Bournův mýtus (recenze Blu-ray)

vydáno 22. 1. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Agent bez minulosti, BD-Live, Blu-ray, BonusView, Bourneovo ultimátum, Bournův mýtus, DTS-HD Master Audio, film, Jason Bourne, Kmotr, PIP, Ronin, The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, U-Control, VC-1

Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004)

Zkuste vyjmenovat filmové trilogie či série, u kterých platí, že jsou pokračování lepší nebo alespoň stejně kvalitní jako první díl. Každého určitě napadne nepřekonatelný Kmotr a jeho dvě velice zdařilá pokračování.

Pochválit bychom mohli také filmové zpracování Pána prstenů, sérii o Harry Potterovi, z dřívější doby Zemeckisovy Návraty do budoucnosti nebo první tři (tj. ty starší) epizody série Star Wars. Asi se však shodneme, že těch sérií, u kterých jde kvalita s každým pokračování dolů, je mnohem více.

Bournův mýtus naštěstí nespadá mezi nezdařilá pokračování. Uvážíme-li, že původně nebylo pokračování filmu Agent bez minulosti vůbec v plánu, můžeme se radovat, že nakonec druhý díl vznikl (mimochodem, stejná situace byla i u třetího dílu série – tam bylo dokonce potřeba trochu čarovat se scénářem, aby bylo vůbec možné na druhý díl rozumně navázat). Bournův mýtus navazuje na první díl nejen dějově, ale také kvalitou zpracování a skvělou svižností, která se stala poznávacím znamením „bournovské“ série.

Jestliže Agent bez minulosti (recenze) výrazně uhýbal od knižní předlohy a z originálního příběhu si vypůjčil jen jména hlavních představitelů a tajného agenta s amnézií, pak je nutné říci, že Bournův mýtus již zpřetrhal svazky s knihou dokonale.

Ačkoliv tu a tam si znalec knihy Roberta Ludluma povšimne „recyklovaného“ jména některé z postav (Pamela Landy), příběh, zápletka, prostředí, téma a atmosféra filmu jsou zcela odlišné od knihy. A to navzdory tomu, že scénárista Tony Gilroy podle svých slov před psaním scénáře k druhému dílu četl knižní předlohu (zatímco před psaním scénáře k Agentu bez minulosti knihu nečetl).

Ačkoliv se při filmování Bournova mýtu sešla stejná skupina herců i velká část hlavního štábu jako u prvního dílu, režisér se změnil. Doug Liman byl vystřídán, na druhém dílu se podílel jako výkonný producent a na jeho místo přišel Paul Greengrass.

Můžeme hádat, jak by asi vypadal druhý díl v režii Douga Limana, ale podstatné je, že se Paul Greengrass dokázal prvnímu dílu v mnohém vyrovnat a často jej i předčil. Pokud bychom styl obou režisérů srovnávali, tak vynikne především tempo. Nedá se říci, že by Liman natočil pomalý film – naopak, má skvělý spád.

Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004)

Ale Greengrass je v úplně jiné kategorii: Jeho těkavý střih, frenetické podání neutuchající akce a ručně držená dokumentaristická kamera divákovi nutí naléhavost a překotnost probíhajícího děje. Průměrná délka záběru je 1,9 sekund. Videoklipové zpracování je ještě umocněno lehce psychedelickými flashbacky, kterým dominují rozmáznuté šmouhy světel a ostře kontrastní barvy.

Limanův Agent bez minulosti vyniká místy až přemýšlivým plynutím příběhu, které dává divákovi čas společně s hlavním hrdinou reflektovat na zmatené a znepokojivé události, jež se kolem něj odehrávají. Paul Greengrass bere film do rukou jako otěže splašeného čtyřspřeží.

Příběh se ani na chvilku nezastaví a divák nemá šanci popadnout dech až do závěrečných titulků. V žádném případě to však celému počinu neubírá na chytrosti. Ostatně, inteligentní zápletka a základ v uvěřitelné realitě jsou pokládány za jednu z hlavních předností této série.

Bournův mýtus má také zřetelněji definované antagonisty. Zatímco CIA již v tomto pokračování nefiguruje (pouze) jako veskrze zlá organizace, ke slovu přicházejí mocní nepřátelé zvenčí: Temné figury ruské oligarchie. Je potřeba vyzdvihnout českým divákům dobře známého Karla Rodena, který si bezskrupulózního ruského kapitalistu zahrál s přiměřeně znuděným výrazem ve tváři. Role zlých mužů jdou Rodenovi dobře.

Stejně povedené je i ztvárnění efektivního nájemného vraha, kterého gangster Gretkov (Roden) zaměstnává. Karl Urban (vzpomínáte na charismatického Eómera z Pána prstenů?) sice za celý film řekne jen pár slov, ale jeho zabiják Kirill se vyznačuje především svou v podstatě sympatickou vizáží. Je až bolestně patrné, že Kirill a Bourne k sobě mají vlastně velmi blízko a příliš se neliší.

Blu-ray

Bournův mýtus je u nás, podobně jako ostatní díly série, dostupný jak samostatně, tak jako součást boxsetu se všemi díly pohromadě. Disky v obou vydáních jsou však totožné. Stejně jako první díl i Bournův mýtus je prezentován ve formátu 2,35:1 na BD-50 v kodeku VC-1.

Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004)

Obraz

Režisér Greengrass si dával záležet na tom, aby měl film co možná nejrealističtější vyznění. Také proto nebyly žádné speciální efekty dotvářeny s pomocí počítačů – všechny scény byly opravdu natočeny na film.

Jak už jsem zmínil, Greengrass se snažil docílit dojmu autenticity několika způsoby, ke kterým patřil například častý běh s kamerou, jež vytváří pocit spíše novinářských záběrů. Součástí této snahy je patrně i zrnitost, kterou můžeme často pozorovat. Nepřipisoval bych to špatnému převodu na Blu-ray, protože to poměrně dobře zapadá do celkového ladění filmu.

Ale nejednou si při sledování pomyslíte, že už toho zrna bylo trochu moc na úkor ostrosti. Vyloženě nepříjemná je tato zrnitost v kombinaci s kompresními nedostatky (tmavé kouty plné barevného šumu) při některých flashbackových scénách v hotelovém pokoji (místa první Bournovy vraždy).

Až na tuto neřest je však obraz spíše nadprůměr. Přestože neobstojí ve srovnání s kvalitou obrazu u Bournova ultimáta (recenze), je radost film ve vysokém rozlišení sledovat. Barvy hezky vyniknou zvláště v úvodních scénách na indickém trhu, později jsou trochu tlumené, přičemž scény natáčené v Moskvě a interiéry CIA vypadají jako záměrně barevně přidušené.

Zvuk

Bezeztrátové DTS-HD Master Audio 5.1 se opět vyznamenává. Kdybych si měl vybrat, tak zvuk na tomto disku dostane přednost před obrazem. Druhý díl je hlasitější než první a zvuková stopa ukazuje pěkný dynamický rozsah. Ačkoliv jsou v akčních scénách zvukové efekty řízné a pořádně hlasité, dialogy nezní tlumeně, což je velké plus.

Bournův mýtus patří k filmům (další je například Ronin) s velmi povedenými honičkami v autech. Pro tyto scény se vyplatí dát zesilovači trochu volnost a riskovat hněv sousedů – zvukový mix je totiž skvělý a časté srážky, otočky a skřípění plechů v tunelech hezky provětrají všechny reproduktory.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Bournův mýtus.

Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004)

Bonusy

Bonusová výbava je bohatá, ale smutné je, že pouze kopíruje vybavení speciální edice DVD. Všechny tyto bonusové materiály jsou v SD rozlišení (480i/p) a jejich obrazová kvalita je dost žalostná. Vynahrazují to naštěstí zajímavým obsahem.

Dohromady mají doprovodné dokumenty lehce přes hodinu a pro fandu bournovské série (jak knižní, tak filmové) představují skvělý zdroj informací. Paul Greengrass se nenechal zahanbit a nabízí komentářovou stopu stejně zajímavou a poutavou jako Doug Liman u prvního dílu.

HD bonusy jsou ve formě funkce U-Control, kterou zavedlo u některých svých titulů studio Universal. Jedná se o částečně interaktivní doplňky, které můžete aktivovat buď na začátku, nebo v průběhu filmu. Sestava je totožná jako u Agenta bez minulosti: Komentář tvůrců a herců podaný jako obraz v obraze, textové informace o postavách a lokacích a nakonec tzv. analýzy, které jsou ve skutečnosti pouhou rekapitulací děje.

Za zhlédnutí stojí jen komentář v obrazu v obraze. Dozvíte se sice asi více, než byste chtěli (psychologický rozbor chování postavy Marie, která je na obrazovce sotva 5 minut a hned na začátku filme zemře, je vážně overkill), ale i tak se vyplatí si film s tímto doprovodem pustit.

Sekce BD-Live je sice na disku přítomna, ale dost pochybuji o tom, že by si zasloužila zmínku. Jediným bonusem týkajícím se prezentovaného filmu je „karetní“ bojová hra, kterou můžete hrát online (po vytvoření účtu a přihlášení) s ostatními zoufalci, kteří chtějí, cituji: „kick butt like Jason Bourne“. Jde samozřejmě o stejnou věc jako v případě Agenta bez minulosti. Tohle si Universal mohl klidně odpustit.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře