Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

vydáno 16. 12. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 8 komentářů

Tagy: Blu-ray, Blu-top, Mission: Impossible, Tom Cruise, Top Gun, Tropic Thunder, Valkýra

Dlouho očekávaná Mission: Impossible – Ghost Protocol konečně přichází do kin, což je pádný důvod nejen k návštěvě pražského IMAXu, ale i k drobné rekapitulaci nejlepších, nebo alespoň nejzajímavějších snímků, které má Tom Cruise za svou kariéru na triku. A že je z čeho vybírat.

Na rozdíl od předchozí Blu-top, kde jsme vzpomínali na filmy s upíry a vlkodlaky, jsme tentokrát nebyli omezeni slabým výběrem na Blu-ray (distribuce nás filmy s vrchním scientologem skutečně zásobuje), a tak jsme mohli zvážit téměř všechny Cruisovy filmy z posledních 30 let a následně oddělovat zrna od plev až do podoby, kterou máte aktuálně před sebou.

A protože se nemůžeme trefit do vkusu každému (anebo ten či onen film u nás na Blu-ray ještě nevyšel), případně nám na některé pecky nezbylo místo nebo síly (Minority Report), nebojte se nám svoje oblíbené bijáky se stále žhavou hollywoodskou ikonou sdělit v komentářích. Budeme se na ně těšit.

Top Gun

Top Gun (1986) (Blu-ray)

Stíhačky, sexy baby, chytlavý soundtrack a tolik svalovců, že před nimi bledne téměř i sestava z The Expendables. Pravda, piloti Top Gunu mají se svými naolejovanými tělíčky blíž spíš k čtyřprocentní menšině než velkým testosteroňákům s krochnami na zádech, ale jakmile dosednou za knipl, jsou nebezpeční pro kohokoliv, kdo se s nimi ocitne ve vzduchu. Především pak horlivý Maverick, který má navenek svědomí na rozdávání, ale přitom si hýčká rodinné trauma, jež si od něj po patnácti letech kolegiálně vypůjčil i komiksový Green Lantern. Na rozdíl od „týpka v digitálních elasťákách“ je ale Mav aspoň trochu sympaťák a díky Cruiseovým trademarkovým ksichtíkům má takové charisma, že by s ním mohl střílet nepřátelské MIGy, i kdyby mu zrovna došly naváděné rakety. Obzvlášť v režii soustředěného Tonyho Scotta, jenž se sice nechal během natáčení třikrát vyhodit kvůli nákladnému plýtvání celuloidu, ale ve výsledku doručil, co se po něm žádalo. Efektní, stylovou a také řádně pro-militaristickou jízdu, po jejímž shlédnutí klesaly výmluvy při odvodech minimálně o polovinu.

Rain Man

Rain Man (1988) (Blu-ray)

Mít za bratra autistu není žádná legrace. Občas je s ním sice švanda (třeba když se vás pokusí zabít v autě, anebo vám pomáhá fikslovat v kartách), nicméně temnou stránkou věci jsou značné výkyvy v náladách a někdy natolik nezvladatelné stavy, že si za jejich dokonalé ztvárnění herci zasluhují Oscara. Toho v případě Rain Mana ukořistil Dustin Hoffman, jenž strávil dlouhé měsíce studiem podobně postižených lidí v nejrůznějších amerických střediscích. Avšak ani Cruise, do té doby braný jako pouhý hezounek bez výraznějšího talentu, se vedle protřelejšího kolegy neztratil a v citlivém příběhu dvou bratří, kteří k sobě pomalu (a trochu proti své vůli) hledají cestu, vystřihl jednu z nejlepších rolí svojí kariéry. Chcete další lákadlo? Ti čtyři Oscaři (kromě hlavní role i za nejlepší film, scénář a režii) by měli stačit.

Mission: Impossible

Mission: Impossible (1996) (Blu-ray)

„Vaše mise, pokud se ji rozhodnete přijmout…“ Slavná věta a ještě slavnější série, jejíž filmovou dráhu načal v polovině devadesátých let Brian De Palma, neztratila ani po čtyřech misích dech, a ačkoliv by si umístění v TOPce zasloužila určitě i instance J.J. Abramse (Blučko u nás zatím nevyšlo), sáhli jsme po první kapitole, bez níž by dnes Brad Bird určitě nenechával explodovat Pražský hrad převlečený za Kreml. Cruise tu řádí jako horkokrevný Ethan Hunt. Tak trochu zelenáč ve službách zvláštní jednotky IMF, specializující se na v zdánlivě nesplnitelné mise. Ta poslední však fatálně selže a Hunt zůstává jediným, kdo může přijít celé záležitosti na kloub. Čekají vás rozkošná zákoutí matičky Prahy, staromilská De Palmova režie, i po patnácti letech geniální průnik do Langley, Marek Vašut (!) a závěrečné inferno ve vlaku, které na rozdíl od zbytku filmu zestárlo jen malinko. Málo toho rozhodně není.

Jerry Maguire

Jerry Maguire (1996) (Blu-ray)

Jen pár měsíců poté, co infiltroval budovu CIA a přilepoval explozivní žvýkačky na sklo imaginárních tuzemských restaurací v první Mission: Impossible, se Tom Cruise převtělil do Jerryho Maguirea. Dravého sportovního agenta, jehož trápí svědomí, kvůli kterému skončí na dlažbě s pouze jediným klientem – Cubou Gooding Jr., jenž si za roli marnotratného fotbalisty připsal svého jediného (a náležitě oslaveného) Oscara. Samotný Cruise už nominaci za vedlejší roli neproměnil, ale na kvalitách třetího bijáku Camerona Crowa to nijak neubírá. Stále jde o více než příjemný mix dramatu a komedie, v němž nejenže herecky exceluje v podstatě každý, kdo se mihne před kamerou (zahrnujíc i jinak otravnou Renée Zellweger), ale který se může pochlubit i vynikající kamerou dvorního Spielbergova kameramana Janusze Kaminského a jak je u Crowea tradicí i příjemně nasládlým, leč ještě ne kýčovitě ulepeným feelingem.

Poslední samuraj

Poslední samuraj (Last Samurai, The, 2003) (Blu-ray)

V roce 1870 se císařská armáda Japonska snaží zbavit nepoddajných samurajů a protože se jí příliš nedaří, najme si na špinavou práci Toma Cruise, který jako veterán občanské války přiveze do říše dlouhozrné rýže a instantních nudlí zatraceně efektivní bambitky. Ale i přes ně nakonec prohraje, skončí v zajetí a postupem času načichne samurajskou kulturou jako hospodský povaleč cigaretovým kouřem. Poslední samuraj rozhodně není nepředvídatelný. Naopak, každý krůček na dějové šachovnici odhadnete s několikaminutovým předstihem. Jenže Edward Zwick umí velkolepé příběhy dokonale (viz. fantastický Krvavý diamant) a jakmile na vás vytasí majestátní scenérie, davové scény se stovkou komparzistů a v protikladu k nim nenucené tklivé momenty ze samurajské vesnice (navíc podbarevné dalším z řady výtečných Zimmerových soundtracků), odzbrojí vás s lehkostí, za niž by se nestyděl ani pan Miyagi.

Valkýra

Valkýra (Valkyrie, 2008) (Blu-ray)

A ještě jedna zrada ve vlastních řadách. Ve Valkýře se Cruise převtělil do Clause von Staffenberga. Plukovníka hitlerovského Německa, jemuž Fürerovy žvásty lezly na nervy natolik, až se rok před oficiálním koncem 2. světové války spolčil s několika dalšími důstojníky nacistické armády a společnými silami se pokusili odstřelit Hitlera i s nejbližšími pobočníky na oběžnou dráhu. Což se sice úplně nepovedlo, ale nic to nemění na faktu, že sledovat tuhle misi za osvobozením našich západních sousedů je v pevných rukách Bryana Singera neskutečná lahůdka. Od prvních příprav přes instalaci náloží až po finální zúčtování je Valkýra mrazivým thrillerem s vytříbeným filmovým řemeslem a skvostným hereckým ansámblem (mimo výtečného Cruise i bardi jako Tom Wilkinson, Kenneth Branagh a Bill Nighy), jenž vás nechá hladce zapomenout, že dějiny v tomto případě skutečně přepisovat nelze.

Tropická bouře

Tropická bouře (Tropic Thunder, 2008) (Blu-ray)

Že se bere Hollywood smrtelně vážně? Ale kdeže. Stačí dát dohromady Bena Stillera s bandou více či méně známých komediantů, napsat jim scénář, parodující jak válečné filmy, tak hollywoodskou mašinérii obecně, a máte dvě hodiny dokonalé zábavy, u níž se vaše bránice jen nezastaví. Tropická bouře sice krátce po premiéře trochu zapadla, když ji ocenili většinou jen fanoušci žánru a zapálení geekové, bavící se i nad takovými odkazy jako válka mezi Blu-ray a HD DVD, nicméně čas filmu výrazně prospěl a další ze Stillerových režijních pokusů nejen značně dozrál, nýbrž i suverénně zakotvil mezi nejúspěšnějšími a nejlepšími parodiemi posledních 20 let. Ostatně citace Simple Jacka („You mamamake me happpppy.“) či Downeyho Australana („I don't read screenplays, they read me.“) už dnes patří mezi jednoznačně kultovní. A co potom Cruisovo ztvárnění nejchamtivějšího, nejdrsnějšího a nejsprostšího producenta všech dob, který je takový frajer, že se před ním třesou i asijští teroristé. Jako Les Grossman Cruise vysloveně zazářil a opětovně dokázal, že zvládne nejen jakoukoli roli, ale bez problémů si ze sebe udělá legraci a i při poměrně malém pobytu na plátně a obtěžkán kily umělých špeků dokáže zakotvit v divácké mysli na zatraceně dlouhou dobu. Playa? Playa!

Zatím spolu, zatím živí

Zatím spolu, zatím živi (Knight and Day, 2010) (Blu-ray)

Světu chybí rozverní akční hrdinové. Jason Bourne i buldočí agent 007 se totiž berou až příliš vážně a místo hlášek do svých konkurentů raději pálí kulky, anebo je pro změnu mlátí po hlavách knihami. Dokonce i Ethan Hunt po přepálené M:I-2 zvážněl a ve své třetí výpravě řešil kromě obligátní záchrany světa také rodinné trable. To v Zatím spolu, zatím živí se jde na věc „od lesa“ a místo zakaboněného hlavního hrdiny přichází na scénu věčně vysmátý agent s neodolatelným Cruiseových šarmem, slunečními brýlemi a vždy připravenou odlehčující hláškou na jazyku. Společně s postarší, ale stále pěknou Cameron Diaz se snaží zabránit zradě ve vlastních špionských řadách a odcizení prototypu baterie, vedle které je i roční produkce Temelína na úrovni laciné tužkovky ze sámošky. A aby to nebyla žádná nuda, děje se tak převážně v nabušených akčních sekvencích, v nichž nechybí honičky na dálnici, tělesné bitky v jedoucích vlacích, ani laškování se zdivočelým stádem digitálního skotu. Oddechovka par excellence.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil Jakub (bez ověření), 17. Prosinec 2011 - 12:28

Obrázek uživatele Jakub

Minority report vážně chybí. Pak ještě Collateral. No a taky Interview s upírem, který ale na modrý placce u nás nevyšlo.

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil th0ca (bez ověření), 17. Prosinec 2011 - 14:04

Obrázek uživatele th0ca

Jakub souhlas, ostuda, ze se zde min. prvni dva neobjevily…

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil Psema (bez ověření), 18. Prosinec 2011 - 2:22

Obrázek uživatele Psema

Ah, Minority Report. To je ten devátej, na kterej jsem si nedokázal vzpomenout. Ten tu samozřejmě má po právu bejt. :)

Collateral a Interview tu ale nevyšli, takže třeba příště. ;)

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil andrewz (bez ověření), 21. Prosinec 2011 - 9:16

Obrázek uživatele andrewz

Kde jsou Blu-ray recenze na Cruisovy nejlepší hity? Ne*erete si tak trochu na vlastní hlavu? Ale chápu že šéfredaktorovo zadání svézt se na aktuálním tématu se musí plnit… 8-)

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil Anonym (bez ověření), 3. Leden 2012 - 23:21

Obrázek uživatele Anonym

s tím posledním samurajem si děláte srandu? Četli jste recenze? Viděli jste ten film?

ten minority a collateral tu fakt chybi …

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil th0ca (bez ověření), 4. Leden 2012 - 14:50

Obrázek uživatele th0ca

co mas proti poslednimu samurajovi? Nerikam, ze tam Cruise predvadel buhvi co, ale film je to luxusni…

btw co takhle Valka svetu, ta u nas nevysla taky na bluray?

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil Brus (bez ověření), 17. Únor 2012 - 11:14

Re: Blu-top: Nejlepší filmy s Tomem Cruisem

Vložil th0ca (bez ověření), 17. Únor 2012 - 13:29

Obrázek uživatele th0ca

no je tam datum vydani nebyl stanoven, takze zatim jako by to nevyslo … opravdu.