Chaplin na Blu-ray rozesměje hned dvakrát

vydáno 25. 8. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Chaplin, Charlie Chaplin, Diktátor, DTS-HD Master Audio, film, Modern Times, Moderní doba, Světla ramp, Světla velkoměsta, The Gold Rush, Zlaté opojení

Zlaté opojení (The Gold Rush, 1925) Moderní doba (Modern Times, 1936)

Charlie Chaplin patří bez diskuze k nejlepším komikům všech dob a jeho filmy zase ke klasikám, jejichž kvality zub času nikdy nenahlodá.

Tudíž je zcela na místě, že se do budoucna můžeme s velkou jistotou těšit na většinu „tulákových“ komediálních exhibic i na Blu-ray, kde černobílé mistrovské kousky vynikají (jak jsem před týdnem zjistil u výroční edice Psycha) téměř na vlas stejně, jako ty nejlepší exploze z dílny Michaela Baye.

Britské obchody se dalších dvou (před časem vyšel na prý úchvatném Blu-ray výtečný Diktátor) Chaplinových celovečeráků dočkaly právě tento týden v combo baleních s DVD. Asi málokoho překvapí, že kouzlo modrých disků poznají nově „mástrpísy“ Zlaté opojení (The Gold Rush, 1925) a Moderní doba (Modern Times, 1936), jejichž příběhy se shodně soustředí na postavu tuláka Charlieho.

Ten v prvním výše jmenovaném snímku vyráží na Aljašku na vlastní kůži poznat zlatou horečku a lásku, ve druhém pak bojovat s nástrahami technické revoluce… ehm… moderní doby, kterou Chaplin ve své inteligentní satiře úchvatně zesměšňuje.

Oba snímky prošly digitálním restaurováním zaručujícím nejlepší možný obraz i zvuk (v tomto případě DTS-HD 5.1) a v případě Zlatého opojení čekají na diváky hned dvě verze filmu: První ještě němá z roku 1925, druhá Chaplinem ozvučená a poupravená z dvaačtyřicátého.

Moderní doba pak naopak skýtá verzi jedinou, avšak na rozdíl od Zlatého opojení nabízí v rámci bonusů nejen krátký úvod, trailery, obrázkovou galerii a blíže nespecifikovaný dokument, nýbrž i vystřižené scény a pro mě nepředstavitelné Chaplinovo karaoke.

To vše zabalené v nádherných a vysoce stylových bílých krabičkách, i pro české přehrávače přívětivým regionálním kódováním (náš region B), skvělou cenou okolo 13 liber (cca 400 Kč) a s příslibem, že se brzy dočkáme i Světel ramp a Světel velkoměsta. Třikrát hurá!

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře