Denon DVD-A1UD - Blu-ray přehrávač pro nejnáročnější

vydáno 11. 12. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: 1080p, AVP-A1HDCI, BD-Live, Blu-ray, BonusView, D.P.I.C., DDSC-HD, Denon, Denon Link, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DVD, DVD-A1UD, DVD-A1XV, DVD-Audio, Full HD, HDCD, HDMI, HDMI-CEC, HQV, POA-A1HDCI, přehrávač, SACD, SDHC, Silicon Optix Realta

Denon - logo

Společnost Denon, výrobce špičkové elektroniky, se rozhodla předvést celému světu, jak má vypadat high-endový přehrávač. Model DVD-A1UD je snem každého video i audiofila – neexistuje optický disk, se kterým by si nedokázal poradit.

Přímým předchůdcem přehrávače Denon DVD-A1UD je model DVD-A1XV, který před téměř čtyřmi roky jako první na světě použil čip Silixon Optix Realta, poskytující Hollywood Quality Video (HQV) obrazový procesing. Tehdy šlo samozřejmě „jen“ o upscaling a vylepšení DVD, ale i tak stál tento přehrávač téměř $5000.

Denon DVD-A1UD je o jednu generaci otických disků dál, přehrává tedy Blu-ray, DVD-Video, Audio CD a kromě toho ještě DVD-Audio, Super Audio CD (SACD) a HDCD (High Definition Compatible Digital), to všechno v tradičně nekompromisní kvalitě obrazu i zvuku.

Blu-ray přehrávač Denon DVD-A1UD

Nekompromisní je ovšem i předpokládaná cena – ¥546000 v Japonsku, $3800 v Americe a £3300 u nás v Evropě. Podle lokality se jedná o částku, balancující někde okolo sta tisíc korun, což je pro běžného smrtelníka těžko představitelná částka například za obří plazmovou televizi, natož pak za „obyčejný“ přehrávač.

Jenže Denon DVD-A1UD skutečně není běžný produkt a za svou cenu toho má hodně co nabídnout. Úctyhodná váha téměř 19 kg výrazným způsobem upozorňuje na masivní šasi a antivibrační konstrukci, vnitřně je pak přístroj uspořádán do sedmi oddělených bloků, což eliminuje elektrické a magnetické interference.

Zvukové části vévodí DDSC-HD obvod (Dynamic Discrete Surround Circuit-HD), technologie Denon Link 4th Edition, optimalizační algoritmus Advanced AL32 Processing Multi Channel, diskrétní 192 kHz 32bitový D/A převodník pro každý kanál, nechybí dekodéry Dolby Pro Logic IIx, DTS Neo:6 a samozřejmě Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio. Analogový audio výstup je 7.1.

Blu-ray přehrávač Denon DVD-A1UD - zadní strana

O video se stará opět čip Silicon Optix Realta, který z filmů na archaických DVD vymáčkne maximum. Full HD obsah na Blu-ray discích lze do kvalitního zobrazovače poslat přes HDMI 1.3a rozhraní v rozlišení 1080p, samozřejmě s podporou frekvencí 24 a 60 fps. Pro vylepšení SD i HD signálu jsou k dispozici technologie Digital Noise Reduction a Denon Pixel Image Correction (D.P.I.C.), jejichž názvy hovoří samy za sebe.

U Blu-ray filmů si lze vychutnat jak BonusView videokomentáře (PiP, obraz v obraze, Blu-ray profil 1.1), tak i BD-Live interaktivní funkce a bonusový obsah, dostupný přes internet (Blu-ray profil 2.0) – přehrávač Denon DVD-A1UD samozřejmě disponuje ethernetovým konektorem a vnitřní pamětí pro uložená data.

Blu-ray přehrávač Denon DVD-A1UD - pohled dovnitř

Mezi další příjemné vlastnosti patří přítomnost čtečky SD/SDHC karet, přehrávání MP3 a DivX souborů (vedle audio a videofilských formátů působící skoro až nevhodně), podpora HDMI-CEC, přehledné a snadno ovladatelné uživatelské rozhraní a podsvětlení všech prvků dálkového ovladače.

Pro případné movité zájemce bude mistrovský Blu-ray přehrávač Denon DVD-A1UD dostupný v Japonsku od ledna příštího roku, v Americe od února a nakonec v Evropě od března za ceny, zmíněné výše. Verze v černé nebo stříbrné barvě designově koresponduje s předzesilovačem AVP-A1HDCI a desetkanálovým zesilovačem POA-A1HDCI (každý z nich za hezkých $7500).

Blu-ray přehrávač Denon DVD-A1UD, předzesilovač AVP-A1HDCI a desetkanálový zesilovač POA-A1HDCI

A co vy? Našli byste pro tento high-endový přehrávač využití? Máte sbírku SACD nebo DVD-Audio skvostů? Setkali jste se vůbec s HDCD nahrávkami? Věříte, že dobrý Blu-ray přehrávač může být zároveň i skvělým přehrávačem audia?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře