Čína přichází s UltraHD televizí za směšných 999 dolarů

vydáno 12. 8. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Televizory, Ze světa | 17 komentářů

Tagy: 4K, 4k tv, 7E504D, televize, televizor, televizory, TLC, ultraHD

Uplynulé týdny a měsíce nás velcí světoví výrobci televizorů přesvědčovali, že na dalších několik měsíců a možná i let budou zobrazovače se schopností přechroustat 4K jen výsadou těch nejbohatších. Číňané z TCL jim teď ale zapálili koudel u pozadí, neboť vyrukovali s UltraHD televizí doslova za pakatel.

TCL oznámilo, že v září vypustí do amerických obchodů 50palcový model 7E50AD, který ponese vysačku doslova směšných 999 dolarů. Ano, v době, kdy Sony, Samsung i LG oznámili, že jejich nejlevnější modely půjdou na cenu 5000 dolarů Číňané vyrukovali s cenou, již si může dovolit v podstatě každý.

Co za ni dostanete? UltraHD televizor, který je kromě 4K (tedy rozlišení 3 840×2 160 pixelů) vybaven LED podsvícením, 120Hz obnovovací frekvencí a dynamickým kontrast 5 000 000:1. Co se konektivity týče, má televizor 4 HDMI vstupy, USB vstup pro přehrávání externích médií a samozřejmě i je kompatibilní i s MHL adaptérem pro připojení mobilního telefonu.

TCL 7E50AD

TCL rovněž udává, že televize zvládá 4K upscale médií s nižším rozlišením a že součástí balení je SRS TruSurroundHD zvuk, který ale majitele domácího kina stejně nemusí výrazně zajímat. To vše v poměrně vzhledném zařízení s tenkým rámečkem a kovovou povrchovou úpravou.

Již nyní je jasné, že za nízkou cenu zákazník zaplatí nedostatky jak v kvalitě obrazu a zvuku, tak ohledně softwaru, nicméně cenově konkurenční Seiki SE50UY04 nesbírá od kupujících, kteří si uvědomují, co a za jaké peníze kupují, nikterak tragické ohlasy (nejvíc za uši – i od recenzentů – dostávají odchylky barev a kresba stínů), takže by ani TCL nemuselo být úplně k ničemu.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil atlass (bez ověření), 12. Srpen 2013 - 23:08

Obrázek uživatele atlass

Cina Cina, to je pohroma pre zapadnu ekonomiku. Velky vyrobcovia maju problem konkurovat cinanom co sa tyka cien. Vyvoj, technologia nieco stoji a to sa okrem ineho odrazi v cene zapadnych znaciek. Potom pride nejaka neznama cinska znacka a odkopiruje to. Samozrejme za ovela nizsiu cenu. Vid mobily. Samozrejme kvalitou sa nevyrovnaju znamim znackam ale dnes uz to ludi vacsinou netrapi ale cena rozhodne. Zial. Jasne bude niekto namietat ze ved vsetko sa vyraba v Cine. Ale technologia je zapadna na rozdiel od noname cinskych znaciek.

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Franta (bez ověření), 28. Únor 2014 - 15:02

Obrázek uživatele Franta

S klidem mohu oponovat :-) vlastnil jsem nekolik vlajkovych modelu telefonu z Evropy i Asie a vsechny mely obrovske problemy. Siemens na ktery se neslo dovolat, Sony kteremu prestaly po 3 mesicich fungovat klavesy, Samsung … :-) samostatna kapitola… signal ve meste slusny, ale za hranici mesta se nikdo nedovolal. Upravy fw nepomohly.Z vyroby roztekly display, coz se ukazovalo postupne. Takze cinsky telefon mam rok, za cenu 4 tisic, s vybavou lepsi nez Galaxy III a obrovskym 6" displayem, 13Mpx fotakem vzadu a 5 vpredu. Nema nemeckou nebo ruskou optiku,ale slusne fotky dela. Za celou dobu zadne seknuti, problem se signalem ani jiny. Mimochodem, Ciname jsou dobri v prumyslove spionazi, ale delaji to vsichni (Apple-Samsung apod.) Vsichni chteji vydelavat miliardy, misto rychleho nasazeni inovaci, to je smutne. Tak ted je Cina postrci. Pro obycejne lidi jen dobre :-) Planuji nakup televizoru z Ciny s rozlisenim, ktere, jak psaly nektere nase odborne casopisy, neni pro nas jeste tak deset let. Pokud mi vydrzi stejne dlouho, jako muj cinsky dvd prehravac, ktery mam jedenact let, tak se na cesky film ve 4k mozna kouknu :-) . S poudravem Franta

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 8:46

Obrázek uživatele Stíhač

no to bude kvalita…

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 10:05

Obrázek uživatele Anonym

kvalita bude stejná,ne-li lepší ( viz telefony čínských značek ) jen se nebude platit kdoví kolik desítek nebo stovek tisíc za 4 písmena ( např. SONY )

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Anonym (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 10:03

Obrázek uživatele Anonym

A tady je názorně vidět, jaká je to ze strany " značkových " výrobců ( rozuměj 90% dílů je z Číny ) sprostá zlodějna, když chtěj za UHD statisíce.

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil atlass (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 13:58

Obrázek uživatele atlass

predstav si vynasiel nove baterie pre mobilne zariadenia, ktore by vydrzalo dajme tomu tyzden. Samozrejme ta to bude nieco stat, investicie do vyvoja, pociatocne vydavky budu tiez vysoke na zaplatenie strojov, zamestnancov a pod. potom spustis vyrobu dajme tomu, kde inde a to v Cine Ja kupim napr. mobil kde ta tvoja baterka bude namontovana, a so zopar odbornikmi tvoju baterku preskumame tak aby sme prisli na to ze kde je pes zakopany. Potom uz odkopirujeme technologiu vyroby (alebo lepsie uz na tvojich strojoch) a za min. plat so par zamestnancami spustim vyrobu. A ta plozim do smutku lebo budem mat taku cenu ze si ani neskrtnes. Budes tvrdit o sebe ze si vlastne zlodej?

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Apofis (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 15:30

Obrázek uživatele Apofis

neplacej blbosti

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 17:55

Obrázek uživatele Michal Kubeček

A vy snad máte nějaké důkazy nebo aspoň indicie naznačující, že ta firma něco nelegálně okopírovala? Nebo jen střílíte naslepo?

IMHO ty Ultra HD panely ve skutečnosti žádné převratné technologie neobsahují – panely (menší) se stejným rozlišením (ve smyslu dpi) se už nějakou dobu běžně vyrábějí a prodávají, tady je těch pixelů prostě jen víc, protože má panel větší plochu. Ale měl by být dražší úměrně tomu, kolikrát větší je ta plocha, nanejvýš o něco více, protože bude náročnější konstrukce a asi i chlazení. Nevidím technický důvod, proč by 50" panel měl se zhruba 3840×2160 pixely být mnohonásobně dražší než čtyři 25" panely s 1920×1080 pixely.

Netechnický důvod tu ale je, a to obchodní. Ceny „značkových“ Ultra HD televizí jsou brutálně přestřelené, protože se tradičně počítá s tím, že early adopters zaplatí (téměř) cokoli a teprve když se nasytí, půjde se postupně s cenami dolů a budou se přidávat další zájemci – něco jako při tzv. holandské dražbě (jen se tady neprodává jen jeden kus). Jediný „problém“ je v tom, že tentokrát se našel výrobce, který s ostatními nedrží basu (také by se tomu dalo říkat kartel) a začal prodávat s rozumnou marží. Problém to ovšem je jen pro ty výrobce, kteří se těšili, jak si budou dlouhé měsíce užívat obrovských marží, rozhodně ne pro zákazníky.

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil atlass (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 19:16

Obrázek uživatele atlass

no dvokazi nemam, ale niesom naivny ze v krajine v ktorej prijate autorske zakony naplatia, v krajine ktore nekopiruje len elektroniku ale aj auta a to bez nejakych okolkou nemaju problem vytasit na nejaku cinsku znacku znak napr, Mercedes, bude sa pri takejto „banalite“ zaoberat autorskymi pravami. Tu cenu co si nauctuje svetova znacka ci dava opravnene sa mozme dohadovat donekonecna. Proste nemozete konkurovat cenou tomu kto si zaobstara lacnu pracovnu silu, a nemusi platit za prava pouzitia tej ktorej technologie. Samozrejme su vynimky a su znacky ktore svedomito dodrzuju medzinarodne dohody ale tych je v Cine strasne malo. Ono si polozte otazku, preco svetove znacky postupne presuvaju vyrobu do Ciny. Odpoved isto poznate. A ty ktory este z nejakeho dvovodu nechavaju svoju vyrobu, maju a budu mat problem konkurovat Cine, ak ovsem nebudeme ochotny makat za plovicne platy tych sucasnych.

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 20:12

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„a nemusi platit za prava pouzitia tej ktorej technologie“ – Poprosil bych místo obecných a nic neříkajících frází o konkrétní vysvětlení, _jaká_ že je to ta převratná a revoluční technologie, která ospravedlňuje u Ultra HD televizí ceny v řádu statisíců korun. Co je na těch panelech tak zásadně jiného a složitějšího než na menších panelech se stejným fyzickým rozlišením, že si to podle vás vynucuje mnohonásobně vyšší cenu za jednotku plochy?

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil atlass (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 13:59

Obrázek uživatele atlass

predstav si ze si vynasiel nove baterie pre mobilne zariadenia, ktore by vydrzalo dajme tomu tyzden. Samozrejme ta to bude nieco stat, investicie do vyvoja, pociatocne vydavky budu tiez vysoke na zaplatenie strojov, zamestnancov a pod. potom spustis vyrobu dajme tomu, kde inde a to v Cine Ja kupim napr. mobil kde ta tvoja baterka bude namontovana, a so zopar odbornikmi tvoju baterku preskumame tak aby sme prisli na to ze kde je pes zakopany. Potom uz odkopirujeme technologiu vyroby (alebo lepsie uz na tvojich strojoch) a za min. plat so par zamestnancami spustim vyrobu. A ta plozim do smutku lebo budem mat taku cenu ze si ani neskrtnes. Budes tvrdit o sebe ze si vlastne zlodej?

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Franta (bez ověření), 28. Únor 2014 - 15:03

Obrázek uživatele Franta

:-) zdravy nazor :-)

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil marko (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 17:00

Obrázek uživatele marko

pocujem slovo Cina a otvara sa mi kudla, vdaka nim je tolko nezamestnanosti v EU…

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil atlass (bez ověření), 13. Srpen 2013 - 19:19

Obrázek uživatele atlass

veru, a bude horsie ak ovsem nebudemne (ako som uz pisal vyzsie) ochotny makat za nizsie platy…

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Dave (bez ověření), 15. Srpen 2013 - 18:40

Obrázek uživatele Dave

Mě se zase otvírá kudla když slyším takové dementy jako jseš ty. Zvykej si, střídání stráží ta tvá zbožnovaná prašivá Evropa půjde do kytek a za to co ve světě za zlo její lidé napáchali je to jenom dobře.

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil atlass (bez ověření), 15. Srpen 2013 - 23:55

Obrázek uživatele atlass

Dave predpokladam ze nezijes v europe lebo inac takuto hlupost by si nepisal. Neviem co ti europa spravila ale my co tu zijeme postupne pocitujeme ze aky je problem so zamestnanostou, a jeden z dvovodov je ze vsetka vyroba sa postupne stahuje do ciny. Ano kupis si od nich lacnejsie na rozdiel od „hnusnych, chamtivych“ kapitalistov. Len pre koho bude Cina vyrabat ten tovar ked nezamestnanych bude pribudat a nebudu mat peniaze si kupit telku alebo mobil. A este drobnost, co myslis dokedy bude cinan otrocit za nehorazne nizky plat pre tie „hnusne, chamtive“ firmy? Tiez vidi ze za aky peniaz pracuju ludia na zapade. A jedneho dna toho lacneho robosa preide trpezlivost…

Re: Čína přichází s UltraHD televizí za směšných ...

Vložil Franta (bez ověření), 28. Únor 2014 - 15:11

Obrázek uživatele Franta

Evropa udelala Evropskou unii, otevrela hranice podvodnikum a obchodnikum s lidmi. Vyhnala vietnamske " obchodniky" z Nemecka do Cech… V Cechach by nezamestnanost nebyla tak hrozna, nebyt zamestnavani cizincu. Neni prace pro Romy, kdyz misto nich se zamesnavaji Rumuni? Dalo by se pokracovat na nekolik stran. A jen mimochodem… proc nemame kvoty na dovoz zbozi z Asie? Zbozi, ktere zlikvidovalo nas textilni a sklatsky prumysl! To bych tu resil, ne nejake telefony ci televize. Nikdy jsme nebyli televizni velmoc.