebude chtít ani korunu a vy tím pádem ušetříte nemalé množství peněz. Jak je totiž všeobecně známo, zahraniční e-shopy nabízí zboží – díky mnoha slevám a nejen jim – několikanásobně levněji než tuzemští obchodníci.

Jenže od 1. dubna tyto žně do jisté míry skončily. Hranice pro vyměření CLA sice zůstala nezměněna a je stále na hodnotě 150 Euro, nicméně laťka pro výpočet DPH spadla podstatně níž na pouhých 22 Euro (zhruba 540 Kč). Jakmile hodnota vaší zásilky (zboží plus poštovné) tuto hranici přesáhne, je celním deklarantem balíček zkontrolován a následně je k němu přišpendlena složenka k uhrazení DPH ve výši 20 procent z celkové ceny zásilky. (Při koupi hry za tisíc korun tedy zaplatíte dalších 200 korun na dani). Do ceny, od níž se daň odráží, se přitom započítává i poštovné a balné.

U balíků procházejících celní kontrolou je navíc vysoce pravděpodobné, že nedorazí včas. Celní správa (většinou ta v Ruzyni) je zbožím doslova zavalená, a ačkoliv do ČR přijde vaše kompletní kolekce vinylů Beatles za pár dnů, může se povalovat na zaprášených regálech klidně i měsíc. A co je největší fór, vy si za to ještě zaplatíte!

Celní správa

Že netušíte, co mám na mysli? Nejste sami. Sám jsem před pár dny také koukal, když jsem našel ve schránce poštovní lístek s poznámkou o doplatku 238 Kč (DPH), kterým však převzetí zboží ani v nejmenším neskončilo, neboť mi na poště zcela nechápajícímu sdělili, že kromě vyměřené daně jsem povinen zaplatit dalších 180 korun za to, že mě pošta v rámci celního řízení zastupovala a byla ochotna mi doručit balíček až do místa bydliště. Ano, na hlavu.

Věc se má totiž tak, že společně s vyhláškou o DPH nabylo od 1. dubna platnosti tzv. Celní zastupitelství České pošty, jehož financování je prý (osobně tomu nevěřím ani za mák) natolik nákladné, že je potřeba ho zpoplatnit. Jinak řečeno, zatímco několik let zpátky, kdy bylo naopak snížené CLO, jste dodatečné poplatky platit nemuseli, nyní si Česká pošta (jakožto podnikatelský subjekt) uvědomila, že když může na kupujícím trhnout peníze stát, může i ona.

Jakmile si tedy objednáte řekněme Blu-ray edici Desatera přikázání (cca 1500 Kč), rovnou si připravte dva tisíce. A platit o třetinu víc jen proto, že vám někdo rozbalí (nedej bože poškodí) zásilku, udělá pár fotek a teprve pak ji pošle do vašich rukou, to mi nepřijde zrovna košer. Ozblášť když celníci příliš nehledí ani na to, že máte zásilku označenou jako dárek a rádi vašim blízkým vystaví dodatečný účet (ano, i toho jsem byl svědkem).

Řešení jsou přitom v podstatě dvě. Buďto si zařídíte, aby vás Česká pošta při celním řízení nezastupovala a sami si zásilku vyzvednete, anebo přejdete pod jiný poštovní subjekt, kde se většinou za podobné služby neplatí. Každopádně si však připravte peněženky a hlavně pevné nervy. Zlaté časy amerického dovozu sice ještě neskončily, protože tamní Blučka s cenou rapidně klesají, ale reznou povážlivou rychlostí.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 2. Červen 2011 - 14:44

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

No Česká pošta si z toho udělala luxusní business. Co mě na celé věci štve, že zákazník nemá možnost vybrat si, jestli si chce zařídit vše sám, nebo platit poště 180 korun poplatku. Pošta to rovnou napálí a vydělává. U částek okolo tisícovky je to obzvlášť vtipné, dopočítaná DPH je stejně velká, jako poplatek. K tomu ještě jako zlatý hřeb 20 korun za platbu složenkou (převodem to prý nejde). Česká pošta je zlo, někde mezi komunismem a dabingem. A všem těmhle věcem je třeba se vyhýbat obloukem (je-li to jen trochu možné).

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Papinak (bez ověření), 2. Červen 2011 - 16:42

Obrázek uživatele Papinak

Navíc i když se nenecháte zastupovat Českou poštou a přijedete si do Prahy vše vyřídit sami stejně zaplatíte 96 kč za jakýsi poplatek. To pána přede mnou ve frontě natolik nasr…, že jsem myslel, že na něj zavolaj fízláky, jelikož takhle někoho seřvat, jako on ječel na ty úřednice to jsem ještě neviděl. Já si s ČP dopisoval asi tři týdny, ale jejich tupost byla taková, že jsem poslal zrušení plné moci k zastupování a vydal se do Prahy osobně. Tupost, či lenost se projevila i u celníků, jelikož jsem měl trošku složitější objednávku (slevy+balíčky po jednom atd.) a paní celnici stále vycházela čísla, že jsem se musel smát, tak po chvilce počítání vzdala a DPH mi radši odpustila:)

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Spider (bez ověření), 2. Červen 2011 - 21:54

Obrázek uživatele Spider

Ať žije EU, cla, daně a státní podniky (Česká pošta) :DDD Co jsme si vybrali, to máme ;-)

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Anonym (bez ověření), 7. Leden 2013 - 9:42

Obrázek uživatele Anonym

A za to může EU. HOSPODSKÝ ŽVÁSTY

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Anonym (bez ověření), 2. Červen 2011 - 21:55

Obrázek uživatele Anonym

Me prisla zasilka z usa za 300 usd. Z toho mi vysmahli 25% clo dph a 180 Kc poplatek. Postovne jsem pres paypal platil 58 usd. Odesilatel to vsak neuvedl na fakture tak si clo a dph z postovneho celnici vymysleli udajne z nakych tabulek. A musel jsem zaplatit clo a dph z neexistujiciho postovneho nakych 288 usd. Ted jsem podal odvolani a zadost o vraceni neopravnene vybraneho cla a dph. Rekli ze mam pocitat s vyrizenim do 1 roku a pravdepodobne mi asi stejne nic nevrati. Rikam tomu svinstvo a legalni okradani lidi!!!!! Je mi uz z ceske republiky na bliti.

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Radek (bez ověření), 2. Červen 2011 - 22:06

Obrázek uživatele Radek

Kámo to už se ti skoro vyplatilo si tam pro to zaletět!

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Perry (bez ověření), 3. Červen 2011 - 9:36

Obrázek uživatele Perry

Takže v rámci EU se nic nezměnilo ?.. na zboží z UK ?

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil st39.6, 3. Červen 2011 - 9:59

Obrázek uživatele st39.6

ne

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Robert (bez ověření), 3. Červen 2011 - 10:15

Obrázek uživatele Robert

Ne tak docela. Nedávno jsem objednával z UK a balík stejně zadrželi na celnici. Tvrdili, že se teď vše musí prověřovat. Nic jsem neplatil, ale zásilku zdrželi o tři týdny (za dva dny byla v ČR, za další tři týdny u mě…).

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Jiří Novák (bez ověření), 3. Červen 2011 - 10:36

Obrázek uživatele Jiří Novák

Je to všechno zlodějna naší země. To by se snad jinde nestalo. Výčůranost s jakou tu s námi zametají, nezná mezí. Prodejci u nás prodávají předražené zboží (a to neplatí jen o filmech) a když si člověk trochu snaživý sežene ono zboží jinde, tak se naše chytré hlavy spojí a řeknou si „tak to ne, buď bude kupovat u nás a když ne, tak si namastíme kapsu jinou cestou“. Jak ve svobodné zemi mohou procházet takové zákony…pochopil bych DPH za zboží (i když jen s velkou námahou), ale uplatňovat DPH na poštovné????!!!! To už je velká sprosťárna. Sám čekám na balíček s Číny už více jak měsíc a to do ČR dorazil do 10 dnů – přesně 28.4 a od té doby visí někde na celnici. Dlouho trvalo, než jsem donutil ty mamlasy ho vůbec dohledat, pak mi poslali celní prohlášení, na které jsem reagoval, a nyní už zase visí někde, bůh ví kde. Když jsem se tam po 300 pokusu konečeně dovolal, zvedl to týpek, co snad vychodil zvláštní školu a nedozvěděl jsem se nic, krom toho, že můžu čekat i 2 měsíce. A za tohle máme platit? Chtělo by to nějakou petici, protože tohle je do nebe volající. Takže nakonec budu platit DPH za zboží i poštovné a poplatek poště, že se uráčí mi někdy po půl roce balík dodat, to je hnus možný jen v České republice!!!!

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil marduk (bez ověření), 4. Červen 2011 - 14:41

Obrázek uživatele marduk

na slovensku je stale colny limit 150€

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Jiří Novák (bez ověření), 5. Červen 2011 - 16:19

Obrázek uživatele Jiří Novák

Tak to říkám dobře, že je to možný jenom u nás. On by ani tak nenaštval ten limit, ale to, že daní i poštovný a ještě chtěj peníze za dovezení…to už je moc. Navíc na to mají, jak mi nějaký inteligent s celnice po telefonu zdělil neurčený časový limit – když jsem mu tedy řekl, že můžu čekat i rok, nevěděl co na to říct.....prostě nášup. to by chtělo aby jim tam nějakej nervóza vlít a dal jim všem po hubě.

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Mota (bez ověření), 9. Červen 2011 - 16:06

Obrázek uživatele Mota

Vite to urcite? Myslim, ze sem nekde uz loni narazil pri objednavani Kindla, ze tech 22€ maj Slovaci uz dlouho a radsi si ho nechavali posilat ke nekomu do cech. BTW celni limit je i v CR 150€ jenom ten limit na DPH zmenili.

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil marduk (bez ověření), 19. Červen 2011 - 0:54

Obrázek uživatele marduk

na strankach colnej spravy je limit 150€ a o poste nic neviem, zeby to zmenila

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil Vasour (bez ověření), 4. Srpen 2011 - 12:58

Obrázek uživatele Vasour

Co to je za prasárnu, že se do základu DPH přičítá i poštovné? Proč? A jaké poštovné? A komu tato daň jde?

Re: Dovoz z USA? Peněženka zaplaká!

Vložil ZED (bez ověření), 23. Srpen 2011 - 12:12

Obrázek uživatele ZED

Hmm. On si totiž stát spočítal že mu z toho kápne těžký peníz, domluvil se s Českou poštou která z toho má také těžkou „rýži“ a zbytek je jim těžce ukradený. Také mi přišla zásilka za 200 USD a s clem+poplatkem+DPH jsem platil 990 Kč navíc. A to bylo „jenom“ 990 kč protože jsem uměl zdokladovat cenu 200 i když byla 330.