Cenová válka hybridních HD přehrávačů na obzoru?

vydáno 17. 8. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Glosy | téma Přehrávače

Tagy: BD-UP5000, BH100, Blu-ray, duální, HD DVD, hybridní, LG, přehrávač, Samsung

Ačkoliv u nás vysoké rozlišení stále není na denním pořádku, první HDTV program je čerstvou novinkou a prodeje Blu-ray přehrávačů a filmů raději nikdo nezveřejňuje (o HD DVD pak už vůbec nemá cenu mluvit), je občas dobré podívat se na HD trendy, které panují v zahraničí. Tak tedy:

Ke slovu se pomalu ale jistě dostávají hybridní (nebo chcete-li duální) přehrávače, které si poradí s oběma konkurenčními formáty, Blu-rayHD DVD. Pro spotřebitele i pro výrobce se to zdá být jediným možným řešením situace, která na rozděleném trhu filmů s vysokým rozlišením panuje – filmový fanoušek si koupí jeden přehrávač a bude si moct užívat obou formátů, výrobce pak jedním povedeným kouskem hardware uspokojí všechny zájemce, ty modré i ty červené.

LG BH100

LG BH100

Prvním a dosud jediným takovým „dokonalým“ přehrávačem byl donedávna LG BH100, jinak též zvaný Super Multi Blue. Objevil se na začátku letošního roku za cenu $1199, na našem trhu pak v květnu za naprosto zabijáckou doporučenou koncovou cenu 39990 Kč, díky které se opravdu nestal oblíbeným doplňkem obývacích pokojů.

Teď se ale situace změnila – Samsung po nekonečném slibování a měsících oddalování koncem roku konečně představí svůj duální přehrávač BD-UP5000, který bude prvním certifikovaným přehrávačem obou formátů na světě. Absence HD DVD certifikace je totiž relativní vadou na kráse přístroje LG BH100, který si neporadí s interaktivními funkcemi HD DVD titulů (HDi).

Samsung BD-UP5000

Samsung BD-UP5000

Samsung BD-UP5000 má mít navíc zaváděcí cenu $1049 a tím pádem konečně začíná ten pravý konkurenční boj, který dělá vrásky manažerům výrobních společností a tváře spotřebitelů roztahuje do slastného úsměvu. Nejlepším způsobem boje s konkurencí je totiž samozřejmě snižování ceny.

Společnost LG na nový výrobek Samsungu zareagovala promptně ještě dříve, než se vůbec objevil na pultech (resp. on se na nich teprve objeví). Cena přehrávače LG BH100 byla snížena o $200, tedy na už celkem přijatelných a hlavně podstatně lépe vypadajících $999. Sice je to stále o nějakých $100 více, než by stály dva samostatné přehrávače pro jednotlivé formáty a toto snížení ceny se na našem trhu asi jako obvykle příliš neprojeví, ale i tak je to známka určitého pokroku. Samsung má navíc stále šanci cenu svého zbrusu nového přehrávače také snížit a tím pádem by mohli mít zájemci o HD zážitky příjemnější vánoce.

Blýská se tedy na lepší, duální časy? Těžko říct. Asi by bylo zcestné předpokládat, že by například Sony někdy představila hybridní přehrávač, ale určitě se bude objevovat stále více firem, kterým bude jedno na jaké straně stojí – a tak se postaví „na obě“. Když může například Warner vydávat svoje filmy na Blu-ray i HD DVD, tak proč by se podobným způsobem nemohli chovat výrobci tolik potřebného hardware?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře