Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

vydáno 19. 12. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 9 komentářů

Tagy: Blu-ray, Blu-top, Čaroděj ze země Oz, film, Láska nebeská, Sám doma, Smrtonosná past, Střihoruký Edward

Štědrý den je pomalu za dveřmi, což znamená, že se tuzemské televize již nemohou dočkat, jak na nás vypálí své klasické pásmo osvědčených pohádek a pořadů. Pro nás to naopak znamená vypojit anténu, sáhnout do Blu-ray sbírky a udělat si radost právě tou svou sváteční klasikou.

A jelikož se za své oblíbence nestydíme, rozhodli jsme se o ně s vámi podělit. Omezení jsme byli tradičně jen výběrem tuzemských Blu-ray disků, který nedovolil zapojit do seznamu takové pecky jako Vánoční prázdniny s Chevy Chasem, Caprův Život je krásný, noční můru našeho mládí Gremliny, anebo slavný Zázrak na 34. ulici.

Předchozí Blu-top:

Smrtonosná past

Smrtonosná past A začínáme klasikou, kterou sice o svátcích neocení vaši na tradicích lpící rodiče, ale vy si ji užijete rozhodně víc, než sto padesátou reprízu Princezny se zlatou hvězdou na čele. A to nejen proto, že je John McClane o pořádný fous větší sympaťák, má sexy manželku a zvládá vymlátit budovu plnou teroristů i bez bot a fuseklí. John McTiernan byl totiž toho času tuze ve formě a povedlo se mu z původně pokračování Arnoldova Komanda vymlátit dokonalou akční jízdu, která ale zároveň nezapomíná být chytrá a nad věcí. Willisovi všechnu bolest věříte, zároveň si však bez problémů užíváte i přehnané momenty, v nichž se spouští po požární hadici, mlátí obří Švédy a má největší radost ze zisku „strojní pušky“, s níž může bez skrupulí zatápět dokonale slizkému Hansi Gruberovi, jehož brácha Simon sice také nebyl špatný, ale vedle dokonalého provedení Alana Rickmana bude vždy jen druhým vzadu. Vřele naopak doporučuji dát si spolu s prvním dílem i dvojku od Rennyho Harlina. Ani ne tak proto, že jsou oba filmy super a na rozdíl od dalších pokračování si drží podobný look. Ale zkrátka z toho důvodu, že nic nevykouzlí vánoční atmosféru líp než rampouch zaražený v oku. Yippie-ki-yay…

Láska nebeská

Láska nebeská (Love Actually, 2003) (Blu-ray)

Není co dodávat. Za romantickou komedii Richarda Curtise totiž mluví název dostatečně. Láska nebeská je totiž i po všech letech od premiéry stále stejně nebeská a každý si v ní najde to svoje. Nenaplněnou lásku, manželské trampoty i vzpomínky na dětské lásky a první polibky. Curtis namíchal koktejl, který musí chutnat snad i Jiřímu Paroubkovi a jehož dobrá nálada se přesouvá na publikum od první do poslední minuty. Ostatně ne nadarmo jsme Lásku nebeskou blahořečili v naší recenzi, která mimo jiné podotkla, že se na českém rybníčku dlouho neobjevivší Blu-ray po technické stránce celkem povedl a rozhodně neudělá ostudu v žádné sbírce. Jako jeden z mála vánočních titulů totiž dokáže rozzářit úsměv i mimo atmosféru masového vraždění šupináčů, maniakálního ucpávání cév lacinými cukry a tupého kácení mladého lesního porostu.

Čaroděj ze země Oz

Čaroděj ze země Oz Blu-ray Technicolorou pecku, která se v příštím roce dočká absolutně zbytečného prequelu z rukou Sama „po druhém Spider-Manovi neznám míru“ Raimiho, najdete na málokterém žebříčku vánočních hitů, osobně na ni ale nedám dopustit. Zaprvé kvůli tomu, že mi v televizní nabídce každoročně schází muzikály, za druhé pak proto, že mi pestrobarevnost světa Oz v bílé, popřípadě šedé Praze vždy dovede zvednout náladu o dobrých sto procent a nabít mě pozitivní náladou minimálně do silvestrovských oslav, při kterých si sem tam (když se nikdo nedívá) zakrákorám slavné „Somewhere over the rainbow“. Blu-ray se navíc povedl náramně, a ačkoli u nás nevyšla dnes již rozebraná sběratelská kolekce s hodinkami, produkčními záznamy a dalšími sběratelskými relikviemi, rozhodně by neměl chybět na žádné poličce lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou filmoví fanoušci. Lépe zrestaurované klasiky byste hledali těžko, a pokud ano, stačila by vám k jejich spočítání jedna ruka. Čaroděj ze země Oz totiž vypadá fantasticky a podobně dobře i zní.

Sám doma

Sám doma „Na co jsme to jenom zapomněli?“ Bez Kevina ani ránu, přátelé. Ten totiž patří k vánočnímu řádění stejně neodmyslitelně jako prezidentský projev k novému roku. O to víc mě fascinuje, že české televize Sám doma pravidelně zařazují kdykoli, jen ne právě v době, kdy se za okny prohání Ježíšek se Santa Clausem a svádí boj o to, komu budou americkou kulturou zblblé děti psát příští rok dopisy s přáními. Nicméně díky Blučkům v přehrávači nám tahle nesmyslnost nemusí kazit náladu. Jak Kevinova příhoda ze Chicaga, tak ta z New Yorku se dočkaly fajnového přepisu a ani zvuková stopa není marná. Navíc disky obsahují původní český dabing, takže vám absolutně nic nebrání užít si likvidaci mokrých banditů kdykoli se vám zamane a hezky bez reklam. A věřte mi, že vám to udělá dobře. Nic totiž nenaštve tolik, jako když vám Nova do finálního zúčtování narve dvě desetiminutové reklamy.

Střihoruký Edward

Střihoruký Edward Já vím, já vím. Valná část fanoušků Tima Burtona by do své pětice oblíbených vánočních titulů určitě procpala Selickovu Noční můru před Vánoci, sám jsem jí však nikdy nepřišel úplně na chuť. Naopak mi při prvních mrazech a chumelenici vždy vyvstane na mysli rozčepýřený Johnny Depp, jehož vzájemné sbližování s onehdá přenádhernou Winonou Ryder ve mně dokáže každoročně probudit několikanásobně víc emocí než Mrazíkovo obíhání jedlí a Ivanův účes podle kastrolu. Střihoruký Edward je esencí Burtonovy unikátní imaginace, dokonalou syntézou obrazu a soundtracku (perfektní doprovod Dannyho Elfmana) a v neposlední řadě i perfektní satirou zabalenou v bezchybné filmařině. Zamrzí jen skutečnost, že je Blu-ray aktuálně téměř všude vyprodán a rovněž to, že se samotný přepis na Burtonovy poměry úplně nepovedl. Ale snad se jednou dočkáme reedice, jež všechny chyby napraví.

A vy se nebojte sdělit své oblíbené vánoční hitovky. Diskuze je plně ve vaší moci.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil milhaus (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 9:46

Obrázek uživatele milhaus

moje tradicni vanocni „pohadky“ jsou die hard 1+2 a aliens :-)

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil atlass (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 14:39

Obrázek uživatele atlass

pekny rebricek. Die Hard1 samozrejme na vianoce nemoze chybat. Lasku nebesku mam v umysle tiez kupit ale co mi v tom rebricku nepochopitelne chyba je najkrajsi vianocny animak a to Christmas Carol. Krajsi a lepsi vianocny film nepoznam. Este mam v umysle i kupit Arthur Christmas…

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil Ondřej Havala (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 17:46

Obrázek uživatele Ondřej Havala

Za mě Prometheus to Alien Evolution a dneska došlý Steelbook Black Hawk Down:-)

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil rostiq36 (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 20:10

Obrázek uživatele rostiq36

Tak to u nás nesmí na Vánoce chybět ona zmiňovaná Láska nebeská, geniální Closer (Na dotek) také se Pán prstenů :)

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil slart (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 21:10

Obrázek uživatele slart

Snad už konečně uvidím Promethea. No a pak mi tam leží Casino, Terminator, Čelisti, Hoří, má panenko!, Master & Commander, Excalibur… Moc se těším na Limonádníka – zdalipak dorazí do konce tohoto roku?

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil rostiq36 (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 22:25

Obrázek uživatele rostiq36

Limonádník je v prodeji ode dneška :)

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil Anonym (bez ověření), 19. Prosinec 2012 - 23:43

Obrázek uživatele Anonym

Vánoční prázdniny s Chavy Chasem, to je ta pravá vánoční klasika, přátelé. ;)

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil th0ca (bez ověření), 20. Prosinec 2012 - 11:34

Obrázek uživatele th0ca

No ja dostanu od pritelkyne vsechny dily Rychle a zbesile a Trilogii Temny rytir. Takze tohle bude dostatecne, a k tomu pridame jeste trilogii pana prstenu. A v telce samozrejme Sam doma.

Re: Blu-top: Pět filmů, s nimiž přežijete Vánoce

Vložil marko (bez ověření), 20. Prosinec 2012 - 18:36

Obrázek uživatele marko

ja sa tesim na Lawrenca z Arabie