Dolarová trilogie se chystá na Blu-ray

vydáno 13. 4. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: 20th Century Fox, A Fistful of Dollars, Blu-ray, Dolarová trilogie, film, For a few dollars more, Hodný, zlý a ošklivý, Il Buono, il brutto, il cattivo, MGM, Per qualche dollaro in più, Per un pugno di dollari, Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, The Good, the Bad and the Ugly, The Man with No Name Trilogy

The Man with No Name Trilogy (Blu-ray)

Letos 31. května oslaví slavný americký herec, režisér a producent Clint Eastwood neuvěřitelné osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti chystá studio Warner na červen osm Blu-ray vydání jeho filmů a také dvě kolekce (viz náš přehled Červen – měsíc Blu-ray Clinta Eastwooda), stranou ale nezůstane ani Fox/MGM – radost budou mít příznivci slavných spaghetti westernů Sergia Leoneho.

Trilogie o muži beze jména, často též nazývaná dolarová trilogie, je tvořená filmy Pro hrst dolarů (Per un pugno di dollari / A Fistful of Dollars, FDb.cz), Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a few dollars more, FDb.cz) a Hodný, zlý a ošklivý (Il Buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly – recenze). Všechny je kromě charakteristické kamery a hudby (Ennio Morricone) spojuje ústřední postava chladného pistolníka, kterého ztvárňuje právě Clint Eastwood.

Ačkoliv poslední ze jmenovaných filmů už na Blu-ray vyšel, a to hned v několika diametrálně odlišných edicích (viz naše diskusní fórum), pro první dva bude 1. červen znamenat ve vysokém rozlišení premiéru. Právě tehdy totiž studio 20th Century Fox vydává v regionu A (Amerika) celou trilogii pod názvem The Man with No Name Trilogy.

Technické podrobnosti zatím nebyly oznámeny, Bonusová výbava má být ale poměrně bohatá: Kromě komentáře filmového historika Christophera Fraylinga ji bude na každém z disků tvořit celá řada dokumentů, rozhovorů, dojde i na vynechané scény, porovnání lokací, trailery a další.

Zatímco studio Fox naprostou většinu své Blu-ray produkce regionálně kóduje, o MGM se dá říct pravý opak. Jestli si tedy budeme moct americkou edici dolarové trilogie bez problémů přehrát i u nás v regionu B, to se zatím říct nedá. Je samozřejmě možné, že se dočkáme i evropského vydání, na kterém by se čistě teoreticky mohly objevit i české titulky… Ale na to samozřejmě nelze vůbec spoléhat.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) (Blu-ray)

Český název: Hodný, zlý a ošklivý

Originální název: Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The

Rok výroby: 1966

Žánr: Akční / Western / Drama

Délka: 161 minut (2:41)

Režie: Sergio Leone

Hrají: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach, Luigi Pistilli, John Bartha

Studio: MGM

Tři pistolníci, nepřátelé na život a na smrt, a každý zná část tajemství, bez něhož ti ostatní nikdy nenajdou ukrytý zlatý poklad. Jako první se o něm dozví zabiják Sentenza zvaný Krásnoočko, kterého najal desperát Baker, aby z jednoho farmáře vytáhl jméno, pod nímž se ukrývá jižanský voják Jakcson, který zpronevěřil 200 tisíc dolarů ve zlatě a ukryl je na neznámém místě.

Bezcitný Sentenza zjistí co potřeboval a pak zabije nejen farmáře a jeho rodinu, ale také Bakera, aby se mohl vydat za pokladem sám. Dřív než však stačí Jacksona najít, voják zemře. Těsně před smrtí však umírající prozradil úkryt ošklivci Tucovi a „hodnému“ Joeovi řečenému Bloňdák shodou okolností tak, že každý z nich zná polovinu tajemství.

Přestože spolu ti dva mají nevyřízené účty a neustále se jeden druhého snaží podrazit, od té chvíle musí spolupracovat. Když však cestou padnou do rukou bezcitného Sentenzy, který pochopí, že znají tajemství pokladu, jsou nuceni přijmout jeho společnost a pokračovat v cestě ve třech.

Také Sentenza je nucen nedobrovolné spojenectví akceptovat, protože je mu jasné, že i když z Tuca mučením jeho tajemství dostal, s houževnatým Joem by nic nepořídil. Strastiplná cesta vedoucí krajem zmítaným občanskou válkou je nakonec přivede až ke hřbitovu, jehož polohu zná Tuco i Sentenza. Joe, který jako jediný ví, ve kterém hrobě jsou peníze zakopány, však má v záloze poslední trik.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966)

Pro hrst dolarů / Per un pugno di dollari / A Fistful of Dollars (1964)

Do malého městečka na americko-mexické hranici přijíždí osamělý pistolník Joe. Nechá se najmout na práci místním klanem s nepoctivými praktikami. Přitom ale spolupracuje i s klanem protivníka, a tak oběma stranami manipuluje. Sleduje pouze svůj cíl – vyvolat nepokoje a mít z toho svůj zisk.

Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a few dollars more) (1965)

Soupeření dvou lovců lidí, které spojí společný cíl – dopadnout známého uprchlého zločince El India. Jednoho vede vidina odměny a druhého pomsta. Všichni tři se utkají v rozhodujícím souboji po loupeži v bance, kterou spáchal El Indio.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Dolarová trilogie se chystá na Blu-ray

Vložil zóna (bez ověření), 14. Duben 2010 - 0:42

Obrázek uživatele zóna

Ad česká podpora: http://zona.bloudil.cz/index.php?… :)

Re: Dolarová trilogie se chystá na Blu-ray

Vložil d.f.h, 14. Duben 2010 - 8:06

Obrázek uživatele d.f.h

Měl jsem takový pocit, že jsem o tom někde něco četl :-) Díky za doplnění. Takže už zbývá jen Pro hrst dolarů a mohlo by to být kompletní…

Re: Dolarová trilogie se chystá na Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Duben 2010 - 22:56

Obrázek uživatele Anonym

Hmm tak to som zvedavý ako to s tou trilógiou dopadne. A teda či MGM a FOX si dajú záležať a všetky filmy teda aj Hodný, zlý a ošklivý nanovo zremastrujú. Pretože talianske vydanie od MONDO je od MGM 100× lepšie !

No a taliani už majú zasebou aj vydanie Pro pár dolarů navíc – MONDO a parádnu Collector' s Edition Pro hrst dolarů http://forum.blu-ray.com/…n-italy.html