Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

vydáno 5. 1. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 8 komentářů

Tagy: Blu-ray, Blu-top, film, Lawless, Looper, Sophie's Choice, Sophiina volba, The Best of Karel Zeman, Walking Dead, Země bez zákona

Když řeknete „A“, musíte říct i „B“. A když vyhlásíte nejlepší Blu-ray disky uplynulého roku, je příhodné podívat se i na druhou stranu spektra – na disky, které bychom na trhu nejraději vůbec neviděli a za které by si filmová studia, potažmo česká distribuce zasloužila hned několik razantních pohlavků. Zde tedy jsou, největší selhání tuzemských distributorů, které filmovým fanouškům a především fanouškům kvalitně zpracovaných disků nedávají ani po několika měsících spát.

Looper

Looper (2012) (Blu-ray)

Nechat si vyrábět disky na Balkánu je jedna věc, druhá snažit se ušetřit za každou cenu a nakoupit proto film v obrazovém ořezu, z něhož by se sám autor zákonitě pozvracel a tudíž i diváci, kteří vážně nejsou ochotní utratit 500 korun za disk, na němž nenajdou jediný bonus a na kterém je jejich oblíbený film prezentován v podobě, za kterou by se nestyděly tuzemské televize snad jen někdy v polovině devadesátých let. Přiznám se, že nejsem velký fanoušek alternativního sci-fi z rukou Riana Johnsona. Avšak stále musím uznat, že se jedná o snímek, jenž má obrazové kompozice promyšlené do posledního záběru, a tak když si film pustíte v ořezu, přicházíte o podstatnou část informací a tudíž i zážitku. U Loopera je celý problém s ořezem o to horší, že byl obraz po oříznutí ještě nazoomován, aby nakrásně vyplnil kompletní obrazovku televizoru. Výsledek? Neostrý vizuální patvar, za který by si v Bontonfilmu zasloužili pár ran důtkami a který nás naučil, že jakmile se po zasunutí disku do mechaniky objeví maďarská vlajka, máme očekávat to nejhorší.

Země bez zákona

Země bez zákona (Lawless, 2012) (Blu-ray)

V únoru neměl Bontonfilm vůbec na růžích ustláno. Ještě před Looperem totiž stihl zmršit další povedený biják, jímž byla Hillcoatova mafiánská etuda Země bez zákona. Nekompromisní dobovka ze zaplivaného amerického maloměsta, kterému svým unikátním bručákem vládne Tom Hardy s pančovaným alkoholem ve špinavých pazourách. Situace byla úplně stejná jako v případě Johnsonova sci-fi. Ořez do 16:9, nazoomování, mizerná kresba, mizerná ostrost, mizerné barvy… mizerné zkrátka úplně vše. K tomu naprosto nulový výskyt bonusů a fanouškům tak zůstaly pouze oči pro pláč a Bontonfilmu povinnost se alespoň veřejně omluvit (velmi nepřesvědčivě) a slíbit re-release s odpovídající kvalitou. Dočkali jsme se? Ani náhodou. Což se ovšem – vzhledem k podmínce doprodání vylisovaných kusů – čekalo.

Walking Dead – Živí mrtví (1. série)

The Walking Dead: The Complete First Season (2010) Na druhou stranu, ještě před koncem roku si na hlavu rozmazal máslo i konkurenční Magic Box, který s velkou pompou přinesl na tuzemský trh první sérii populárního seriálu Walking Dead, aby se záhy ukázalo, že jde o jednu z nejpodtaktovanějších edic, které jsme mohli na našem trhu uzřít. Místo přepisu v 1080p jsme dostali přepis v komprimovaném 1080i, jenž je vyloženě neostrý a vypadá hůře, než řada ripů, jež si lze (i)legálně pořídit v zákoutích internetu. První díl dorazil pouze ve zkrácené verzi, neboť na prodlouženou neexistuje český dabing. A bonusy? O těch si můžeme nechat pouze zdát. Magic Box sice po vzoru Bontonfilmu přispěchal s omluvou a u druhé sezóny slibuje regulérní nápravu s vysokou technickou kvalitou a dokonce i širokou bonusovou výbavou. Pachuť na patře z vydání první série však bude smazávat jen těžko.

Sophiina volba

Sophiina volba (Sophie's Choice, 1982) (Blu-ray)

Vraťme se však k Bontonfilmu, který si letošní rok z hlediska kvality disků za rámeček opravdu nedá. Byť v tomto případě neleží vina přímo na jeho bedrech. Přepis Sophiiny volby, oscarového dramatu s úchvatnou Meryl Streep, totiž nechalo zparchantit samotné studio Universal, jež při releasu své výtečné katalogovky evidentně sáhlo po starém DVD masteru, jenž měl snad raději zůstat ve studiovém trezoru. Tam by totiž nemučil diváky snad všemi možnými vadami, které u Blu-rayů čas od času registrujeme. Ať už se jedná o zjevnou kompresi, mizerné podání barev, neostrosti, bídnou kresbu… vymyslete si téměř cokoli a Sophiina volba vám to nabídne. Samozřejmě, stále se jedná o vynikající snímek, jenž by měl mít každý správný fanoušek filmového umění doma na poličce. Než si však pořídit podobně nepovedený Blu-ray, to je snad lepší ohnout se v base pro mýdlo.

The Best of Karel Zeman

The Best of Karel Zeman: Cesta do pravěku, Baron Prášil, Vynález zkázy (The Best of Karel Zeman: Cesta do pravěku, Baron Prášil, Vynález zkázy (Blu-ray), 2013) (Blu-ray)

Na rovinu se přiznám, že v původním výběru kolekce Karla Zemana nefigurovala. Jenže poté jsem si během jednoho víkendu pustil do zornic Jasného Všechny dobré rodáky, Limonádového Joa a následně i všechny Zemanovky, a u posledního jmenovaného jsem měl místy chuť někomu zakroutit krkem a následně mu Blu-ray hodit na hlavu. Ano, je hezké, že máme v Praze úchvatné Muzeum Karla Zemana a že pravidelně vychází DVD s jeho filmy. To ale neznamená, že na Blu-ray bezostyšně prskneme digitální přepis, který by (především v případě Cesty do pravěku) nutně potřeboval podstoupit kompletní obrazovou restauraci. Pravda, nikterak odvázaní jsme nebyli ani z Limonádového Joa. Rozdíl mezi parodickým kovbojem a Zemanovými dobrodružnými pomníky je však v tom, že u Joa je alespoň patrné zlepšení v ostrosti, odstranění některých vad a barevného podání. U Zemanovek není patrné ani jedno a doprovodné PR řeči distributora o tom, že uložení všech filmů na jeden disk umožnila jejich stylizace a absence plného barevného spektra bereme raději jako lehkonohý humor. Jinak by nám asi rupla cévka.

Máte nějaké další tituly, které vás svou (ne)kvalitou naštvaly? Diskuze je váš volný ring!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil MovieFanatic (bez ověření), 5. Leden 2014 - 19:40

Obrázek uživatele MovieFanatic

Tak s tou prvou sériu Walking Dead to úplne posrali. Vyzerá, že druhá séria bude OK, ale fakt nepochopím ako mohli vydať prvú sériu v takom stave. Plus tá cena je pomerne vysoká na taký odpad.

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil Tomáš (bez ověření), 5. Leden 2014 - 20:12

Obrázek uživatele Tomáš

Ještě bych doplnil tristní přepis filmu Kundun, takové disky by měla být možnost vracet..

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil Disk (bez ověření), 6. Leden 2014 - 16:47

Obrázek uživatele Disk

Ten přepis byl imho naprosto v pořádku. Myslím, že pokud tam bylanějaká vada (které jsem si nevšiml), tak tu má „na svědomí“ spíš kameraman Roger Deakins. Ale raději bych se na toto zeptal Psemy, ten je povolanější. :)

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil Martin (bez ověření), 6. Leden 2014 - 12:40

Obrázek uživatele Martin

Filmový prumysl válcuje internet a internet převalcuje i prodej těchto filmů stejně jako to je u filmu -Po zániku země- ktery mi nezůstal vůbec v paměti když jsem šel s kina

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil Apofis (bez ověření), 6. Leden 2014 - 19:43

Obrázek uživatele Apofis

filmový průmysl ani internet nemůže za tvoji krátkou paměť. Tuto tvoji reakci a článek nespojuje vůbec nic. Vyvstává otázka z jakého důvodu nás tím krmíš

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil Martin (bez ověření), 6. Leden 2014 - 23:50

Obrázek uživatele Martin

ale spojuje

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil slart (bez ověření), 7. Leden 2014 - 19:05

Obrázek uživatele slart

Jen malé info k Looperovi: 11. listopadu 2013 jsem se Bontonu ptal, jak je to s vydáním slibované správné verze. Dostal jsem odpověď že „Zatím jsme bohužel ještě nevyprodali skladovou zásobu, tudíž v tuto chvíli nemohu doobjednat.“. Čili to chápu že zatím se ještě „nenapálilo“ dostatečné množství neinformovaných zákazníků-obětí, aby se ti informovaní zákazníci (snad) dočkali :)

Re: Blu-top: To nejhorší na Blu-ray v roce 2013

Vložil Bořek (bez ověření), 12. Březen 2014 - 18:50

Obrázek uživatele Bořek

U mě si to nejvíc posrali filmem Warrior – ořez + digizoom. Hnus hnusáckej od nich fakt. :-/