Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (recenze Blu-ray)

vydáno 1. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: 20th Century Fox, Blu-ray, Doba ledová, Doba ledová 2, Doba ledová 2 - Obleva, Doba ledová 3, Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, DTS-HD Master Audio, film, Ice Age, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Ice Age: The Meltdown, MPEG-4 AVC

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) (Blu-ray)

Do třetice všeho dobrého. Trilogie Doba ledová na Blu-ray bezpochyby patří k vrcholům letošní tuzemské nabídky titulů, my jsme se u příležitosti jejího včerejšího vstupu na náš trh už podívali na zoubek filmům Doba ledová (recenze) a Doba ledová 2 – Obleva (recenze). Je tedy logické, že dnes je na řadě třetí díl.

Snímek Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů se v kinech objevil letos v létě, tedy tři roky po svém „vodnatém“ předchůdci. Ačkoliv se ve všech směrech opět jedná o nastavovanou kaši (což nemyslíme nijak špatně, prostě to tak je), film sklidil obrovský úspěch a stal se druhým nejvýdělečnějším animovaným filmem v historii. Tvůrci tedy opět trefili do černého a velkou zásluhu na tom měla především 3D verze.

Ta se promítala v kinech, vybavených technologií RealD, tedy i u nás v síti multiplexů Palace Cinemas. Hned na začátek se ale sluší říct, že na Blu-ray nalezneme pouze standardní 2D verzi. Studio Fox zřejmě (docela rozumně) usoudilo, že na 3D v domácích podmínkách ještě nenastal ten pravý čas.

„Plochý“ obraz ale diváckému zážitku nic neubírá – to je druhá věc, kterou je nutné zdůraznit. Čistě technicky je sice v některých scénách poznat, že se u nich s prostorovým efektem přímo počítalo (nejrůznější pohledy do hlubin, průlety jeskyněmi, v perspektivě nenápadně rozestavěné předměty); nicméně svou sílu si zachovávají i bez něj.

TIP: Několik 3D filmů se už ale na Blu-ray objevilo – například dokument Monstra oceánů 3D: Pravěké dobrodružství. Přečtěte si naši recenzi!

Každý film samozřejmě nejlépe funguje díky dobrému příběhu. Totiž, příběhu… Ale ano, celá trilogie Doba ledová cosi na způsob dějové linie přece jen má: v podstatě se jedná o sérii scének a gagů s více či méně chlupatými zvířátky v hlavní roli, propojenou adventurními prvky (je potřeba se dostat z místa A do místa B, v čemž je ovšem vždy nějaký problém) a obalenou nějakým tím citovým balastem.

Jinak na tom není ani Doba ledová 3. Po oblevě z předchozího filmu je všude stále pěkně zasněženo (s časovou posloupností si tahle série hlavu moc neláme, ale to je úplně jedno), mamutí páreček Manny a Ellie očekává potomka, šavlozubý tygr Diego začíná mít problémy s fyzickou kondicí a lenochod Sid nalezne tři opuštěná vejce, o která se začne starat s potrhlostí sobě vlastní. Vejce jsou ovšem dinosauří.

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009)

Dinosauři jsou ve třetí Době ledové novinkou. Velcí, malí, tlustí, tencí, hodní, zlí i létající – ti všichni si klidně žijí v obrovském podzemním světě, ukrytí před nepřízní ledu a mrazu. A právě do této dinosauří říše se naše známá smečka savců (včetně protivných bratrů vačičáků) vydává hledat Sida, kterého si spolu se třemi dinosauřími mláďaty, která se vylíhala z vajec, odnesla naštvaná matka Tyranosauřice.

Barevný svět dinosaurů, plný nejrůznějších tvorů, nástrah a překvapení, je po všudypřítomném sněhu, ledu a vodě prvních dvou dílů příjemným zpestřením. Navíc v něm žije psychicky poněkud hodně vyšinutý lasičák (to je samec od lasičky, víme?) Buck, který se ke skupině zachránců přidá a pomůže jim přežít v neznámém světě.

Celé je to jako obvykle dostatečně zábavné pro malé i větší diváky (no, tentokrát spíš pro ty menší…), zcela úmrtí prosté a bez kapky krve, s velkou dávkou emočně vypjatých scén a šťastným koncem. Nechybí ani smolné oříškové eskapády šavlozubého veveřáka Scrata a jeho nové, skutečně ďábelské partnerky – veverky Scratte.

Technické provedení

První dvě Doby ledové se k nám na Blu-ray dostaly se značným zpožděním oproti zbytku světa, trojka už ale drží krok – v regionu A (USA) vyšla před měsícem. Bohužel jsme díky dosud nespecifikovaným technickým problémům (podezřelým číslo jedna je nová verze ochrany BD+) nemohli disk podrobit naší obvyklé analýze obrazového bitrate a parametrů zvuku, místo suchých čísel tedy tentokrát budou víc než kdy jindy promlouvat subjektivní dojmy.

A že je o čem mluvit! MPEG-4 AVC video působí na první pohled naprosto dokonale a bližší prozkoumání tento fakt jen potvrzuje. Připravte se na explozi barev, ohromující kontrast, neuvěřitelně ostré detaily a hloubku obrazu, to vše v absolutně čistém provedení bez sebemenších kompresních artefaktů, obrazových nedokonalostí nebo dokonce šumu či zrna.

Jistě, je to přece animovaný film, pro který jsou (resp. mohou být) na Blu-ray všechny tyto vlastnosti typické… Faktem ale je, že z celé trilogie má právě až třetí Doba ledová šanci dostat mezi obrazově špičkové referenční tituly.

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009)

Zvuk je na tom trochu jinak. Ne, rozhodně není špatný, dokonce se jedná o jeden z mála titulů na našem trhu, vybavených DTS-HD Master Audio 7.1 stopou (samozřejmě pouze původní zvuk)… Faktem ale je, že se v porovnání s bombastickým obrazem trochu ztrácí. Je kvalitní, dobře využívá rozložení v prostoru, obří dinosauři se díky subwooferu skoro procházejí po vašem pokoji – jenže to už je dnes víceméně standard.

Hudební doprovod Johna Powella je v podstatě variací na jeho vlastní motivy z druhého dílu, což je ale docela fajn, protože působí příjemně povědomým dojmem. Sekci jako obvykle uzavřeme zmínkou o přítomnosti českého 5.1 dabingu, který pustíme večer dětem. Jako u předchozích dvou filmů trilogie sice není nejhorší, ale původní zvuk s českými titulky je přece jen nesrovnatelně lepší. Nemyslíte?

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů.

Bonusy

Jakožto čerstvě vydaný je Blu-ray disk Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů po bonusové stránce vybaven daleko lépe, než předchozí díly. Konečně přicházejí ke slovu tolik vyzdvihované interaktivní možnosti „modrého“ formátu, které sice filmu samotnému většinou moc výrazně nepomohou, ale mohou přinést novou porci zábavy

Audiokomentář rozsáhlého týmu tvůrců a herců tedy raději hned přeskočíme (stejně není vybaven českými titulky) a podíváme se na atrakci jménem Storybook Maker. Představte si, že na obrazovce televizoru sestavujete knihu: na každou stránku umístíte vlastnoručně vybraný snímek z libovolné scény filmu, zvětšíte ho, oříznete nebo převrátíte, doplníte textovou hláškou a tak pokračujete dalšími stránkami, až je váš vlastní příběh hotový. „Knihu“ si pak uložíte a kdykoliv znovu stránku po stránce prohlédnete (zůstává v paměti přehrávače). Zajímavé!

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009) Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 2009)

Z trochu jiného soudku je Buck's Survival Guide: Fun Fossilized Factoids, tedy po našem Buckův průvodce jak přežít. Po aktivaci tohoto módu se při sledování filmu čas od času objeví ikonka, umožňující vstup do krásně zpracované encyklopedie všech „potvor“, se kterými se lze ve třetí Době ledové setkat. Postupně se tak odemyká celá encyklopedie, která kromě textu (bohužel pouze v angličtině) obsahuje i trojrozměrný model každého zvířete a další zajímavé údaje.

Čtyři dokumenty (Evolution Expedition, Buck: From Easel to Weasel, Unearthing the Lost World, Falling for Scratte, celkem přes 40 minut) ve vysokém rozlišení jsou celkem zajímavé a upovídané, dvě vynechané scény jsou k dispozici pouze ve formě animovaného storyboardu (a je škoda, že se do filmu nedostaly, protože jsou opravdu zábavné). Hudební video Walk the Dinosaur, poskládané ze scének filmu, je zajímavé asi jen tím, že ho nazpívala Queen Latifah, která mluví mamutici Ellie.

Na disku jsou také oba krátké extra filmy s veverkou Scratem, které byly na discích s předchozími dvěma filmy – tedy Gone Nutty a No Time for Nuts. Navíc přibyla sedmiminutová groteska Surviving Sid v hlavní roli s potrhlým lenochodem, ze které se dozvíme, jak vlastně vznikl Grand Canyon. To neuhodnete…

Bontonfilm - logo

Verdikt? Pokud máte rádi první dvě Doby ledové a máte je na Blu-ray, ta třetí by vám ve sbírce rozhodně neměla chybět. Už jen proto, že se jedná o obrazově špičkový disk s kvalitní bonusovou výbavou. Celá trilogie navíc drží víceméně stejnou laťku příjemně nenáročné animované zábavy, takže ani v tomto směru není příliš co řešit. Prostě očekávaný standard, který ale v žádném případě nezklame.

Blu-ray film Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Prosinec 2009 - 15:12

Obrázek uživatele Anonym

nemohu souhlasit s vaším názorem, že český dabing stojí za houby. nejsem jediný, kdo si pouští u filmu český dabing a nehodlá louskat titulky. při výběru filmu na bd, jež stojí několik set korun jecz dabing nezbytností

Re: Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 1. Prosinec 2009 - 15:25

Obrázek uživatele d.f.h

To je v pořádku, na dabing má každý právo. Je dobře, že ho distributoři teď už dávají ke všem filmům na Blu-ray (samozřejmě až na výjimky v řádech jednotek titulů), ale po pravdě řečeno vždy budou i diváci, kteří to nijak neocení :-)

Faktem je, že u dětských filmů, kterých na Blu-ray vychází stále více a jsou vítaným zpestřením rodinné zábavy, je dabing nutností. Proto se o něm také v recenzích na všechny tři Doby ledové alespoň zmiňujeme (většinou ho totiž ignorujeme), od jeho hodnocení se ale předem distancujeme.

Prostě tam je.

Re: Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (recenze Blu-ray)

Vložil Ondřej Peterka (bez ověření), 4. Prosinec 2009 - 11:44

Obrázek uživatele Ondřej Peterka

Zrovna v tomhle případě stojí nezaměnitelný „British“ projev Simona Pegga jako „lasičáka“ opravdu za to. S dětma je to horší, leda je naučit rychle číst, nebo dobře anglicky. :)