Blu-spec CD - nová naděje pro audiofily?

vydáno 7. 11. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Hi-Fi audio, Ze světa | 1 komentář

Tagy: audio, Blu-ray, Blu-spec CD, CD, DVD-Audio, SACD, Sony, Super Audio CD

Sony - logo

U Sony jsou z úspěchu Blu-ray formátu zjevně nadšení. Když už jim vyhrál válku na trhu filmových nosičů, co takhle vyrazit s „Blu“ i do hudebního světa? Jistě, koncerty si můžete na Blu-ray koupit už dnes, ale co takhle klasické hudební CD?

Že je to nesmysl? Kdepak! U Sony totiž přišli na to, jak na disk dostat zápis modrého laseru, který přinese zvukovou kvalitu nepříliš vzdálenou původnímu studiovému masteru.

Říkají mu Blu-spec CD a nejkouzelnější na této technologii je to, že na rozdíl od svých starších bratříčku (například DVD-Audio) je zpětně kompatibilní s klasickými CD přehrávači. Pokud si tedy koupíte Blu-spec CD a hodíte ho do svého starého discmana, přístroj ho nebude mít problém přelouskat.

Sony bohužel nezveřejnila k formátu žádné podrobnosti, nicméně na rozdíl od filmového kolegy se nejedná o novou technologii nosičů. Japonští technici prostě přišli na to, jak na klasické CD zapisovat modrým laserem, díky kterému je zápis hustší a přesnější, takže pak při samotném čtení dochází k menšímu zkreslení. Právě tahle přesnost pak povede k větší kvalitě audia.

Blu-spec CD - logo

Otázkou je, jestli posluchači rozdíl vůbec poznají a hlavně – jestli budou technologii schopní ocenit. Sony je v audiosféře známá tím, že přináší technologické novinky, které většinou vedou do slepé uličky – SACD (Super Audio CD) je toho důkazem, MiniDisc pravidlo jen potvrzuje. Posluchači muziky jsou vůbec mnohem konzervativnější, SACD i DVD-Audio jsou sice stále k sehnání, CD se ale ani jedné technologii nahradit nepodařilo. Od Blu-spec CD se dá očekávat něco podobného a to i přes zpětnou kompatibilitu.

Umírající trh s pevnými nosiči audia, který předpovídá budoucnost i těm filmovým, už totiž žádný nový formát nepotřebuje – přesouvá se na internet a do komprimovaných souborů. Blu-spec CD by navíc vyžadovalo nové výrobní linky, velkou podporu studií a podobně silnou kampaň, jako má Blu-ray, aby se na trhu alespoň trochu zviditelnilo. Na to všechno jsou potřeba penize, které není odkud brát, už teď se tedy Blu-spec CD dá – po pohledu do křišťálové koule – označit za mrtvý formát.

Uvidíme po Vánocích, na které má Sony přichystáno kolem šedesáti klasických a jazzových titulů pro japonský trh. Kdy se technologie dostane do zbytku světa, to je otázka.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Blu-spec CD - nová naděje pro audiofily?

Vložil Navvy (bez ověření), 30. Listopad 2008 - 1:42

Obrázek uživatele Navvy

SACD není mrtvý. Existují tisíce titulů a další přibývají. Je to audiofilský formát a zatím jej nic nenahradilo. Vinylové desky také nezanikly.