Digitálně zrestaurované perly světové kinematografie v Kině Světozor

vydáno 30. 12. 2009 | autor Kino Světozor | sekce Tiskové zprávy | téma Filmy, Z domova

Tagy: 4K, It's a Wonderful Life, Kino Světozor, Kmotr, Někdo to rád horké, Some Like It Hot, Světozor, The Godfather, Život je krásný

Kino Světozor - logo

Kino Světozor uvede na přelomu roku unikátní sérii projekcí digitálně zrestaurovaných filmů světové klasiky. Diváci tak na plátně Světozoru uvidí výsledky několikaleté pionýrské práce amerických studií, která digitalizují legendy filmového plátna v nejvyšším rozlišení.

Prvními třemi tituly, které kino Světozor od 27. prosince do 13. ledna uvede, budou filmy Někdo to rád horké (Some Like It Hot, USA 1959, Billy Wilder), Život je krásný (It's a Wonderful Life, USA 1946, Frank Capra) a Kmotr (The Godfather, USA 1972, Francis Ford Coppola). Filmová legenda všech legend – Kmotr – se tak konečně dostane na česká plátna, a to v dokonalé kvalitě!

Opravdová klasika

Jedná se o skutečně zajímavé kousky z filmové historie. V první řadě legendární Kmotr – mistrovské epické dílo Francise Forda Coppoly, které líčí vzestup sicilské rodiny Corleonů v Americe, s Marlonem Brandem v hlavní roli coby Don Corleone.

Trilogie Kmotr (Godfather Trilogy, The, 2008)

Druhým filmem je vynikající komedie Billyho Wildera z roku 1959 Někdo to rád horké, která se již dávno zařadila do zlatého fondu filmové klasiky. Vedle neodolatelných výkonů Jacka Lemmona, Tonyho Curtise a Marilyn Monroe v hlavních rolích potěší také skvělá jazzová hudba Mattyho Malnecka.

Jako třetí titul této minisérie uvede kino Světozor film Život je krásný  – odpověď režiséra Franka Capry na noirové snímky ze čtyřicátých let, která se stala americkou vánoční klasikou.

„Vidět tyto klasiky na filmovém plátně je něco, na co museli filmoví diváci v této zemi čekat opravdu dlouho. Pro mě je opravdovou událostí především projekce Kmotra,“ dodává Radim Habartík z kina Světozor.

4K = 35 mm

Nápad zrestaurovat klasické 35 mm filmy se zrodil v roce 2006. To byl rok, kdy technologie pokročila do stádia, kdy již bylo možné zpracovávat obraz v rozlišení 4K, které je označováno jako ekvivalent 35 mm filmu. Za asistence režisérů jako jsou Steven Spielberg a Francis Ford Copolla byl nastartován několikaletý proces složitého restaurování filmů v rozlišení 4K.

„Například u filmu Kmotr byla jedinou známou a opravdu zachovalou kopií filmu, která byla retaurátorům k dispozici, kopie s italskými titulky v obraze. Originální negativ filmu z archivu studia Paramount Pictures byl zase z části zničen a 21 minut bylo zcela nepoužitelných. Už jen získat kvalitní podklad pro digitalizaci tak nebylo vůbec jednoduché,“ říká Ivo Andrle, dramaturg kina Světozor.

Kino Světozor

Následná digitalizace pak probíhala zdlouhavě – doslova scanováním filmového políčka po políčku. A těch má film v jedné vteřině 24. Během celého procesu byli jako konzultanti povoláni původní autoři filmů. U filmu Kmotr tedy procesu přihlížel kameraman Gordon Willis a režisér Francis Ford Coppola.

Brzy přijdou další

„Kmotr, Někdo to rád horké a Život je krásný se řadí mezi první filmy, které kino Světozor ve své zdigitalizované podobě uvede. V následujících měsících se diváci ale mohou těšit na další filmy,“ prozrazuje Petr Jirásek, ředitel kina Světozor.

Filmy Kmotr, Někdo to rád horké a Život je krásný v kině Světozor digitálně denně od 27. prosince do 13. ledna 2010!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře