Doba ledová 2 - Obleva (recenze Blu-ray)

vydáno 24. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, Doba ledová, Doba ledová 2, Doba ledová 2 - Obleva, Doba ledová 3, Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, DTS-HD Master Audio, film, Happy Feet, Ice Age, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Ice Age: The Meltdown, MPEG-4 AVC

Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006)

Blu-ray vydáním filmových sérií se věnujeme rádi:

Když jsme tedy před týdnem přinesli recenzi první Doby ledové na Blu-ray, slibovali jsme i další dvě pokračování – a slib plníme. Je úplně jedno, že se v případě téhle trilogie jedná „jen“ o animáky, protože jak je psáno ve výše uvedené recenzi: animovaná produkce už dávno není jen dětskou záležitostí, Dobu ledovou bez problémů zvládne celá rodina, klidně i bez omladiny.

To samozřejmě platí i pro druhý díl, příznačně nazvaný Doba ledová 2 – Obleva. Čtyři roky trvalo, než se v roce 2006 objevilo další zasněžené a ledové dobrodružství se všem známou trojicí chlupatých pravěkých zvířátek, šílenou šavlozubou veverkou a tentokrát i větším než malým množství vody. Je přece obleva!

Může vůbec film, který se odehrává ve stejném prostředí, na podobně omezeném dějovém prostoru a za účasti stejných postav (včetně jejich skvělých dabérů) přinést něco nového, čím by mohl zaujmout publikum? Jistě, je to animák a publikem jsou tedy především mladší ročníky, které na nějaké složité zápletky příliš neužije, ale stejně…

Ano, může. Doba ledová 2 umísťuje děj do doby globálního oteplování, nenápadně naznačovaného už v závěru prvního dílu, čímž vzniká prostor pro nové putování (tentokrát se jedná o útěk před hrozícím protržením ledovcové hráze a následnou velkou potopou), nové humorné situace i nové postavy.

V krátkosti řečeno – mamut Manny najde svou novou, poněkud praštěnou lásku, nešikovný lenochod Sid se stane Ohňovým králem, šavlozubý tygr Diego překoná svou jedinou slabou stránku, veverka Scrat bude mít opět trable s oříšky (a zcela nechtěně také zásadní vliv na šťastný závěr), všechna zvířátka přežijí potopu světa ve zdraví (tedy až na jednu malou výjimku…) a my všichni se u toho budeme bavit. Co víc si přát?

Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006)

Jistě, stejně jako v případě prvního dílu se jedná o nenáročnou, oddechovou zábavu, ale to vůbec nevadí – přesně takovýhle nějaký film potřebuje občas každý. Po všeobecně známých negativních zkušenostech se sestupnými tendencemi v rámci libovolné série (schválně – dokážete vyjmenovat tři pokračování, která by nebyla horší, než jejich předchůdci?) se nejedná o vůbec žádné zklamání, přesně naopak.

Noví hrdinové (zástupci lidí tentokrát úplně chybí a je to dobře) dostali nové hlasy, neodolatelná je zejména Queen Latifah jako mamutí samička Ellie, Seann William Scott je pak jako jeden z protivných „vačičáků“ doslova k sežrání. Eskapády oříškomilné veverky není nutné zdůrazňovat, jako minule patří k vrcholům celého filmu, nově se ale objevuje několik hudebních čísel, z nichž zejména estrádní Food, glorious food v podání nedočkavé kolonie supů je v tom nejlepším slova smyslu naprosto neuvěřitelná.

Technické provedení

Doba ledová 2 se ve světě na Blu-ray objevila paradoxně dříve, než jednička – v roce 2006, tedy u příležitosti svého uvedení v kinech. Má sice na pohled nepatrně lepší obraz (což je ovšem způsobeno spíš pokročilejším stylem animace a bohatší paletou barev, než kvalitnějším transferem), jinak jsou ale oba filmy technicky v podstatě srovnatelné.

Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006)

MPEG-4 AVC video o velikosti 18 GB se může pochlubit průměrným datovým tokem 28 Mbps, všeobecně detailním podáním, vysokou ostrostí a skvělým podáním barev. Po pravdě řečeno, od moderního animáku snad ani nelze nic jiného očekávat (ovšem i taková sedmdesátiletá Sněhurka může ve vysokém rozlišení vypadat úchvatně, když se do ní nasype pár milionů dolarů…).

V porovnání s o čtyři roky starším prvním dílem trilogie je na první pohled poznat především obrovský skok, který za tu dobu udělala fotorealistická CGI animace. Pokud byla v prvním „ledovém“ filmu zvířecí srst pouze uvěřitelná, tak teď je naprosto reálná. Pokud bylo v prvním dílu možné tajit dech nad nadýchaným sněhem a chladným modrým ledem, ve dvojce neuvěříte, že všudypřítomná voda není skutečná a jen zakomponovaná do animovaného obrazu. A tak dále – pokrok prostě nepočká!

Mnohem lepší a řekněme jaksi výraznější je v případě druhé Doby ledové také hudební složka. John Powell se postaral o silný ústřední motiv, který bez problémů prostupuje celým dějem v podobě nejrůznějších emotivně zbarvených variací a evokuje cosi důvěrně známého. Není divu – Powell je jedním z nejznámějších spolupracovníků samotného velkého Hanse Zimmera a na svém kontě má už slušnou řádku kvalitních soundtracků (mimo jiné například i pro animáky Slepičí úlet nebo Happy Feet).

Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) - Blu-ray video bitrate

Originální DTS-HD Master Audio 5.1 zvuková stopa je především velmi vyvážená. Všudypřítomná hudba je jen kulisou pro pečlivě namíchanou směs ruchů, periferních zvuků a hlasů, takže celý svět skutečně žije. Akční dynamika sice přijde ke slovu hned v několika scénách, působí ale naprosto přirozeně a nijak přehnaně.

Dialogy jsou velmi čistě a jasně servírovány přímo z centrálního repra. Stejně jako v případě první Doby ledové je sice k dispozici český dabing (a není nejhorší), ten ale opět doporučujeme přenechat dětem a vychutnat si originální znění s kvalitními českými titulky. Čekal snad někdo něco jiného…?

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Doba ledová 2 – Obleva.

Bonusy

Blu-ray vydání Doby ledové 2 u nás vychází na dvouvrstvém 50 GB Blu-ray disku, na kterém ovšem zůstává dobrá třetina volného místa. Bonusů by se k filmu tedy určitě vešlo více, kdyby ovšem nějaké byly – až na dvě interaktivní hříčky, které se bůhví proč nekonají, je tato edice úplně stejná, jako původní z regionu a (Amerika).

Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006) Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age: The Meltdown, 2006)

V první řadě jsou tedy k dispozici dva audiokomentáře, jeden od tvůrců filmu a druhý od dabérů postav. Zejména ten druhý je značně ukecaný a poměrně zábavný, ocení ho ovšem jen pokročilejší angličtináři, stejně jako v případě audiokomentářů na první Době ledové se ani tentokrát nekonají české titulky.

Novinkou je obrázkový videokomentář ve formě obrazu v obraze, doplňující děj filmu nejrůznějšími skicami, návrhy 3D modelů a dalšími grafickými drobnostmi. Po pravdě řečeno daleko lepší je v tomto ohledu The Animation Director's Chair, tedy samostatná sekce se šesti scénami filmu, ve které můžete plynule přepínat mezi čtyřmi fázemi CGI obrazu: původní náčrt, 3D modely, hrubá animace a finální podoba.

Podobně jako u prvního dílu, ani tentokrát nechybí krátké Scratovo dobrodružství – tentokrát je to No Time For Nuts, místy ještě vtipnější, než samotný hlavní film. Vynechané scény nestojí příliš za řeč, jsou jich necelé dvě minuty, stejně tak příliš nezaujme ani série krátkých černobílých filmečků ve stylu padesátých let, představujících jednotlivé ústřední postavy filmu formou fiktivního dokumentu.

Bontonfilm - logo

Verdikt? Doba ledová 2 – Obleva si na nic nehraje. Je to solidní pokračování solidní první Doby ledové (tu recenzi byste si vážně měli přečíst!), které něco málo přidává, nic podstatného neubírá a baví úplně stejně, ne-li víc. A když už jsme filmovými sériemi začali, tak u nich i skončíme – samozřejmě, příště se můžete těšit na Dobu ledovou 3: Úsvit dinosaurů, která u nás na Blu-ray vychází přesně za týden.

Blu-ray film Doba ledová 2 – Obleva k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Doba ledová 2 - Obleva (recenze Blu-ray)

Vložil webnovel (bez ověření), 19. Září 2018 - 8:21

Obrázek uživatele webnovel

I have been seeking information on this topic for the past few hours and found your post to be well written and has solid information. Thank you!