Česká televize se připravuje na HD vysílání

vydáno 20. 3. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Z domova

Tagy: 1080i, 720p, ČT1, digitalizace, DVB-T, DVB-T2, HDTV, Nova HD, satelit, Telefónica O2, TV Barrandov

Česká televize - loga

Do roku 2012 má být kompletně ukončen proces digitalizace českého televizního éteru, bude tedy vypnuto analogové vysílání a místo něj nastoupí DVB-T. To už samozřejmě všichni víme, nedávno navíc začala obrovská reklamní kampaň, která na vypínání analogového signálu upozorňuje i méně znalé diváky (nutno říct, že předražená reklama je zatím velmi nevýrazná).

Na celém procesu digitalizace ale HD fanoušky zajímá jediné: kdy a jak se k nám dostane signál našich hlavních kanálů také ve vysokém rozlišení? Digitalizace HDčku otevírá vrátka a televizní stanice s tím musejí počítat. Výjimkou samozřejmě není ani ČT1, hlavní kanál veřejnoprávní televize, který se na vysoké rozlišení pečlivě připravuje.

V rámci sítě Telefónica 02 se dá v HD ČT1 společně s Novou chytit už teď, jedná se ale pouze o experimentální vysílání ve volných kmitočtech, které po dohodě žádná z televizí nemusí platit. Chytat se dá pouze v Praze, Plzni, Ostravě a Brně, oproti zbytku signálu v SD se jedná o malé pokrytí (k příjmu HD je navíc potřeba mnohem kvalitnější signál, jestliže ho stíní třeba jen sousední panelák, je po legraci).

Veškerý materiál „jedničky“ je ale upscalovaný, veřejnoprávní kanál zatím nemá žádné zdroje ve vysokém rozlišení, narozdíl od některých programů Novy tedy sledujete pouze přikrášlené SDčko.

Česká televize však pečlivě pracuje na tom, aby byla co nejrychleji HD ready. O tom, že se místo 1080i připravuje na 720p, které odpovídá evropským vysílacím normám, už jsme si říkali v rámci speciálu o Nově HD (doporučujeme!) a odpovídá to i plánům, které „jednička“ prozradila: vysílání ve vysokém rozlišení by mělo být připraveno na rok 2010, respektive na přenos Olympiády z Vancouveru v únoru onoho roku. Sportovní přenosy jsou v 720p paradoxně koukatelnější než v 1080i (souvisí to s rozkladem obrazu), na 1080p by zase nestačily datové toky.

Digitalizace televizního vysílání - logo

K vysílání ve vysokém rozlišení chce navíc Česká televize využít novější digitální standard: DVB-T2. O tom se mluvilo už v počátcích digitalizace u nás, je totiž modernější, používá efektivnější kodeky a tudíž není tak náročný na datové toky. V té době byl ale odmítnut, což je mimochodem jeden z aspektů, které mohly HDčko podstatně zdržet.

Česká televize hodlá k distribuci HD signálu využít kmitočty, které zůstanou volné po absolutním vypnutí analogu, velmi pravděpodobně bude síť spravovat sama. Jak se ale dostaneme k HD signálu do té doby? ČT pro nás má jednoduchou odpověď: někdy kolem září by se její kanál měl, stejně jako nedávno Nova, dostat nastálo na satelit (zřejmě se k nim časem přidá i TV Barrandov).

Kanál bude možné naladit na pozici 23,5 stupně východně, kde je už teď několik českých stanic. Na provozovatele satelitní služby vypisuje televize výběrové řízení.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře