David Bordwell je v Praze, dnes a zítra přednáší na Filozofické fakultě UK

vydáno 25. 6. 2014 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova, Ze světa

Tagy: 25fps, David Bordwell, Dějiny filmu, FFUK, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Iluminace, Kristin Thompson, Národní filmový archiv, NFA, Pandora’s Digital Box, Umění filmu: Úvod do studia formy a stylu

Pokud se aktivně zajímáte o kinematografii a nikdy jste neslyšeli jméno David Bordwell, styďte se. Spolu s manželkou Kristin Thompson patří totiž Bordwell mezi nejznámější a nejdůležitější filmové teoretiky a historiky současnosti a kdo nikdy nečetl jejich Dějiny nebo Umění filmu jako by – myšleno zcela vážně – nebyl. Možnost si Bordwella poslechnout a nasát moudra však bylo pro tuzemské fanoušky, popřípadě studenty filmových věd, takřka nemožné. Jeho domovskou půdou je totiž University of Wisconsin-Madison, kde přednáší.

Bordwell

Máme však to štěstí, že nás jediný časopis pro vědeckou reflexi kinematografie Iluminace slaví 25 let existence a při té příležitosti připravil cyklus přednášek a promítání Iluminace odjinud, který dnes a zítra vrcholí dvěma přednáškami (obě samozřejmě v angličtině) Davida Bordwella na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Obě se uskuteční ve Velké aule (místnost 131) s kapacitou 400 míst (rezervace není možná a vstup je volný). Časový harmonogram včetně doplňkové projekce v kině Ponrepo, kterou Bordwell samozřejmě také uvede, je následující:

Středa 25. června

17.30 David Bordwell /I Love a Mystery: How 1940s Hollywood Changed Movie Storytelling

20.00 Edward Dmytryk / Sbohem, lásko má / 1944 / Kino Ponrepo

Čtvrtek 26. června

17.30 David Bordwell / Digital Film Projection: Four Tales of Technology

K tématu digitalizace se ještě hodí doplnit Bordwellova elektronická kniha Pandora’s Digital Box: Films, Files, and the Future of Movies, kterou si za směšné 4 dolary (cca 80 korun) můžete ve formátu PDF stáhnout do počítače, tabletu nebo mobilu.

P.S. Sbírky našeho Národního filmového archivu jsou natolik unikátní, že Bordwell a Thompson, kteří jsou už několik dní v Praze, ve svém „volném čase“ přímo v NFA zkoumají sbírky filmů z 20. let.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře