CES 2012: ultrabooky, FullHD tablety a 3DTV

vydáno 9. 1. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Přehrávače, Televizory, Foto a video, IT a software, Mobilní telefony | 1 komentář

Tagy: 3D, 3DTV, Acer, Android, Canon, CES, Ice Cream Sandwich, Iconia Tab, IdeaPad, IdeaTab, Lenovo, tablet, Toshiba, ultrabook

Desátého ledna se rozjíždí CES, mezinárodní výstava profesionální a spotřebitelské elektroniky, jedna z největších svého druhu. Zahraniční novináři samozřejmě na tuto lasvegasskou událost mají přístup už teď, proto máme možnost nahlédnout na žhavé novinky dříve, než se na ně na vlastní oči podívají samotní návštěvníci.

Co na CESu poletí nejvíce, přitom bylo jasné už předem, stačí se totiž podívat na trh se spotřební elektronikou: nejvíce se mluví o ultraboocích, 3DTV a o tabletech. Od každého produktu tu výrobci nabízejí hned několik nových modelů, podívejme se tedy na první várku.

Hodně lidí překvapilo Lenovo. Ani ne tak se dvěma novými ultrabooky IdeaPad U310 a U410 (na obrázku uprostřed), které krom barevného víka připomínají MacBooky více, než je zdrávo. Spíš s tím, že se dalo do výroby vlastních HDTV (doteď se společnost specializovala především na notebooky a tablety). Jejich smart TV (jmenuje se K91) je zvláštní především tím, že běží na operačním systému Android Ice Cream Sandwich – nikoliv Google TV. Operační systém už je přizpůsoben pro větší plochy, přesto se jedná o vůbec první teelvizor s ICS. Zajímavý rozhodně bude, dvaačtyřiceti nebo padesátipalcovou 3D LED obrazovku bude doplňovat o obsah dvoujádrový 1.5Ghz čip od Qualcomm, bude mít 5Mpix foťák pro videohovory a přes market nebo Lenovo Store do ní budou stáhnutelné tisíce aplikací, na které jsme zvyklí na tabletech a mobilních telefonech.

Lenovo

Ještě jedno příjemné překvapení si Lenovo připravilo mezi tablety. Lenovo IdeaTab S2 10 poběží na dvoujádrovém Qualcomm procesoru (Snapdragon 8960) a samozřejmě bude mít Android ICS (avšak s poupraveným UI, kterému společnost říká Mondrian). Co je na něm krom fešného designu zajímavého? Stejně jako Transformer Prime bude mít vlastní dockovatelnou klávesnici a nutno podotknout, že vypadá podstatně lépe, než ta asusácká. A aby toho nebylo málo, Lenovo představilo také pre-produkční vzorek IdeaTabu K2, v jehož vnitřnostech bude tepat Tegra 3 a který bude mít IPS displej s FullHD!

Na podobnou legraci vábí Acer. Ten vedle nejtenčího ultrabooku na světě Aspire S5 (13,3´ displej, 1.35 Kg, HDMI, USB 3.0, Thunderbolt, SSD disk, blíže nespecifikovaný Intel Core procesor, viz obrázek) slíbil také Iconia Tab 2012 s Tegrou 3 a FullHD (resp. 1920×1200 pixelů). Vypadá to, že nastává éra FullHD tabletů, tedy desetipalcových displejů, na nichž bude čtení textů naprostou pohádkou – o sledování FullHD filmů ani nemluvě.

Acer Aspire S5

Svůj tablet a ultrabook přinesla také Toshiba. Zatímco na ultrabooku byl zajímavý především operační systém (běžel na Windows 8), tablet (Excite X10) se chlubil tím, že je nejtenčí na světě – ano, iPad 2 a Transformer Prime mají silnou konkurenci, zařízení od Toshiby má totiž pouhých 7.7 mm!

Toshiba

Toshiba navíc předvedla svou pětapadesátipalcovou 4k televizi s „glasses-free 3D“, tedy s 3D, k jehož sledování nepotřebujete brýle (je to jedno z prvních pasivních 3D, které zobrazuje FullHD pro každé oko). Koukat se na ní může až devět lidí (ideální jsou čtyři) a malá kamerka, která je její součástí, vám pomocí šipek pomůže najít ideální sledovací spot. Podle reakcí zahraničních webů vypadá 3Dčko velice nadějně.

LG představilo extrémně tenoučké LCD panely Cinema Screen, které krom klasického 3D zvládnou také Dual Play, tedy fičuru pro hráče, kterou nedávno představilo Sony. Po nasazení polarizovaných brýlí na displeji každý hráč uvidí jiný obsah – samozřejmě ve „fullscreenu“.

Canon updatoval VIXIA řadu ručních kamer (HF M52, HF M50, HF M500, HF R32, HF R30 a HF R300) o nové CMOS čipy s vyšší citlivostí pro natáčení špatně osvětlených scén. Mezi novinkami těchto modelů je pak sdílení přes Wi-Fi a DLNA. Spojit se kamera může s iPadem nebo iPhonem, na které může poslat vybrané klipy, případně dokáže nahrávat videa přímo na YouTube nebo na Facebook.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: CES 2012: ultrabooky, FullHD tablety a 3DTV

Vložil Martin (bez ověření), 17. Leden 2012 - 12:39

Obrázek uživatele Martin

Sem to nepatri ale neviem ako inak vas mam oslovit ?! Chcem sa spitat ci ma niekto z vas skusenosti s projektorom a HRANIM vydieohier na nom ? Mam zaujem prepojit moju Ps3 z projektorom ? Co je podla vas vyhodnejsie ? Ful HD plasma/lcd okolo 500 eur a alebo HD redy 720p projektor za 500 eur ? Trebars benQ 600 stovka 720p ako vyzeraju hry na projektore ? Hravate niekto ? A co BLU-RAY filmy z Ps3 na projektore ? V tv pozeram sport/hudbu/dokumenty cize primarne vyuzitie by bolo na hry + film mate niekto take kino Ps3+projektor ?