Doba ledová (recenze Blu-ray)

vydáno 17. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: 20th Century Fox, Blu-ray, Doba ledová, Doba ledová 2, Doba ledová 2 - Obleva, Doba ledová 3, Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, DTS-HD Master Audio, film, Ice Age, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Ice Age: The Meltdown, MPEG-4 AVC

Doba ledová (Ice Age, 2002)

Časy se mění. Když se dnes řekne „animovaný film“, člověku se spíš vybaví Hledá se Nemo nebo Úžasňákovi, než klasika typu Sněhurka a sedm trpaslíků či Bambi. Počítačová animace (CGI) v mainstreamu už dávno zvítězila nad ruční prací a především studio Pixar poslední dobou chrlí jeden takový film ročně. Doba ledová ovšem představuje určitou výjimku.

Za vznikem filmu totiž stojí společnost Blue Sky Studios (divize 20th Century Fox), která se do roku 2000 specializovala výhradně na vysoce kvalitní fotorealistické CGI triky pro hrané filmy (např. Vetřelec 4: Vzkříšení, Star Trek IX: Vzpoura nebo Klub rváčů). Doba ledová vstoupila do kin až v roce 2002, kdy už mělo na trhu pevnou pozici právě studio Pixar se svými hity Příběh hraček, Život brouka nebo Příšerky s.r.o..

Nutno ale říct, že celá „ledová“ série (recenze pokračování Doba ledová 2 – Obleva a Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů na Blu-ray u nás vyjdou do konce listopadu) dosáhla nezanedbatelného úspěchu a Blue Sky Studios se tak stala s DreamWorks spolu jednou z mála společností, které jsou schopny konkurovat pixarovskému skoro-monopolu.

Za kladným přijetím Doby ledové stojí všechny faktory, obvyklé u animovaných filmů, určených pro nenáročné publikum širokého věkového rozpětí: líbivé grafické zpracování nereálného a svým způsobem stylizovaného světa, ústřední skupinka ne-lidských (v tomto případě zvířecích) hrdinů, velmi jednoduchý děj, důraz na situační i verbální humor, citově zabarvený vrchol filmu a lehké morální poselství.

To vše bez zbytečné infantility, s hlasy profesionálních herců (Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Jack Black), špičkovou animací a arzenálem gagů, které by se vyjímaly v jakémkoliv hraném filmu. Ano, animovaná produkce už dávno není jen dětskou záležitostí, Dobu ledovou bez problémů zvládne celá rodina, klidně i bez omladiny.

TIP: První český CGI animovaný celovečerní film Kozí příběh – Pověsti staré Prahy sice celou řadu z výše jmenovaných kladů nemá, ale my máme recenzi jeho Blu-ray vydání. Takže ji čistě pro srovnání doporučujeme…

Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002)

Doba ledová („Proč zrovna doba ledová?“ – „Proč? Co třeba proto, že je tady všude kolem jen LED?!“) se skutečně odehrává v období čtvrtohor, kdy značnou část severní polokoule pokrývala plocha ledovce. To samozřejmě do značné míry určuje „herecké“ obsazení filmu: kromě celé řady prehistorických zvířat tvoří ústřední, poněkud nesourodou skupinu mamut Manny, lenochod Sid, šavlozubý tygr Diego a svým způsobem také šavlozubá veverka Scrat.

Ačkoliv všechna zvířata migrují za teplem na Jih, samotářský Manny se vydává přesně opačným směrem, následován přihlouplým Sidem, který ho potřebuje jako ochránce (má totiž neuvěřitelný talent na problémy). Když naleznou opuštěné nemluvně a rozhodnout se vrátit ho kmeni pravěkých lidí, přidává se k nim úlisný tygr Diego, ovšem se zcela jinými záměry. Taková kombinace hodný / hloupý / zlý fungovala dobře už v klasických němých groteskách a úspěch má i v Době ledové.

Největší hvězdou je ale bezpochyby veverka Scrat – zmatené chlupaté zvířátko se ne nadarmo stalo maskotem celé série. Scrata na celém světě zajímají jen a jen oříšky; geniální scénky, ve kterých se snaží bez úspěchu ukojit svou sběratelskou vášeň, prokládají nepříliš komplikovaný děj filmu někdy nesouvisejícím, jindy zásadním, vždy ale vrcholně zábavným způsobem.

Technické provedení

Ačkoliv první Doba ledová vyšla na Blu-ray už na jaře 2008, k nám se dostává až teď (vychází 30. listopadu). Čekání ovšem stálo za to, ve vysokém rozlišení máme pohromadě hned celou trilogii.

Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002)

V době svého vydání se jednalo o jeden z vrcholů obrazového přepisu v rámci všech Blu-ray disků. Tento prim už Doba ledová dávno nedrží, referenční příčky obsadily animáky Ratatouille, Kung Fu Panda nebo VALL-I a hrané filmy jsou zcela jiná kapitola – přesto se na první pohled jedná o nadprůměrný obraz.

MPEG-4 AVC video o velikosti 18 GB s průměrným datovým tokem 31 Mbps poskytuje díky vysokému rozlišení především prostor pro detaily. Ty přitom ve filmu, jehož naprostá většina aktérů je pokrytá srstí, dovedou navodit někdy až neuvěřitelně reálný dojem. Nulový obrazový šum a neexistující filmové zrno je přirozeným efektem techniky vzniku, resp. pokud ho v sobě CGI sekvence mít nechce, tak tam není; úmyslným opakem je například hybridní Svět zítřka (recenze).

Obraz díky tomu působí doslova křišťálovým dojmem, k čemuž napomáhá i použitá paleta barev (bílá a modrá, ovšem v kontrastu s teplými barvami srsti živočichů) a všudypřítomný sníh a led. Doba ledová tedy v tomto směru dělá svému jménu skutečně čest.

Doba ledová (Ice Age, 2002) - Blu-ray video bitrate

V pozadí ale nezůstává ani zvuk. Originální anglická DTS-HD Master Audio 5.1 stopa dá poznat svou sílu hned v prvních minutách filmu, kdy díky Scratovi dojde k rozštěpení mohutného ledovce a subwoofer dostane příležitost si pořádně zařádit (rozhodně to není naposledy). Velmi často je využíváno i efektových kanálů, dojem prostoru je velmi dobrý.

Hudba Davida Newmana nepostrádá ústřední opakující se motiv, po většinu času ale spíš jen dotváří atmosféru a především ve vhodných chvílích útočí na city. Kromě českých titulků je pro dětské diváky připraven i český 5.1 dabing – nikomu jinému, než právě dětem ho ovšem (jako obvykle) nemůžeme doporučit.

Překladem se sice nevytratily zásadní vtipy a hlášky, postavy ale s jiným hlasem přišly o některé ze svých doslova povahových rysů; lenochod Sid bez svého šlapání na jazyk prostě není Sidem, i kdyby se pan Lábus na hlavu stavěl.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Doba ledová.

Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002) Doba ledová (Ice Age, 2002)

Bonusy

Doplňkových materiálů se na dvouvrstvý Blu-ray disk mohlo vejít daleko více, z dostupných 50 GB prostoru totiž zůstalo více než 20 GB volných. Takhle je nejcennějším bonusem samostatný pětiminutový „kraťas“ Scrat's Missing Adventure – Gone Nutty, nominovaný na Oscara, ve kterém samozřejmě hraje hlavní roli šavlozubá veverka Scrat a hromada oříšků.

Audiokomentář obou režisérů filmu (Chris Wedge, Carlos Saldanha) má dvě podstatné nevýhody: jednak není doplněn českými titulky, takže je určen pouze pro pokročileji anglicky vybavené jedince, především ale po pravdě řečeno trochu postrádá smysl. U animovaného filmu totiž není možné příliš obsáhle hovořit o hereckých výkonech, zajímavých lokacích nebo použitých tricích a postupech…

Necelých deset minut vynechaných a alternativních scén pak díky své prezentaci ve standardním rozlišení poskytuje vhodné srovnání s filmem ve vysokém rozlišení.

Bontonfilm - logo

Verdikt? Podívat se na dobrý animovaný film dnes není nic trapného v jakémkoliv věku. Doba ledová je kvalitní snímek, kterému se na Blu-ray dostalo zřejmě maximální možné péče. Díky českému dabingu potěší i ty nejmenší a navíc se jedná o první díl trilogie, takže se během sledování můžeme těšit na pokračování. V tomto případě tedy není vůbec co řešit.

Blu-ray film Doba ledová k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře