Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

vydáno 18. 8. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 8 komentářů

Tagy: audio, Blu-ray, Dolby Atmos, film, HD, HD audio

Je tomu tak. Dolby rozhodně v uplynulých týdnech nelenilo a je nyní definitivně připravené předložit (nejen) hollywoodským studiím veškeré autorizační nástroje potřebné pro výrobu Blu-ray disků s domácími stopami s označením Dolby Atmos.

O co že se jedná? Zkráceně o to, že si v domácích podmínkách budete moci užít zvukový aspekt vašeho oblíbeného filmu v zásadě ze všech směrů, tedy kromě předku, zadku a boků místnosti i ze shora, což bylo prozatím možné pouze ve speciálně certifikovaných kinech, které například v České republice nabízí síť Premiere Cinemas. Nebudete navíc muset instalovat žádné dodatečné bedničky ke stropu (i když i tato možnost bude k mání), postačí, pokud si na svou sestavu seženete dodatečné tweetery, které budou zvuk z reproduktorů zrcadlit do stropu, od něhož již poputují k vašemu sluchovodu. A ačkoli to může znít jako bazmek typu prostorových soundbarů, první testovačky byly nadmíru úspěšné a podle všeho měly strčit do kapsy veškerou audio konkurenci.

Pro domácí Dolby Atmos nebude nutné šíleně investovat

Více se o domácím Dolby Atmos dočtete v našem měsíc starém článku, nás dnes zajímá především to, že Dolby vše dotáhlo do finále a s přechodem Atmosu do domácností se nyní definitivně počítá na letošní podzim.

K přehrání Dolby Atmos stopy nebude nutné – pokud patříte mezi movitější diváky – nijak zásadně měnit vaši techniku. Dekódovat by totiž měly zvládat stroje s dekodérem Dolby TrueHD, které v případě novějších modelů vyšší třídy mají Atmos certifikaci a tudíž u nich postačí pouze update firmwaru (starší a nižší modely mají samozřejmě smůlu). Ostatně s Dolby spolupracuje téměř každý výrobce, mezi nimiž najdete Pioneer, Onkyo, Yamahu nebo Denon. Onkyo pak vypustilo do světa i video, v němž domácí verzi Atmosu dokonale vysvětluje i těm, kteří se v technických specifikacích úplně neorientují.

Ani příští rok však Dolby debute ležet na vavřínech. Na úvod roku chystá přechod do televize s Dolby Vision formátem, který by měl pozvednout kvalitu našich „placatic“ v obývacích pokojích, které v posledních letech v důsledku ztenčování zařízení nabízí zvuk, který má ke kvalitnímu poslechu hodně daleko. No dobrá, většinou se ani poslouchat nedá.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil moviereaper (bez ověření), 18. Srpen 2014 - 18:50

Obrázek uživatele moviereaper

„K přehrání Dolby Atmos stopy nebude nutné nijak zásadně měnit vaši techniku. Dekódovat by totiž měly zvládat stroje s dekodérem Dolby TrueHD, které dnes obsahuje v podstatě každý novější receiver.“ Toto tvrzení je mylné, čtenář by si mohl myslet, že pokud má zařízení podporující Dolby TrueHD tak si bude moc užít i zvuk Dolby Atmos (př. majitelé „starších“ 9.1 a 11.1 receiverů s Dolby TrueHD dekodérem). Pro zpřesnění: Pro přehrání zvukové stopy v Dolby Atmos, přesněji jeho poslání do zesilovače, nebude třeba vyměnit stávající přehrávače bluray za nové, pokud obsahují dekodér Dolby TrueHD. Zesilovače pro dekódování signálu však budou muset být Dolby Atmos certifikované – jedná se o nové modely receiverů, několik šťastlivců, mající receivery vyšší třídy předchozí generace si mohou užít Dolby Atmos díky upgradu firmware.

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil Psema (bez ověření), 19. Srpen 2014 - 17:45

Obrázek uživatele Psema

Opravil jsem.

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 20. Srpen 2014 - 0:27

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Takže jestli to dobře chápu, ten, kdo zatouží po domácím Atmosu, se může radovat, že nepotřebuje nový BD přehrávač, ale „jen“ nový receiver a dodatečné reproduktory. Jenže… nestojí náhodou odpovídající receiver několikanásobek toho, co BD přehrávač?

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil moviereaper (bez ověření), 20. Srpen 2014 - 10:51

Obrázek uživatele moviereaper

Přesně tak, přehrávač zůstane, ale receiver je třeba nový. Podle mě je to jenom marketingová záležitost a kdyby se výrobcům chtělo, tak by vydali nový firmware i pro starší kousky (jediný problém bych viděl v nedostatečně výkonném hardware receiveru, ale když není třeba měnit přehrávače…). V domácnostech se podle mě najde celkem dost přijímačů, které mají dostatek kanálů na to, aby hrály Dolby Atmos, proto jsem před nějakou dobou kontaktoval podporu samotného Dolby s otázkou, zda je možné získat Dolby Atmos i jinak, než novým zesikem nebo upgradem firmware – bez odpovědi. Včera jsem ještě s tím samým dotazem kontaktoval Onkyo (jelikož mám receiver této značky), tak uvidíme, zda se dočkám reakce. Při pročítání zahraničních fór jsem narazil na názor, že by se mohl případně zkusit u výrobce nechat vyměnit odpovídající hardware, je to zajímavý nápad a rozhodně by to vyšlo levněji, než nový receiver. Poslední možností, která mě napadla je nechat samotný přehrávač dekódovat Dolby Atmos stopu a poslat ji do receiveru jako vícekanálové PCM (tak, jako to dělala první generace Playstation 3 s DTS HD a Dolby TrueHD), samozřejmě by to musel přehrávač umět v takové podobě do receiveru poslat a takových kousků bude asi minimum, možná žádný.

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil Ferry Sally (bez ověření), 19. Srpen 2014 - 19:07

Obrázek uživatele Ferry Sally

Dobrý den. Ať si to přiblblé Dolby Atmos vetknou za klobouk, nebo třeba někam jinam … co je to za logiku pouštět divákovi zvuk ještě ze shora dost na reprodukci 5.1 nebo 7.1, v normální poslechové místnosti i tak dost velký „blázinec“ – který má však svoje opodstatnění při filmové produkci. Leda že by pršelo nebo padalo letadlo jinak další hovadina na vytahování peněz z lidí. Vsadím se, že zájem bude minimální!(a to mám domácí kino cca.180000 Kč a jsem opravdový filmový „Fanda“ dobrých filmů – je jich opravdu velice málo hlavně v poslední době.)
Ferry Sally.

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil marko (bez ověření), 19. Srpen 2014 - 19:11

Obrázek uživatele marko

za tu sumu co mas domace kino Ti aj samo vybera a pusta disky???

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil KARLOS (bez ověření), 19. Srpen 2014 - 22:27

Obrázek uživatele KARLOS

Inu, z počátku jsem byl proti formátu taky skeptický, ale… řada titulů ten bonusový prostor jednoduše využije dvakrát, třikrát z povinosti a nazdar…

Nadruhou stranu – není pravda, že by se poslechové pole nad divákem omezovalo jen na désšť, nebo pády letadel. Tech možností efektů je spousta, od velmi klidné atmosféry třeba lesa, přes městské prostředí, až po inside scény z bojišť ve válečných filmech… Krom toho Gravitace rychy nahradila hudbou a působivé to bylo minimálně se stejným účinkem…

V kině za slyšení stojí, některé tituly víc, některé míň, ale logiku to má. V domácím prostředí? Nevím a těžko říct, ještě jsem možnost slyšet neměl. Sám jsem disproporčně na hraně 5.1ky, kterou ostatně taky mám, 7.1ka, sic se to už nezdá jako velké rozšíření, už jednoduše do pokoje, navíc dispozičně atypicky řešeného, o výměru necelých osmi metrů čtverečních, fakt nenacpu a v tomhle ohledu je určitě pravda, že to bude mít Atmos v domácích podnímkách velmi těžké…

Re: Dolby Atmos na Blu-ray? Vše je připraveno!

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 20. Srpen 2014 - 0:37

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Řada lidí má navíc i u obyčejného 5.0/5.1 z praktických důvodů surroundy nahoře a ze zkušenosti můžu říct, že to docela stačí k tomu, aby zvuky, které mají přicházet shora, tak opravdu zněly. Namátkou třeba scéna pohřbívání „Pauly Schultz“ v Kill Bill 2, tam se při zvuku hlíny dopadající na rakev vždycky automaticky podívám nahoru.

Ale věřím, že zájemci určitě budou, o to bych se nebál.