Ďábel nosí Pradu (recenze Blu-ray)

vydáno 16. 3. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Ďábel nosí Pradu, DTS-HD Master Audio, film, Mamma Mia!, The Devil Wears Prada

Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) (Blu-ray)

Anne Hathaway nedávno slušně odmoderovala slavné Oscary, ukázala prsa v novém filmu Edwarda Zwicka Láska a jiné závislosti a prvoligovou „star“ se pokusí napřesrok stát díky spolupráci s Christopherem Nolanem, jenž ji obsadil do napjatě očekávaného závěru trilogie o netopýřím strážci pořádku The Dark Knight Rises.

Jenže ani jednoho by pravděpodobně nedosáhla, kdyby v roce 2006 nezískala roli v od pohledu tuctové, ale pro dámské publikum jistojistě zajímavé romantické komedii o odhodlané kariéristce, jež si musí projít pracovním i vztahovým peklem, aby si ujasnila priority a našla cestu skrz nekonečné pozlátko módních lodiček, huňatých kabátků a večerních rób s pasem vhodným pro vosy nebo anorektičky.

Což je přesně ta látka, kterou musí každá romanticky zasněná duše milovat. Pro pány jsou připravené fešné herečky, jejichž sex-appeal je dokonalým líčením a garderóbou umocněn minimálně o padesát procent. Na dámy čekají sympatičtí a chápaví junáci, a hromada módních výstřelků.

A všichni dohromady si mohou bez problémů užít univerzální příběh jedoucí po osvědčených klišé, užívající jemný humor, k němuž není potřeba vědět ani to, kdo byl Gianni Versace, a samozřejmě vyhrávající nasládlé popové melodie, jimiž je do filmu dávkována potřebná energie.

Ďábel nosí Pradu dokonale kombinuje prvky, které má mainstreamové publikum tak rádo, když si chce na sto minut lehnout na gauč, vypnout mozek a nechat si vyprávět příběh o popelce, která přišla nejen ke štěstí, ale i k vybranému vkusu, slávě a penězům.

Zkrátka dokonalý americký sen, jenž je v tomto případě načechraný především vynikajícím hereckým výkonem Meryl Streep, jež si svou roli věčně nabroušené perfekcionistky Mirandy užila snad ještě víc než trapné letní extempore značky Mamma Mia. A navíc si nemusela sahat do rozkroku, křepčit jako puberťačka a chovat se jako by jí tóny ABBY provedly dokonalou lobotomii. Za což palec vysoko nahoru.

Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006)

Podstatné však je, že ani Hathaway se vedle letité hollywoodské hvězdy neztratila a dokázala film s lehkou pomocí odtáhnout. Pravda, na to v tomhle případě stačil thymolinový úsměv, trocha diblíkovského nadšení a armáda stylistů. Ale stejně, Anne zde perfektně splnila úlohu naivní hrdinky, jež se během necelých dvou hodin poučí a vyroste z princeznovských střevíčků k botám pro opravdové ženské s ostrými lokty a citlivým srdcem.

Není tedy divu, že se stal z filmu svého času celosvětový hit (celosvětově utržil přes 300 milionů dolarů). Všichni přece chceme jednou za čas vypnout a nechat se chlácholit, že pokud budeme za své sny bojovat a ještě si najdeme čas pečovat o vlastní vztahy, získáme v budoucnu vysněnou práci, nejlepší ženskou/chlapa pod sluncem a peníze budeme přehazovat ne vidlemi, ale rovnou novým zahradním traktůrkem na odhrnování listí.

Jednoduše řečeno: Že se budeme mít dobře. A ačkoliv je realita často jiná a méně veselá, je pravda, že je příjemné se nechat na dvě hodiny zlákat do světa módních kreací, jimiž provádí vtipné postavičky, s nimiž byste i v reálu chtěli zajít „na jedno“. Sice by se pod přívalem tekutin pravděpodobně rozpustili (až tak cukrkandlové mnohdy jsou), ale těch pár chvil strávených v jejich přítomnosti by určitě pozvedlo náladu stejně, jako když se ďábel ohákl do Prady a vyrazil komandovat podřízené ve věhlasném magazínu Runway.

Technické provedení

Zpracování na Blu-ray si zaslouží drobnou pochvalu. Byť si Ďábel nosí Pradu zcela jistě nezařadíte mezi vizuálně nejúchvatnější disky, je třeba uznat, že mezi katalogovými tituly patří mezi to lepší, co lze v obchodních domech najít.

Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006)

Obraz zaujme především ve světlejších scénách, v nichž vynikají povětšinou těžce designové prostory (kavárny, restaurace, večírky, redakce Runwaye) a samozřejmě i lidé, kteří se v nich pohybují. Při bližším záběrování je sice znatelné, že se jedná o starší transfer (množství detailů se pohybuje lehce nad průměrem, takže vrásky nikomu moc počítat nemůžete), rovněž je ale nápadné, že se tvůrci pokoušeli natočit co možná nejjemnější obraz. Tudíž nelze absenci některých textur Blu-ray vůbec vyčítat.

Komplikovanější jsou tmavší scény, v nichž nejednou vystrčí růžky nepříjemný nadbytek zrna (je ho oproti jiným scénám opravdu několikanásobně víc) a černá v pozadí začne pohlcovat herce, kteří spolu vedou v popředí scény dialog. Ne že by se jednalo o výraznou vadu (zážitek vám něco takového určitě nezkazí), ale určitě nejde o klad. Na druhou stranu je černá (a i ostatní barvy) pěkně sytá, stíny vykreslují moc pěkně a film nepostrádá potřebný kontrast.

Obraz rovněž netrpí neduhy, jakými jsou škrábance, špína, DNR či Edge Enhancement.

Po zvukové stránce pak nelze filmu vytknout téměř nic. Jakožto romantická komedie nemá Prada prakticky šanci něčím oslnit, a tak se soustředí především na dobrou prezentaci toho, co má. To znamená kvalitní předvedení křišťálově čistých dialogů a samozřejmě i pulzujícího soundtracku, jenž mnohdy zatočí se subwooferem a předními kanály víc než některá katalogová vydání akčních hitů.

Kvalitní namixování o sobě dává vědět především při četných montážích, kdy Andrea pobíhá po ulicích, vyhýbá se taxíkům a do toho hučí jeden popový song za druhým, a rovněž i na speciálních akcích, na nichž jsou přítomny blesky fotografů apod. Zároveň však disku nedělá problém prodat ani klidnější pasáže s tklivou melodií v pozadí, kdy se jen buduje atmosféra, anebo má divák s hrdinkou soucítit.

Kéž by podobně kvalitních stop (v tomto případě 5.1 DTS-HD Master Audio) bylo víc.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Ďábel nosí Pradu.

Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006) Ďábel nosí Pradu (Devil Wears Prada, The, 2006)

Bonusy

Vynechám-li Vystřižené scény (lze je pustit i s komentářem – bez českých titulků), z nichž valná část zůstala na podlaze střižny zcela zaslouženě, a nepříliš vtipný Gag Reel alias Pokažené záběry, zbývá na disku pouze jediný bonus – audiokomentář režiséra a dalších pěti členů štábu (střihač, producentka, maskérka…).

A ač mě příliš neberou standardní povídačky o kvalitě obsazených herců, všelijakém líčení, výběru stylových hadříků apod., bavil jsem se během dvouhodinového povídání nečekaně dobře. Celý štáb je velmi příjemný na poslech, málokdy se stane, že by někdo někoho překřikoval (což je u podobného počtu lidí na mikrofonem nevídané), a postupně se dostane na většinu věcí, které chcete o podobné žánrovce vědět. Dokonce se tvůrci pozastaví i nad technickými aspekty (střih), což je vzhledem k tématice filmu, od níž očekáváte jen módní krafání, vyloženě osvěžující.

Je ovšem škoda, že se nikdo ani nesnaží maskovat, že je Prada na Blu-ray pouze překlopeným DVDčkem. Ne že bych od katalogových titulů čekal zázraky v podobě podrobného Picture in Picture, ale pár samostatných dokumentů o zákulisí by vůbec neuškodilo. Obzvlášť u filmu, který diváky u pokladen kin svého času solidně podojil.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře