Blu-top: Nejlepší filmy s upíry a s vlkodlaky

vydáno 18. 11. 2011 | autor Petr Semecký, Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy | 5 komentářů

Tagy: Blu-ray, Blu-top, Drákula, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Já, legenda, Matrix Reloaded, Svítání, Velká ryba, Vlkodlak

Česká kina tento týden ovládli upíři a zástupy fanynek, které se nemohou dočkat momentu, kdy Edward poprvé zasune. Twilight bohužel není ukázkou kdovíjak skvělé filmařiny, ostatně jeho cílovkou jsou především dívky, jejichž představa o romanci je značně naivní, případně ženy, které z oněch dívek duševně stále nevyrostly. Jinými slovy, Twilight není nic pro muže nebo pro ženy, které dovedou ocenit kvalitní film a „mají to v hlavě srovnané“.

Proto jsme se na HDmagu rozhodli sestavit žebříček filmů, kde se upíři a vlkodlaci objevují, případně jsou rovnou jejich hlavním motivem, a zároveň jsou to na rozdíl od zmíněného teenagerského megahitu také kvalitní díla, která mají divákům co dát.

Žebříček je samozřejmě ovlivněn existencí titulu na tuzemském Blu-ray trhu, což nám výběr značně ztížilo. Když člověk myslí na upíry nebo vlkodlaky, jedny z prvních filmů, které vyvstanou na mysli, jsou výborná 30 dní dlouhá noc, praštěný ale správně oddechový Van Helsing, slavné Interview s upírem, nebo třeba první a druhý Blade (třetí saje). Jenže ani jeden z těchto filmů u nás nevyšel, tuzemští distributoři nám tedy sestavení žebříčku značně ztížili. Proto jsme se rozhodli, že zařadíme také filmy, ve kterých se upír nebo vlkodlak třeba jen mihne. Žebříček pak berte jako zdroj možných alternativ, které na přítelkyni vytáhnete, až vás bude chtít dokopat do kina na první část posledního dílu Twilightu. Výhrát byste pak měli oba.

Velká ryba

Velká ryba (Big Fish, 2003) (Blu-ray)

Začneme drobnou oťukávačkou, a sice Burtonovou Velkou rybou. Pravda, o vlkodlacích nevypráví, zato se v ní jeden objeví ve vskutku nezapomenutelné scéně. Když Edward Bloom v podání Ewana McGregora na cestách po světě potká cirkusáka (skvělý Danny DeVito), který ho na pár týdnů zaměstná, ještě neví, že jeho šéf během úplňku vyráží do světa s trochu hustším porostem, než bývá u lidí zvykem. Vlk hlavního hrdinu Velké ryby dokonce napadne, jak se ale ukáže, děsivé zvíře chce jen aportovat. Co ze začátku vypadá jako útok, ve kterém půjde o život, končí hrou, díky níž se dalšího rána DeVito probudí s klackem v ústech. Velká ryba je podobně absurdních situací s pohádkovými postavami plná a jedná se o jeden z lepších Burtonových filmů. Na Blučku tedy povinnost nejen proto, že se jedná o jeden z prvních tuzemských titulů na modrých plackách, ale hlavně proto, že je s ní výborná zábava.

Drákula

Dracula (Bram Stoker's Dracula, 1992) (Blu-ray)

Že klasika nestárne dokázal před 19 lety (čeká nás za rok nová Blu-ray edice?) Francis Ford Coppola, když se chopil původní novely od Brama Stokera a zadaptoval ji do démonického útvaru, jenž z vás napětím vysaje poslední kapku malinovky. Skoro jako Drákulovy nevěsty, které v režisérově živočišném (a štědře brutálním) pojetí odhalí i nemalou část svých tělesných předností, aby velmi lascivním způsobem obšťastnily nebohého Keanu Reevese, který měl ještě hodně daleko do bijce, jenž si dává sebranku s vyceněnými tesáky k odpolední svačince. Coppolovým trumfem byl ovšem samotný Vlad. Gary Oldman, který by odehrál charismatického záporáka i ve tři v noci, si totiž transylvánského knížete užívá vyloženě s chutí, a to i v poloze, kdy ze sebe musí pod nátlakem scénáře hrnout zamilované plky. Jakmile pak na sebe naplácá půl tuny make-upu a přesune se do akčnějšího módu, předvádí takové kejkle, že se před ním jde Béla Lugosi raději schovat do kouta. Proměnit se totiž na vlkodlaka a osouložit uprostřed hurikánu zrzavou nymfamku, na to mají odvahu jen ti největší frajeři v těch nejlepších filmech. Respekt.

Já, legenda

Já, legenda (I Am Legend, 2007) (Blu-ray)

Will Smith jako poslední muž na Zemi. Možná s ním není taková zábava, protože Francis Lawrence buduje atmosféru velmi pomalu a klade ohromný důraz na samotu, se kterou se každý den Smithův hrdina pere bez vidiny nějakého zlepšení. Ale pokud si zvyknete na pomalejší tempo, budete si film rozhodně užívat – zvlášť ve scénách, kde se Smith s upíry setkává. V těch okamžicích pomalu budované napětí doslova vybuchne divákovi do obličeje a Lawrence děsí každým záběrem. Smith každopádně vede více psychologický než fyzický souboj, jakožto vědec se totiž snaží přijít na lék, který by upíry vyléčil, nebo by alespoň virus potlačil. Jenže mu to nejde, samota ho sžírá a aby toho nebylo málo, po každém západu slunce mu někdo buší na dveře. Pošťák to není. Nemrtví jsou tu prezentování spíš jako druh sám o sobě, o upírech se nemluví nikdy, přesto jsme si Legendu zvykli asociovat právě s upírskými filmy. Možná z nich není úplně nejlepší, ale děsit vás bude docela určitě a potěší trochu jiným pohledem na konec světa (a vlastně i na ty upíry). Jako vždy navíc platí, že si Will Smith vystačí a film utáhne sám. Doslova.

Svítání

Svítání (Daybreakers, 2009) (Blu-ray)

Najedený upír rovná se hodný upír. Něco podobného si řekli bratři Spierigové a chopili se zamítnuté idey k třetímu Bladeovi, v níž se měla lidská rasa ocitnout na pokraji zániku poté, co ji nově vybudovaná společnost krev milujících vybělenců takřka vycucala v honbě za svým oblíbeným drinkem. Vskutku alternativní a utopický pohled na upírskou tématiku a nutno dodat, že i přes solidní dávku logický faux pas hodně atmosférický film, jenž dokáže uhranout již samotným hi-tech vizuálem, který se pánům režisérům povedlo vykouzlit za sumu, již si Michael Bay účtuje za to, že přijde na plac a odpálí do vzduchu jednu dodávku. Na což už musíte mít talent. Je však pravdou, že pokud vám ze zálohy kryjí záda zkušení borci jako Ethan Hawke, Sam Neill nebo Willem Dafoe s obrovskou kuší, můžete si dovolit v podstatě cokoliv a lidé vám budou zobat z ruky. V tomhle světě by navíc třpytivý a vyměklý Edward se svojí vegetariánskou taktikou nepřežil ani den. A to se prostě cení.

Vlkodlak

Vlkodlak (Wolfman, The, 2010) (Blu-ray)

Vlkodlaci to mívají zpravidla dost těžké. Pokud tři čtvrtiny filmu nesvlékají tričko a dalších několik měsíců se neobjevují na předních stranách Bravíčka (zdravíme Jacoba!), je docela pravděpodobné, že v kinech moc nevydělají a hlavně: že si je diváci neoblíbí. Nejnovější Vlkodlak v režii Joe Johnstona (Captain America) je toho důkazem. Film to úplně špatný není, Johnstonovi se skvěle daří budovat děsivou a temnou atmosféru, které pomáhá výborná výprava a kamera. Když navíc dojde na samotnou transformaci v chlupatou obludu, čeká diváka několik povedených akčních sekvencí, špičkové digitální efekty a samozřejmě naprosto dokonalá maska samotné bestie. Ale filmu chybí komerční potenciál a funkční romantická linka, takže bývá velmi často přehlížený. Škoda. Benicio Del Toro i Anthony Hopkins jsou tu výborní a Vlkodlak nejen díky nim šlape na výbornou. Mohl by tedy mile překvapit i ty, kteří jinak hororům nikterak neholdují.

Harry Potter a Vězeň z Azkabanu

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004) (Blu-ray)

Bitva mezi Voldemortem a Harry Potterem se odehrává ve světě, v němž je tolik pohádkových a mystických zrůdiček, že by se při jejich sčítání nejednomu úředníkovi zatočila hlava. Ale ač v něm najdete třeba kentaury, obry, jezerní lidi nebo obří pavouky, kteří umí mluvit, panáčky se špičatými zubními protézami byste hledali marně. Zato vlkodlaci měli větší štěstí, neboť kromě pár cameo rolí v posledních částech sehráli jeden z ústředních partů ve Vězni z Azkabanu. Kapitole, jež i po velkolepém finále zůstává zdaleka nejvydařenější částí rozmáchlé série. Alfonso Cuarón totiž filmovému univerzu okolo mladého čaroděje přidal na osobitosti, invenci a neopomněl ani magickou jiskru, již se další režiséři pokoušeli jen horko těžko napodobit. A ano, také si dovedl poradit s triky, které mimojiné přinesly jednu z nejpůsobivějších a nejbolestivěji působících proměn přátelského profesora na srstnaté monstrum, vyjící ve volném čase na měsíc.

Matrix Reloaded

Matrix Reloaded (Matrix Reloaded, The, 2003) (Blu-ray)

Další upíří cameo, i tentokrát hodně stylové. O kvalitách druhého Matrixu se snad není potřeba rozepisovat. Jedná se o sequel, kterého se původně téměř každý bál. Mohlo se totiž ukázat, že Wachovští nejsou tak geniální, jak to podle prvního Matrixu vypadalo. Jsou. Reloaded se sice potýká s klasickou nemocí hollywoodských pokračování, tedy že je tu všeho více za větší peníze. Jenže Wachovští se s prostředním dílem trilogie vypořádali naprosto parádně – předvádějí akci a trikovou velejízdu, kterou jim většina filmařů i teď, téměř po deseti letech, může jen závidět, a ještě k tomu rozvedli svůj vesmír o ohromné množství myšlenek a postav. Navíc si stihli pohrát se všelijakými paranormálními jevy (duchové) a s nadpřirozenými postavami. Ty bratři prezentují jako uprchlé programy ze starších verzí Matrixu. Krásně nám to vysvětlí sexy Monica Belluci, která stříbrnou kulkou mezi oči jednoho z upírů svého manžela mobilizuje soukromou armádu, s níž se pak Neo tluče v extrémně stylové bitce na schodišti (předchází honičce na dálnici). Lepší bitku s upíry najdete těžko.

A jaké jsou vaše nejoblíbenější filmy s upíry nebo s vlkodlaky?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s upíry a s vlkodlaky

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Listopad 2011 - 21:29

Obrázek uživatele Anonym

Jako pro fanouška klasických monster je pro mě modla Vlkodlak od Johnstona, ten film přímo miluju, a byl to navíc můj první film na Blu-ray. Takže tady je to jednoznačné. Drakula od Coppoly je taky dobrý!

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s upíry a s vlkodlaky

Vložil Jardik (bez ověření), 19. Listopad 2011 - 14:33

Obrázek uživatele Jardik

Co tekhle napsat nějaký podobný tématický článek top monstra?

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s upíry a s vlkodlaky

Vložil st39.6, 20. Listopad 2011 - 15:47

Obrázek uživatele st39.6

casem mozna ;)

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s upíry a s vlkodlaky

Vložil ZEUS (bez ověření), 19. Listopad 2011 - 14:40

Obrázek uživatele ZEUS

No u mě jednoznačně vede Coppolova Dracula. I když mám pěknou zbírku blu ray, tenhle film ještě nemám (kvůli kvalitě obrazu), a počkám si na novou edici  – s novým obrazovým přepisem, doufám, že příšti rok…

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s upíry a s vlkodlaky

Vložil Ravensun (bez ověření), 22. Listopad 2011 - 16:13

Obrázek uživatele Ravensun

Mně se líbil film Van Helsing, ale to asi spíš kvůli tomu, že tam byly sexy upírky a sexy hlavní aktérka :) http://www.csfd.cz/…van-helsing/