Byt (mini recenze Blu-ray)

vydáno 31. 7. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: Billy Wilder, Blu-ray, Být, film, Jack Lemmon, mini recenze, recenze, The Apartment

Byt (The Apartment, 1960) (Blu-ray)

Na úvod se přiznám, že filmy, které jsou dvakrát starší než já, obvykle nerecenzuji se stejnou radostí, jako když mi skončí na stole stupidní akční béčko, letní blockbuster nebo nejnovější komedie. Důvod je prostý – strach z toho, že film i přes své zařazení do všemožných zlatých fondů neobstojí proti zubu času a bude nudit. Tempo je totiž zpravidla pomalejší, humor dobově vyhraněnější, akce statičtější… zkrátka, film je od dnešních standardů odlišný natolik, že mu člověk musí jít velmi často naproti a brát ho v kontextu doby.

V případě Bytu Billyho Wildera to ale neplatí. Tahle přes padesát let stará oscarová klasika totiž zubům času nejenže odolává, ale dokonce jich hned několik vyráží silou nesmlouvavého orkánu. Tempo je na „šedesátkový“ titul nesmírně dravé, humor především v podání Jacka Lemmona i po letech svěží, a hlavně – Byt funguje nejen jako romantická komedie, ale i jako drama a korporátní satira, kterým nemusíte jít nijak naproti.

Tématicky je film stále aktuální a díky Wilderově hladké režii nepůsobí ani dnes nikterak zastarale. Rozesměje, pobaví a co je na něm úplně nejlepší, nabízí příběh, který vás chytne za srdce způsobem, až začnete litovat, že dnes se podobné filmy netočí. Wilder měl styl, životní poučky uměl předat bez patosu a jako obvykle měl v hlavních rolích božské herce, kteří svým postavám vdechli takový život, že byste si s nimi okamžitě skočili na skleničku, anebo jim propadli jako Lemmon úchvatné Shirley MacLaine.

Byt (1960) Byt (1960) Byt (1960) Byt (1960)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Skvostné. Jednoduše skvostné. Byt i přes své nepřehlédnutelné stáří vypadá na Blu-ray fantasticky a mezi černobílými tituly patří jasně mezi to nejlepší, co jsme ve vysokém rozlišení měli možnost vidět. Černá je sytá, kontrast s bílou parádní a obraz nabízí i široké spektrum šedé. Ostrost je přitom až na pár celků rovněž vynikající a především „close-upy“ nabízí poměrně vysoké množství detailů. Obraz je navíc velmi plastický, zachovává si přirozené filmové zrno a až na pár sem tam se objevivších bílých teček nenese ani známky po původním stavu filmové kopie.

Zvukově pak disk nabízí kromě hutného a naprosto kouzelného DTS-HD MA 5.1 anglického mixu i dva mixy s českým dabingem. První je z roku 1963 (Dolby Digital 2.0 Dual Mono) a zní přesně tak nevýrazně, jak si lze podle uvedené specifikace představit. Druhý je z roku 1995 (DTS 5.1) a zní výrazně lépe. Byť přece jen zůstává pod kvalitou anglické stopy, jež nabízí zvuk ostrý jako břitva a vyvážený v každém ohledu (dabing z roku 1995 zní naopak trochu přepáleně).

Byt (1960) Byt (1960) Byt (1960) Byt (1960)

Bonusy

Bonusy na české edici bohužel chybí. Což je škoda, neboť americké vydání nabízí kupříkladu audiokomentář historika, půlhodinový film o filmu nebo dokument o Jacku Lemonovi. Českou lokalizaci na ní ovšem případní zájemci nenajdou.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře