Cesta na Měsíc vyjde na Blu-ray!

vydáno 9. 3. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 4 komentáře

Tagy: 1080p, A Trip to the Moon, Blu-ray, Cesta na Měsíc, FullHD

Cesta na Měsíc (vychází na Blu-ray)

Pokaždé, když se na Blu-ray chystá po náročné restauraci nějaká velká filmová klasika, samou radostí a napětím se nám rozklepou kolena. Tentokrát jsme rovnou spadli na zadek, takže filmoví fanoušci, v klidu se usaďte a pokuste se neječet radostí, do vod vysokého rozlišení totiž vpluje klasika všech klasik, matka filmové fantasy a kus filmařiny tak legendární, že by neměl chybět v žádné filmové sbírce: Cesta na Měsíc.

Georges Méliès tohle čtvrthodinové dobrodružství podle románu Julese Verna natočil před více než sto lety, konkrétně v roce 1902, kdy byla kinematografie doslova v plenkách a něco jako filmové vypravěčství prakticky nikdo neznal. Asi si tedy dovedete představit, jak tehdá ještě neznalé publikum muselo reagovat na „záznam z cesty na Měsíc“, na němž je vyobrazena nejen příprava celé expedice, ale také první kontakt s mimozemskou civilizací v kulisách pestrobarevné měsíční krajiny.

Co se Mélièsovi podařilo, se pokoušeli a vlastně dodnes pokoušejí napodobit téměř všichni režiséři: stvořil funkční fantastický svět, který imponuje i přes to, že vznikl před více než sto lety za podmínek, za kterých by dneska nebyli filmaři schopní natočit ani drama o smažení vepřového řízku.

Čerstvě nalezenou, ručně kolorovanou kopii Cesty na Měsíc si nedávno vzalo pod své ochranné křídlo americké Flicker Alley s tím, že titul připraví pro nosiče domácí zábavy. A právě na těch, tedy na DVD a především na Blu-ray, teď titul po dlouhém čekání vydá. Cesta na Měsíc vyjde ve Spojených státech 10. dubna.

Jedná se o opravdový klenot, původní ručně kolorovaná kopie filmu byla totiž po celá desetiletí považována za ztracenou. Když se tedy v roce 1993 našla, začal proces jedné z nejkomplexnějších filmových restaurací, kterou pak v roce 2010 přejaly tři filmové instituce (Lobster Films, Groupama Gan Foundation a Technicolor Foundation for Cinema Heritage). 13 375 snímků si pak po čerstvé digitalizaci odbylo premiéru na loňském Cannes. Teď míří na Blu-ray.

Cesta na Měsíc (steelbook artwork)

Film bude na Blu-ray jak v černobílé verzi z původních 35mm negativů (se dvěma audiostopami: orchestrální doprovod Roberta Israeliho s původním, Mélièsem napsaným voice-overem, a herecký „dabing“ s doprovodem piána, jak probíhal v roce 1903), tak v již zmíněné ručně kolorované verzi (dokonce s původním soundtrackem francouzské skupiny AIR).

Doprovázet ho budou ještě dva Mélièsovy kraťasy The Eclipse a The Astronomer´s Dream a především dokument The Extraordinary Voyage, který mapuje letité restaurační práce.

Blučko vyjde na $35.99 na americkém Amazonu, nebo si ho můžete koupit přímo ve Flicker Alley za o něco rozumnějších $29.96. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, nákup vás vyjde na čtyřicet dolarů včetně poštovného do České republiky, tedy na 750Kč. Za ty vám během dubna poštou přiletí krásný steelbook (viz artwork výše) s jedinou drobnou vadou na kráse: bude kvůli omezené licenci zablokovaný na Region A. O důvod více, proč si konečně pořídit R-Free přehrávač ;).

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Cesta na Měsíc vyjde na Blu-ray!

Vložil th0ca (bez ověření), 9. Březen 2012 - 16:49

Obrázek uživatele th0ca

tak se musim priznat, ze sem o tomhle slysel, ale myslel sem, ze je to jen takova povera, ze nejakej takovej film existuje :o :o

Re: Cesta na Měsíc vyjde na Blu-ray!

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Březen 2012 - 17:37

Obrázek uživatele Anonym

jedna chybka… film není podle románu Julesa Verna. Ale podle knihy G.H. Wellse o lidech na Měsíci. Jediné co z Verna ve filmu je, je záběr na výrobu – lití děla (kolmo v zemi zakopané) a tvar projektilu. Nic dalšího z Verna tam opravdu ale opravdu není (nabíjení děla je už zezadu a dělo je celé venku a šikmo namířené na Měsíc).

Re: Cesta na Měsíc vyjde na Blu-ray!

Vložil Mi.Chal. (bez ověření), 19. Březen 2012 - 20:30

Obrázek uživatele Mi.Chal.

Čím se to liší od produkce Hollywoodu? Skoro všechno, co se jmenuje stejně jako knižní předloha, filmaři překopou. Neznám snad nic, co by se zcela drželo knižní předlohy.

Re: Cesta na Měsíc vyjde na Blu-ray!

Vložil Radek (bez ověření), 12. Březen 2012 - 21:32

Obrázek uživatele Radek

Kolorovanou verzi jsem měl za 9.99 € na Apple iTunes jako součást alba Air – La Voyage Dans La Lune. Nicméně teď to tam nevidím, tak nevím jestli se to dá ještě s tím pořídit nebo ne.